Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 Byggstenar för liv hittade runt unga stjärnor

🔭 Byggstenar för liv hittade runt unga stjärnor

En ny studie har identifierat byggstenar nödvändiga för liv i flera protoplanetära diskar runt nybildande stjärnor.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

En studie ledd av Dr. John Ilee från University of Leeds har genom undersökningar av "fingeravtryck" i ljuset från unga stjärnor upptäckt att där finns reservoarer av molekyler som är nödvändiga för att bilda liv.

Molekylerna har upptäckts i de protoplanetära diskarna runt stjärnorna, alltså de moln av materia som slutligen bildar planeter med hjälp av gravitationskraften. Upptäckten har möjliggjorts genom att studera det ljus som färdas från stjärnorna.

Då olika molekyler har olika påverkan på ljuset beroende på sina kemiska egenskaper, ger de ifrån sig en unik ljussignatur, ett slags molekylärt "fingeravtryck".

Här är fyra av de fem protoplanetära diskarna. Längst ner på bilden kan du se de olika molekylernas specifika ljussignaturer. Bild: Dr J.D.Ilee/University of Leeds

I studien har forskarna identifierat tre molekyler: HC3N, CH3CN och c-C3H2, i fem olika protoplanetära diskar som ligger mellan 300 och 500 ljusår från vår egen planet. De här molekylerna är språngbrädor mellan simplare kolpartiklar som kolmonoxid och mer komplicerade partiklar som är nödvändiga för liv, såsom aminosyror och RNA.

Att molekylerna finns utspridda i rymden är ingen nyhet för forskargruppen, däremot att de finns runt flertalet nybildade stjärnor. Utöver det fann de mellan 10 till 100 gånger större volymer av molekylerna än vad de hade räknat med.

Huvudpoängen att ta med sig från studien enligt Dr. Ilee, är att byggstenarna nödvändiga för liv möjligtvis finns i alla förhållanden där planeter bildas.

– Om det finns så här stora mängder av molekyler är det dessutom troligt att det finns ännu mer komplexa molekyler att hitta, säger  Dr. John Ilee, forskningsledare för studien.

Nästa steg är enligt Dr. Ilee att fortsätta sökandet, men nu efter de mer komplexa molekylerna.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.