Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Deep Space Food Challenge – ta fram framtidens mat för rymdresor

🚀 Deep Space Food Challenge – ta fram framtidens mat för rymdresor

NASA bjuder in till "the deep space food challange", en internationell tävling med mål att ta fram innovativ mat och livsmedelsproduktionssystem för långa rymdresor. Maten måste vara god, näringsrik och hållbar- och såklart lämpad för rymdfärder.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Varför är det så svårt att förvara, transportera och tillaga mat i rymden? I videon förklarar NASA hur astronauter idag får tag på mat och utmaningarna framtidens missioner kommer att möta. NASAs tävling Deep Space Food Challenge vill lösa problemen med hjälp av dina ideér.

c

Mat i rymden har visat sig vara en vetenskap i sig. Maten som tas med till exempelvis den Internationella Rymdstationen (ISS) är inte känd för att vara kulinarisk, om än den gör det den ska. NASA planerar att inom snar framtid återvända till månen, och med längre rymdmissioner behövs innovativ mat och system som frodas i rymdens hårda klimat. De första månmissionerna planeras att använda sig av liknande livsmedel som används på ISS idag, till största del frystorkad och vakuumförpackad mat.

Men om en koloni på mars är målet behövs en mer hållbar matproduktion.

Hur skapar vi fungerande livsmedelssytem på mars? Här ett förslag på ett växthus som visades upp i filmen The Martian. Bild: Twentieth Century Fox Film Corporation

Tävlingens syfte är att förse framtidens rymdfarare och jordens befolkning med näringsrik mat som de kommer att njuta av. Ditt lag kan delta med förslag på nya tekniker och/eller system för livsmedelsproduktion. De letar specifikt efter livsmedelsprodukter som:

  • hjälper till att uppfylla en treårig missions matbehov utan påfyllning
  • kan mätta fyra astronauter
  • förbättrar tillgängligheten till mat på jorden, speciellt i utsatta områden
  • skapar en variation av näringsrik och hållbar mat, med minimal tillagningstid

Framsteg inom hållbar matproduktion i rymden gynnar samtidigt vårt liv hemma på jorden. En klimatkatastrof skulle potentiellt kunna slå ut våra viktiga försörjningskedjor. Men med kunskap om system som överlever på månen, är vi förberedda. Om vi lär oss minska och effektivisera vår användning av råvaror såsom vatten och grödor kan vi minska vårt klimatavtryck, speciellt i extremområden.

Ett tydligt exempel på innovativ matproduktion är ”guldriset” som skapades genom genmodifiering. Det guldiga riset är betydligt mer näringsrikt i jämförelse med vanligt ris och dessutom billigt att framställa. Den billiga produktionskostnaden tillsammans med risets näringsinnehåll har hjälpt till att bekämpa svält i utsatta områden.

Vanligt ris brevid det guldiga riset. Bild: FotografiaBasica

‌‌Sitter du på en innovativ idé för matproduktion i rymden? Anmäl dig och ditt team här innan den 28 maj!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.