Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpinLaunch utförde test av raketfri uppskjutningsmetod

🚀 SpinLaunch utförde test av raketfri uppskjutningsmetod

SpinLaunch tror att de kan skjuta upp satelliter i omloppsbana utan att använda raketer, och därmed sänka priserna avsevärt. De har precis avslutat sitt första uppskjutningsprov och planerar ytterligare 30 uppskjutningar inom de närmaste månaderna.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

I A Trip to the Moon (George Melies, 1902), en film som defierade science-fiction-genren, reser människor till månen i en kapsel som skjuts upp av en kanon. Naturligtvis är metoden orealistisk av en mängd olika anledningar och skildringens komiska karaktär återspeglar det.

Sedan dess har rymduppskjutningar blivit synonymt med raketer. Vartenda uppskjutning som har lyckats sätta ett föremål i omloppsbana har gjort det med hjälp av raketemotorer. Men det finns nackdelar, främst att en hög andel av en rakets massa består av bränsle, vilket i sin tur orsakar ytterligare komplexitet, vikt och kostnad.

Men ett företag vill röra om i grytan. SpinLaunch grundades 2014 med avsikt att utveckla ny teknik som kan sänka kostnaderna för att skjuta upp utrustning i låg omloppsbana.

Tekniken fungerar genom att ansluta nyttolasten till en centrifug, som sedan under vakuum snurrar farkosten, som kan bära en nyttolast på upp till 200 kg, till önskad hastighet på 8'000 km/h innan den avlossas ut i atmosfären.

Den 22 oktober ägde den första uppskjutningen rum med en mindre version av centrifugen. Den nuvarande byggnaden är en tredjedel så stor som slutversionen, som kommmer ha kapacitet att sätta farkoster i omloppsbana. Den nuvarande maskinen används för att utvärdera principerna och de matematiska modellerna. Under den här uppskjutningen användes endast 20 % kraft och även om den högsta höjden inte tillkännagavs, har den angetts att uppgå till tiotusentals fot.

Framtida uppskjutningar kommer att omfatta en mängd intern utrustning, inklusive raketmotorer. 30 suborbitala flygningar är planerade för de kommande 6-8 månaderna. Farkosten är också planerad att kunna åeranvändas.

En invändning till tekniken är förstås de extrema G-krafter som är förknippade med uppskjutningsmetoden. I centrifugen utsätts utrustningen för upp till 10'000 G-krafter. SpinLaunch har utvecklat komponenter som är avsedda att klara denna extrema påfrestning.

Företaget siktar på att kunna sätta nyttolaster i omloppsbana senast 2025, då deras uppskjutningar kommer att ha en kostnadsfördel jämt emot alla andra alternativ som förväntas finnas på marknaden.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.