Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😒 Så typiskt: Första gången de skriver om Pythom Space är det negativt

😒 Så typiskt: Första gången de skriver om Pythom Space är det negativt

Pythom Space har till slut fått sitt genombrott i nyhetsmedierna. Tyvärr var det negativt. Flera nyhetsmedier kritiserade dem. Ingen av dem hade skrivit så mycket som ett ord om Pythom Space tidigare. Det visar på ett större problem med nyhetsmedia, som Warp News ska lösa.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Pythom Space fick äntligen sitt genombrott i media. Tyvärr var det negativt.

Trots Mars-ambitioner, tystnad från nyhetsmedia

Just nu finns det bara två projekt i hela världen som arbetar för att skicka människor till Mars: SpaceX och Pythom Space.

Du skulle tro att det i sig skulle vara orsak att skriva om Pythom Space? Vi på Warp News har bevakat dem i ett par år. De har också fått lite mediauppmärksamhet här i Sverige, deras hemland.

Men i USA har det varit tyst, trots att de två grundarna, Tina och Tom Sjögren, även är amerikanska medborgare och företaget ligger i Kalifornien.

Tystnaden har nu brutits. Och på typiskt nyhetsmediamanér är deras första rapport om Pythom Space väldigt negativ.

"Mästarklass i hur man inte gör raketforskning"

Det började med en tweet från den inflytelserika rymdjournalisten Eric Berger.

Bakgrunden var att Pythom Space kort innan hade genomfört ett mikrohopp av sin första raket. Vi rapporterade om det här.

🚀 Video: Framgångsrikt “mikro-hopp” för Pythom Space
Pythom Space, med målsättningen att ta grundarna Tina och Tom Sjögren till Mars, har framgångsrikt testat sin första raket, Eiger. Se videon på mikrohoppet.

I videon kunde man se människor springa iväg från molnet av damm och rök som kom från raketmotorn. De använde inte heller hjälm när de ställde upp raketen.

Många hängde på i kommentarerna och Eric Berger skrev en text om det på Ars Technica.

Company that aims to race SpaceX to Mars plays with fire
“We knew better as untrained college students.”

Andra medier snappade upp nyheten. Som Feber.se, TechCrunch, Interesting Engineering, IF Science med flera.

Ingen av dem hade skrivit så mycket som ett ord om Pythom Space tidigare.

Nyhetsmedierna är överväldigande negativa

Det är det jag är kritisk till. Inte för att de skriver något negativt om ett företag, utan att det är så typiskt att nyhetsmedia bara blir intresserade när det finns ett problem eller något att kritisera. Jag tyckte också att springandet på videon såg märkligt ut, men hade nyheterna varit balanserade så hade de skrivit om Pythom Space och deras ambitioner redan innan.

Men hur är det med Warp News? Vi är inte heller balanserade.

Nej, det är vi inte. Vi skriver faktabaserade optimistiska nyheter. Det är vårt uttalade mål och uppdrag. Om de ovan nämnda nyhetsmedierna hade som uttalat mål att bara skriva negativa nyheter, så skulle deras rapportering vara bra i det här fallet. Men samtliga strävar efter att ha någon form av balans.

Nyhetsmedia gör människor pessimistiska

Det här är ett exempel på hur nyhetsmedia fungerar. Ja, det finns positiva nyheter, men de drunknar i de negativa. Det förvränger människors bild av världen och gör dem pessimistiska.

Förra året genomförde vi en undersökning i Sverige och 42 procent sa att de blev mer pessimistiska av att följa nyheterna. Fyra procent blev mer optimistiska.

Nyhetsmedierna ska spegla hur världen faktiskt ser ut, på gott och ont. Som det är nu får man, om man förlitar sig på nyheterna för att få information, intrycket av att världen kommer att gå åt helvete.

💡
Om du vill se exakt hur obalanserade vi är bör du prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Eric Berger, en del av problemet, den här gången

Eric Berger är faktiskt min favoritjournalist vad gäller rymd. Jag läser allt han skriver. Och hans bok om SpaceX:s tidiga dagar är fantastisk. Men i det här fallet var han en del av problemet. Inte genom att rapportera om ett problem, utan genom att vara obalanserad i sin bevakning av Pythom Space. Jag hoppas att han följer upp detta genom att besöka Pythom Space i Kalifornien.

Mathias Sundin

Pythom Space svarade på kritiken med den här videon. De menar att molnet inte var farligt och att personen som inte bar hjälm (Tom) inte var under raketen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.