Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Kina studerar möjligheterna att bygga ett kilometerlĂ„ngt rymdskepp

🚀 Kina studerar möjligheterna att bygga ett kilometerlĂ„ngt rymdskepp

En studie visar att det skulle vara möjligt att bygga ett rymdskepp som Àr en kilometer lÄngt, om det bara gÄr att finansiera.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kina studerar möjligheterna att eventuellt bygga ett rymdskepp som Àr en hel kilometer lÄngt rapporterar Scientific American. Det Àr National Natural Science Foundation of China som har publicerat en studie över hur det skulle vara tekniskt möjligt att bygga ett sÄ stort skepp och vilka fördelar det skulle kunna ge Kina.

Rymdskeppet skulle bli en kilometer lÄngt och skulle till exempel kunna fungera som en plattform för ett enormt rymdteleskop. Ett teleskop som teoretiskt skulle kunna ta bilder av frÀmmande planeter med sÄ hög upplösning att vi ser kontinenter och oceaner.

Än sĂ„ lĂ€nge rör det sig bara om en studie och det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n klart att skeppet kommer att byggas. Men det Ă€r inte ren science fiction.

– Jag tror helt klart att det Ă€r möjligt. Jag skulle beskriva problemen mer som problem med skalan pĂ„ projektet snarare Ă€n att det finns nĂ„gra oövervinneliga tekniska utmaningar, sĂ€ger Mason Peck, tidigare Chief Technologist pĂ„ Nasa, i en kommentar.

Finansieringen lÀr bli den största utmaningen. Den internationella rymdstationen, ISS; kostade 100 miljarder dollar att bygga. Den Àr inte mer Àr 110 meter lÄng som mest sÄ ett kilometerlÄngt rymdskepp skulle med största sannolikhet kosta mycket mer.

FrÄgan Àr hur mycket mer? Uppskjutningskostnaderna sjunker snabbt och under det hÀr decenniet kan vi ha en permanent bas pÄ mÄnen. Om mycket av materialet till skeppet kunde skjutas upp frÄn mÄnen skulle kostnaderna sjunka Ànnu mer.

Om skeppet blir verklighet lÀr det dröja mÄnga Är innan det praktiska arbetet sÀtter i gÄng och risken Àr förstÄs stor att hela projektet stannar pÄ ritbordet. Men det visar i alla fall att vi kan ha stora drömmar och planera för hur vi ska genomföra dem, hur orealistiska de Àn kan verka vid en första anblick.

Bild: Pixabay/deselect


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.