Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Svensk startup ska testa framdrivningssystem för mikrosateliter

🛰 Svensk startup ska testa framdrivningssystem för mikrosateliter

Satelliter blir mindre och billigare att skjuta upp. För att förhindra att dessa satelliter blir skräp och för att förlänga deras förväntade livslängd har en KTH-startup utvecklat ett nytt framdrivningssystem.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Ett litet steg mot att göra rymden mer tillgänglig är framväxten av mindre satelliter, kallade CubeSats. Dessa kan väga mellan 0,2 kg och 40 kg och skjutas upp flera i taget. Exempelvis sköt SpaceX nyligen upp mer än 100 CubeSats med en enda bärraket.

Även om mindre storlek innebär billigare uppskjutningar, tenderar de att ha en nackdel: de saknar framdrivningsmedel. Med ytterst begränsad eller rentav ingen förmåga att korrigera kurs och bibehålla omloppsbana finns en risk för kollisioner och satellitens livslängd begränsas. Det är vad Porkchop, en startup grundad av två alumner från Kungliga Tekniska Högskolan, tänker lösa.

—När man börjar göra satelliter mindre blir de billigare, men man tappar ofta funktionalitet, säger grundaren och KTH-alumnen Matija Milenovic.

Porkchop består av ett team om bara fyra personer. De har utvecklat ett integrerat system där bränslet, motorn och elektroniken är en enda, kompakt komponent som kan monteras på kundens satellit. Namnet på företaget är en referens till en sorts diagram som representerar flygvägen för en rymdfarkost som tenderar att se ut som just en fläskkotlett.

Porkchops enhet har monterats på en Laika-satellit och sköts upp i rymden ombord på en SpaceX Falcon 9-raket den 13 januari i år.

—Vi kommer att försöka köra framdrivningssystemet på ena sidan för att rotera satelliten. Om vi ​​lyckas med det kommer vi att vara riktigt nöjda. I framtiden siktar vi på att bygga vidare på denna teknik för att bli ett logistikföretag i rymden för morgondagens satelliter, utvecklar Matija Milenovic.

🛰 Militärprojekt tar oss närmare rymdbaserad solenergi
USA:s militär vill förbättra sin rörlighet och minska sårbarheten i krigsområden. Detta önskemål kan på sikt få stor betydelse för hela den gröna omställningen på jorden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.