Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 Hubble-teleskopet kan hjĂ€lpa till att rĂ€dda vĂ€rldens största fisk

🔭 Hubble-teleskopet kan hjĂ€lpa till att rĂ€dda vĂ€rldens största fisk

Hubble-teleskopet har en speciell programvara för att kartlÀgga och analysera stjÀrnorna. Nu kan denna teknik hjÀlpa forskare att rÀdda vÀrldens största fisk.

Linn Winge
Linn Winge

Valhajar Ă€r de största fiskarna i havet, men Ă€ndĂ„ Ă€r de de minst förstĂ„dda varelserna av sitt slag. Marinbiologer har knappt nĂ„gon information om migrationsmönster för valhajar, deras globala “hotspots”, var de fortplantar sig eller om de följer födokĂ€lla som Ă€r Ă„rstidsberoende. Djuret kommer nĂ€rmare och nĂ€rmare utrotning och bristen pĂ„ information om arten hindrar forskare frĂ„n att kunna utveckla bevarandestrategier för att rĂ€dda dem.

Good News Network skriver "Nu anvĂ€nder ett nytt medborgarvetenskapligt projekt algoritmen ”Hubbles Groth", som vanligtvis anvĂ€nds för att identifiera enskilda stjĂ€rnor i universum, för att kartlĂ€gga de fotograferade valhajarnas flĂ€ckiga mönster som Ă€r unikt för varje individ och dĂ€rför fungerar lika effektivt som ett fingeravtryck.”

Brad Norman, marinbiolog vid vĂ€stra Australiens Murdoch University, anvĂ€nder algoritmen som ”hjĂ€rnan” i en ny fotografisk databas över valhajarna. Databasen kallas Wildbook for Whale Sharks. Det Ă€r den största som nĂ„gonsin gjorts och biblioteket bestĂ„r av individuellt identifierade valhajar. Vem som helst kan komma Ă„t och bidra till det.

Bakom valhajens fenor finns ett omrÄde som har ett unikt utseende för varje enskild individ. Tack vare det kan teamet bakom databasen spÄra hur de enskilda valhajarna rör sig, förökar sig och var de gillar att hÄlla till.

Dr Norman sa i ett uttalande:

– I början var det bara jag ensam som fotograferade valhajar i Ningaloo, men vi behövde mer Ă€n en ensam forskare för att samla in tillrĂ€ckligt med data under en lĂ€ngre tid. Och eftersom turister stĂ€ndigt simmade med valhajar, varför inte anlita deras stöd?

Han fortsatte:

– Jag hade turen att fĂ„ samarbeta med tvĂ„ lysande forskare, mjukvaruguru Jason Holmberg och NASAs astrofysiker Zaven Arzoumanian, för att utveckla en anvĂ€ndarvĂ€nlig databas dĂ€r vem som helst, var som helst, kan ladda upp sina egna bilder av valhajar.

Jason Holmberg, hjÀrnan bakom idén att anvÀnda Hubbles Groth-algoritm för att rÀdda hajarna, berÀttade för NASA:

– Vi pratar om ett djur som Ă€r sĂ„ sĂ€llsynt att det genom tiderna bara skett ett par hundra dokumenterade observationer.

Biblioteket innehÄller nu mer Àn 76 000 observationer av 12 357 hajar. TyvÀrr Àr dessa otroliga varelser placerade mellan hotade och kritiskt hotade pÄ  IUCN Red List. Den nya databasen kommer att ge vÀlbehövlig hjÀlp för att se till att livsmiljöer för födosök, fortplantning och migration kan lokaliseras och sedan förhoppningsvis bevaras.

Det Àr otroligt att ett sÄdant legendarisk verktyg som Hubble teleskopet kan anvÀndas för att bevara valhajen. Samarbeten som dessa Àr vad som gör att framtiden kan komma snabbare. Och hur hÀftigt och passande Àr det inte att teleskopet letar efter ett djur som pÄ det madagaskiska sprÄket heter marokintana vilket betyder "mÄnga stjÀrnor"?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter