Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Svensk startup ska testa framdrivningssystem för mikrosateliter

🛰 Svensk startup ska testa framdrivningssystem för mikrosateliter

Satelliter blir mindre och billigare att skjuta upp. För att förhindra att dessa satelliter blir skrÀp och för att förlÀnga deras förvÀntade livslÀngd har en KTH-startup utvecklat ett nytt framdrivningssystem.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Ett litet steg mot att göra rymden mer tillgÀnglig Àr framvÀxten av mindre satelliter, kallade CubeSats. Dessa kan vÀga mellan 0,2 kg och 40 kg och skjutas upp flera i taget. Exempelvis sköt SpaceX nyligen upp mer Àn 100 CubeSats med en enda bÀrraket.

Även om mindre storlek innebĂ€r billigare uppskjutningar, tenderar de att ha en nackdel: de saknar framdrivningsmedel. Med ytterst begrĂ€nsad eller rentav ingen förmĂ„ga att korrigera kurs och bibehĂ„lla omloppsbana finns en risk för kollisioner och satellitens livslĂ€ngd begrĂ€nsas. Det Ă€r vad Porkchop, en startup grundad av tvĂ„ alumner frĂ„n Kungliga Tekniska Högskolan, tĂ€nker lösa.

—NĂ€r man börjar göra satelliter mindre blir de billigare, men man tappar ofta funktionalitet, sĂ€ger grundaren och KTH-alumnen Matija Milenovic.

Porkchop bestÄr av ett team om bara fyra personer. De har utvecklat ett integrerat system dÀr brÀnslet, motorn och elektroniken Àr en enda, kompakt komponent som kan monteras pÄ kundens satellit. Namnet pÄ företaget Àr en referens till en sorts diagram som representerar flygvÀgen för en rymdfarkost som tenderar att se ut som just en flÀskkotlett.

Porkchops enhet har monterats pÄ en Laika-satellit och sköts upp i rymden ombord pÄ en SpaceX Falcon 9-raket den 13 januari i Är.

—Vi kommer att försöka köra framdrivningssystemet pĂ„ ena sidan för att rotera satelliten. Om vi ​​lyckas med det kommer vi att vara riktigt nöjda. I framtiden siktar vi pĂ„ att bygga vidare pĂ„ denna teknik för att bli ett logistikföretag i rymden för morgondagens satelliter, utvecklar Matija Milenovic.

🛰 MilitĂ€rprojekt tar oss nĂ€rmare rymdbaserad solenergi
USA:s militÀr vill förbÀttra sin rörlighet och minska sÄrbarheten i krigsomrÄden. Detta önskemÄl kan pÄ sikt fÄ stor betydelse för hela den gröna omstÀllningen pÄ jorden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.