Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐍 Maskliknande mikrorobot ska kartlĂ€gga jordbrukets miljöpĂ„verkan

🐍 Maskliknande mikrorobot ska kartlĂ€gga jordbrukets miljöpĂ„verkan

En prototyp ska visa vad som Àr möjligt att göra med en centimeterstor mikrorobot.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En centimeterlÄng robot ska hjÀlpa lantbrukare och fiskodlare att fÄ en sÄ miljövÀnlig verksamhet som möjligt. I varje fall ska tekniken bakom roboten bidra till nya tekniker som kan anvÀndas i andra mikrorobotar i framtiden.

Ett forskarlag vid Uppsala universitet hÄller nÀmligen pÄ att utveckla en plattmaskliknande robot för att se vilka tekniker som kan fungera. För nÀrvarande finns roboten som en prototyp. Den Àr dÄ en centimeter lÄng och har en volym pÄ 20 kubikmillimeter.

– De hĂ€r smĂ„ robotarna ska arbeta enbart med den energi som kommer naturligt frĂ„n miljön, i detta fall solljus, sĂ€ger Klas Hjort, projektkoordinator och professor vid avdelningen för mikrosystemteknik i ett pressmeddelande.

Professor Klas Hjort och forskarassistent Klara Björnander Rahim vid Uppsala universitet Àr tvÄ av forskarna bakom mikroroboten som inspirerats av plattmaskar.

Tanken Àr att den minimala roboten ska flyta omkring pÄ vattnet och utföra olika typer av mÀtningar. Den ska alltsÄ inte anvÀndas i markodlingar. IstÀllet ska den flyta omkring i exempelvis ris- och fiskodlingar. HÀr kan den mÀta koldioxidavtryck, övergödning och överanvÀndning av bekÀmpningsmedel och foder.

– Med tio stycken mikrorobotar kan vi lĂ€tt tĂ€cka ett par hundra kvadratmeter och fĂ„ en rĂ€ttvisande bild av till exempel hur mycket gödning eller arsenik som finns i risfĂ€lt. Robotens sensorsystem gör att den sjĂ€lv kan leta upp de stĂ€llen som Ă€r mest intressanta att mĂ€ta och dĂ€rmed bidra till ett sĂ„ bra och hĂ„llbart jordbruk som möjligt, sĂ€ger Klas Hjort.

Utmaningen Àr att bygga en vÀldigt liten robot som inte kostar med Àn nÄgra hundra kronor, som klarar sig sjÀlv i en mÄnad och som har plats för alla nödvÀndiga sensorer. PÄ 20 kubikmillimeter ska forskarna fÄ in solceller, sensorer, kommunikationsutrustning och en motor.

– Totaleffekten för den hĂ€r insektsstora strukturen Ă€r pĂ„ 1,5 milliwatt. Men av det gĂ„r endast 0,1 milliwatt eller 100 mikrowatt till elektroniska komponenter för kommunikation, intelligens samt till kemiska sensorer. Resterande dryga 90 procent av mikrorobotens energi gĂ„r till motordrift, sĂ€ger Klas Hjort.

Att forskarna anvÀnt plattmasken som modell för roboten beror bland annat pÄ att den masken Àr just vÀldigt platt.

– För att fĂ„nga in energin frĂ„n solen behöver mikrorobotens yta vara sĂ„ stor som möjligt. Samtidigt mĂ„ste den vara mjuk och flexibel för dĂ„ krĂ€vs vĂ€ldigt lite energi för att den ska röra pĂ„ sig. En simmande plattmask Ă€r en idealisk modell dĂ„ den uppfyller alla de kraven, sĂ€ger Klas Hjort.

Roboten som forskarna bygger Àr som sagt i första hand inte tÀnkt att utmynna i en egen produkt utan ska istÀllet fungera för att utröna vilka tekniker som Àr lÀmpliga att anvÀnda för att bygga mikrorobotar. NÄgot som i förlÀngningen kan leda till att de utvecklas en mÀngd olika kommersiella mikrorobotar.

– Kan man skapa mikrorobotar sĂ„ kan man förĂ€ndra samhĂ€llet. Men man har inte kunnat göra det för att det gĂ„r Ă„t för mycket energi i förhĂ„llande till storleken pĂ„ roboten. Kan vi visa att det gĂ„r, möjliggör vi ett helt nytt kapitel inom robotiken, sĂ€ger Klas Hjort.

Arbetet med mikroroboten ingÄr som en del i EU:s Somiro-projekt dÀr mÄlet Àr att ta fram teknik som ska bidra till en minskning av jordbrukets miljöpÄverkan. Mer om det projektet kan du lÀsa hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.