Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Robot som styrs av AI tar Ă„tervinning till en ny nivĂ„

đŸŠŸ Robot som styrs av AI tar Ă„tervinning till en ny nivĂ„

En AI-styrd robot kan hjÀlpa mÀnniskor pÄ Ätervinningscentraler genom att sortera Ätervinningsbara produkter dubbelt sÄ snabbt som mÀnniskor. AMP Robotics-uppfinningen sprids nu globalt.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Återvinningscentraler har ofta svĂ„rt att anstĂ€lla den mĂ€ngd personal som behövs för att sortera igenom plastavfallet de dagligen fĂ„r in. Tack vare AMP Robotics finns det en lösning pĂ„ problemet.

En robot med artificiell intelligens sorterar igenom Ätervinningsbart avfall dubbelt sÄ snabbt som mÀnniskor. AMP Cortex, som uppfinningen heter, kan utföra fysiska uppgifter som att plocka, sortera och placera material (och uppnÄ 99% noggrannhet).

Roboten ser ut som en stor ihĂ„lig lĂ„da som hĂ€nger pĂ„ en stĂ„lram över ett transportband i Ă„tervinningscentralen. AMP Cortex har en kamera som “live streamar” de Ă„tervinningsbara produkter som passerar under den.  AI-programmet som “lĂ€ser” filmen Ă€r utbildat för att kĂ€nna igen olika typer av objekt/material med 99% sĂ€kerhet.

Rob Writz, AMP: s chef för affÀrsutveckling, förklarade:

"Det uppfattar föremÄl som Àr böjda, deformerade, vikta, krossade, precis som du eller jag skulle göra om vi tittade pÄ materialen i dessa sorteringsanlÀggningar. Den anvÀnder samma typ av uppfattning och logik som en mÀnniska."

NÀr programvaran identifierar ett föremÄl anvÀnder roboten en sugkopp pÄ en av dess tre hÀnder för att plocka upp föremÄlet och placera det i rÀtt behÄllare. AMP Cortex kan, till skillnad frÄn mÀnsklig personal, tillhandahÄlla omfattande data om sorteringen. Med andra ord hÄller roboten reda pÄ varje objekt som den registrerat som Ätervinningsbart och i slutet av dagen kan den dela informationen i form av en lista. FreeThink skriver att denna information kan vara anvÀndbar för insatser som görs för att minska avfallet i deponier.

I april förra Äret (2020) hade robotarna sorterat igenom en miljard Ätervinningsbara produkter under en 12 mÄnadersperiod. Den 4 januari rapporterade AMP att företaget har sÀkrat ytterligare 55 miljoner dollar i finansiering, vilket sÀkrar de fortsatta anstrÀngningarna att hÄlla Ätervinningsbara varor ur deponier.

Bild: AMP Robotics via the Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.