Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpinLaunch utförde test av raketfri uppskjutningsmetod

🚀 SpinLaunch utförde test av raketfri uppskjutningsmetod

SpinLaunch tror att de kan skjuta upp satelliter i omloppsbana utan att anvÀnda raketer, och dÀrmed sÀnka priserna avsevÀrt. De har precis avslutat sitt första uppskjutningsprov och planerar ytterligare 30 uppskjutningar inom de nÀrmaste mÄnaderna.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

I A Trip to the Moon (George Melies, 1902), en film som defierade science-fiction-genren, reser mÀnniskor till mÄnen i en kapsel som skjuts upp av en kanon. Naturligtvis Àr metoden orealistisk av en mÀngd olika anledningar och skildringens komiska karaktÀr Äterspeglar det.

Sedan dess har rymduppskjutningar blivit synonymt med raketer. Vartenda uppskjutning som har lyckats sÀtta ett föremÄl i omloppsbana har gjort det med hjÀlp av raketemotorer. Men det finns nackdelar, frÀmst att en hög andel av en rakets massa bestÄr av brÀnsle, vilket i sin tur orsakar ytterligare komplexitet, vikt och kostnad.

Men ett företag vill röra om i grytan. SpinLaunch grundades 2014 med avsikt att utveckla ny teknik som kan sÀnka kostnaderna för att skjuta upp utrustning i lÄg omloppsbana.

Tekniken fungerar genom att ansluta nyttolasten till en centrifug, som sedan under vakuum snurrar farkosten, som kan bÀra en nyttolast pÄ upp till 200 kg, till önskad hastighet pÄ 8'000 km/h innan den avlossas ut i atmosfÀren.

Den 22 oktober Àgde den första uppskjutningen rum med en mindre version av centrifugen. Den nuvarande byggnaden Àr en tredjedel sÄ stor som slutversionen, som kommmer ha kapacitet att sÀtta farkoster i omloppsbana. Den nuvarande maskinen anvÀnds för att utvÀrdera principerna och de matematiska modellerna. Under den hÀr uppskjutningen anvÀndes endast 20 % kraft och Àven om den högsta höjden inte tillkÀnnagavs, har den angetts att uppgÄ till tiotusentals fot.

Framtida uppskjutningar kommer att omfatta en mÀngd intern utrustning, inklusive raketmotorer. 30 suborbitala flygningar Àr planerade för de kommande 6-8 mÄnaderna. Farkosten Àr ocksÄ planerad att kunna ÄeranvÀndas.

En invÀndning till tekniken Àr förstÄs de extrema G-krafter som Àr förknippade med uppskjutningsmetoden. I centrifugen utsÀtts utrustningen för upp till 10'000 G-krafter. SpinLaunch har utvecklat komponenter som Àr avsedda att klara denna extrema pÄfrestning.

Företaget siktar pÄ att kunna sÀtta nyttolaster i omloppsbana senast 2025, dÄ deras uppskjutningar kommer att ha en kostnadsfördel jÀmt emot alla andra alternativ som förvÀntas finnas pÄ marknaden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.