Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 Byggstenar för liv hittade runt unga stjĂ€rnor

🔭 Byggstenar för liv hittade runt unga stjĂ€rnor

En ny studie har identifierat byggstenar nödvÀndiga för liv i flera protoplanetÀra diskar runt nybildande stjÀrnor.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

En studie ledd av Dr. John Ilee frÄn University of Leeds har genom undersökningar av "fingeravtryck" i ljuset frÄn unga stjÀrnor upptÀckt att dÀr finns reservoarer av molekyler som Àr nödvÀndiga för att bilda liv.

Molekylerna har upptÀckts i de protoplanetÀra diskarna runt stjÀrnorna, alltsÄ de moln av materia som slutligen bildar planeter med hjÀlp av gravitationskraften. UpptÀckten har möjliggjorts genom att studera det ljus som fÀrdas frÄn stjÀrnorna.

DÄ olika molekyler har olika pÄverkan pÄ ljuset beroende pÄ sina kemiska egenskaper, ger de ifrÄn sig en unik ljussignatur, ett slags molekylÀrt "fingeravtryck".

HÀr Àr fyra av de fem protoplanetÀra diskarna. LÀngst ner pÄ bilden kan du se de olika molekylernas specifika ljussignaturer. Bild: Dr J.D.Ilee/University of Leeds

I studien har forskarna identifierat tre molekyler: HC3N, CH3CN och c-C3H2, i fem olika protoplanetÀra diskar som ligger mellan 300 och 500 ljusÄr frÄn vÄr egen planet. De hÀr molekylerna Àr sprÄngbrÀdor mellan simplare kolpartiklar som kolmonoxid och mer komplicerade partiklar som Àr nödvÀndiga för liv, sÄsom aminosyror och RNA.

Att molekylerna finns utspridda i rymden Àr ingen nyhet för forskargruppen, dÀremot att de finns runt flertalet nybildade stjÀrnor. Utöver det fann de mellan 10 till 100 gÄnger större volymer av molekylerna Àn vad de hade rÀknat med.

HuvudpoÀngen att ta med sig frÄn studien enligt Dr. Ilee, Àr att byggstenarna nödvÀndiga för liv möjligtvis finns i alla förhÄllanden dÀr planeter bildas.

– Om det finns sĂ„ hĂ€r stora mĂ€ngder av molekyler Ă€r det dessutom troligt att det finns Ă€nnu mer komplexa molekyler att hitta, sĂ€ger  Dr. John Ilee, forskningsledare för studien.

NÀsta steg Àr enligt Dr. Ilee att fortsÀtta sökandet, men nu efter de mer komplexa molekylerna.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.