Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Deep Space Food Challenge – ta fram framtidens mat för rymdresor

🚀 Deep Space Food Challenge – ta fram framtidens mat för rymdresor

NASA bjuder in till "the deep space food challange", en internationell tÀvling med mÄl att ta fram innovativ mat och livsmedelsproduktionssystem för lÄnga rymdresor. Maten mÄste vara god, nÀringsrik och hÄllbar- och sÄklart lÀmpad för rymdfÀrder.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Varför Àr det sÄ svÄrt att förvara, transportera och tillaga mat i rymden? I videon förklarar NASA hur astronauter idag fÄr tag pÄ mat och utmaningarna framtidens missioner kommer att möta. NASAs tÀvling Deep Space Food Challenge vill lösa problemen med hjÀlp av dina ideér.

c

Mat i rymden har visat sig vara en vetenskap i sig. Maten som tas med till exempelvis den Internationella Rymdstationen (ISS) Àr inte kÀnd för att vara kulinarisk, om Àn den gör det den ska. NASA planerar att inom snar framtid ÄtervÀnda till mÄnen, och med lÀngre rymdmissioner behövs innovativ mat och system som frodas i rymdens hÄrda klimat. De första mÄnmissionerna planeras att anvÀnda sig av liknande livsmedel som anvÀnds pÄ ISS idag, till största del frystorkad och vakuumförpackad mat.

Men om en koloni pÄ mars Àr mÄlet behövs en mer hÄllbar matproduktion.

Hur skapar vi fungerande livsmedelssytem pÄ mars? HÀr ett förslag pÄ ett vÀxthus som visades upp i filmen The Martian. Bild: Twentieth Century Fox Film Corporation

TÀvlingens syfte Àr att förse framtidens rymdfarare och jordens befolkning med nÀringsrik mat som de kommer att njuta av. Ditt lag kan delta med förslag pÄ nya tekniker och/eller system för livsmedelsproduktion. De letar specifikt efter livsmedelsprodukter som:

  • hjĂ€lper till att uppfylla en treĂ„rig missions matbehov utan pĂ„fyllning
  • kan mĂ€tta fyra astronauter
  • förbĂ€ttrar tillgĂ€ngligheten till mat pĂ„ jorden, speciellt i utsatta omrĂ„den
  • skapar en variation av nĂ€ringsrik och hĂ„llbar mat, med minimal tillagningstid

Framsteg inom hÄllbar matproduktion i rymden gynnar samtidigt vÄrt liv hemma pÄ jorden. En klimatkatastrof skulle potentiellt kunna slÄ ut vÄra viktiga försörjningskedjor. Men med kunskap om system som överlever pÄ mÄnen, Àr vi förberedda. Om vi lÀr oss minska och effektivisera vÄr anvÀndning av rÄvaror sÄsom vatten och grödor kan vi minska vÄrt klimatavtryck, speciellt i extremomrÄden.

Ett tydligt exempel pĂ„ innovativ matproduktion Ă€r ”guldriset” som skapades genom genmodifiering. Det guldiga riset Ă€r betydligt mer nĂ€ringsrikt i jĂ€mförelse med vanligt ris och dessutom billigt att framstĂ€lla. Den billiga produktionskostnaden tillsammans med risets nĂ€ringsinnehĂ„ll har hjĂ€lpt till att bekĂ€mpa svĂ€lt i utsatta omrĂ„den.

Vanligt ris brevid det guldiga riset. Bild: FotografiaBasica

‌‌Sitter du pĂ„ en innovativ idĂ© för matproduktion i rymden? AnmĂ€l dig och ditt team hĂ€r innan den 28 maj!

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.