Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Kina studerar möjligheterna att bygga ett kilometerlångt rymdskepp

🚀 Kina studerar möjligheterna att bygga ett kilometerlångt rymdskepp

En studie visar att det skulle vara möjligt att bygga ett rymdskepp som är en kilometer långt, om det bara går att finansiera.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kina studerar möjligheterna att eventuellt bygga ett rymdskepp som är en hel kilometer långt rapporterar Scientific American. Det är National Natural Science Foundation of China som har publicerat en studie över hur det skulle vara tekniskt möjligt att bygga ett så stort skepp och vilka fördelar det skulle kunna ge Kina.

Rymdskeppet skulle bli en kilometer långt och skulle till exempel kunna fungera som en plattform för ett enormt rymdteleskop. Ett teleskop som teoretiskt skulle kunna ta bilder av främmande planeter med så hög upplösning att vi ser kontinenter och oceaner.

Än så länge rör det sig bara om en studie och det är långt ifrån klart att skeppet kommer att byggas. Men det är inte ren science fiction.

– Jag tror helt klart att det är möjligt. Jag skulle beskriva problemen mer som problem med skalan på projektet snarare än att det finns några oövervinneliga tekniska utmaningar, säger Mason Peck, tidigare Chief Technologist på Nasa, i en kommentar.

Finansieringen lär bli den största utmaningen. Den internationella rymdstationen, ISS; kostade 100 miljarder dollar att bygga. Den är inte mer är 110 meter lång som mest så ett kilometerlångt rymdskepp skulle med största sannolikhet kosta mycket mer.

Frågan är hur mycket mer? Uppskjutningskostnaderna sjunker snabbt och under det här decenniet kan vi ha en permanent bas på månen. Om mycket av materialet till skeppet kunde skjutas upp från månen skulle kostnaderna sjunka ännu mer.

Om skeppet blir verklighet lär det dröja många år innan det praktiska arbetet sätter i gång och risken är förstås stor att hela projektet stannar på ritbordet. Men det visar i alla fall att vi kan ha stora drömmar och planera för hur vi ska genomföra dem, hur orealistiska de än kan verka vid en första anblick.

Bild: Pixabay/deselect


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.