Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😒 SĂ„ typiskt: Första gĂ„ngen de skriver om Pythom Space Ă€r det negativt

😒 SĂ„ typiskt: Första gĂ„ngen de skriver om Pythom Space Ă€r det negativt

Pythom Space har till slut fÄtt sitt genombrott i nyhetsmedierna. TyvÀrr var det negativt. Flera nyhetsmedier kritiserade dem. Ingen av dem hade skrivit sÄ mycket som ett ord om Pythom Space tidigare. Det visar pÄ ett större problem med nyhetsmedia, som Warp News ska lösa.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Pythom Space fick Àntligen sitt genombrott i media. TyvÀrr var det negativt.

Trots Mars-ambitioner, tystnad frÄn nyhetsmedia

Just nu finns det bara tvÄ projekt i hela vÀrlden som arbetar för att skicka mÀnniskor till Mars: SpaceX och Pythom Space.

Du skulle tro att det i sig skulle vara orsak att skriva om Pythom Space? Vi pÄ Warp News har bevakat dem i ett par Är. De har ocksÄ fÄtt lite mediauppmÀrksamhet hÀr i Sverige, deras hemland.

Men i USA har det varit tyst, trots att de tvÄ grundarna, Tina och Tom Sjögren, Àven Àr amerikanska medborgare och företaget ligger i Kalifornien.

Tystnaden har nu brutits. Och pÄ typiskt nyhetsmediamanér Àr deras första rapport om Pythom Space vÀldigt negativ.

"MÀstarklass i hur man inte gör raketforskning"

Det började med en tweet frÄn den inflytelserika rymdjournalisten Eric Berger.

Bakgrunden var att Pythom Space kort innan hade genomfört ett mikrohopp av sin första raket. Vi rapporterade om det hÀr.

🚀 Video: FramgĂ„ngsrikt “mikro-hopp” för Pythom Space
Pythom Space, med mÄlsÀttningen att ta grundarna Tina och Tom Sjögren till Mars, har framgÄngsrikt testat sin första raket, Eiger. Se videon pÄ mikrohoppet.

I videon kunde man se mÀnniskor springa ivÀg frÄn molnet av damm och rök som kom frÄn raketmotorn. De anvÀnde inte heller hjÀlm nÀr de stÀllde upp raketen.

MÄnga hÀngde pÄ i kommentarerna och Eric Berger skrev en text om det pÄ Ars Technica.

Company that aims to race SpaceX to Mars plays with fire
“We knew better as untrained college students.”

Andra medier snappade upp nyheten. Som Feber.se, TechCrunch, Interesting Engineering, IF Science med flera.

Ingen av dem hade skrivit sÄ mycket som ett ord om Pythom Space tidigare.

Nyhetsmedierna Àr övervÀldigande negativa

Det Àr det jag Àr kritisk till. Inte för att de skriver nÄgot negativt om ett företag, utan att det Àr sÄ typiskt att nyhetsmedia bara blir intresserade nÀr det finns ett problem eller nÄgot att kritisera. Jag tyckte ocksÄ att springandet pÄ videon sÄg mÀrkligt ut, men hade nyheterna varit balanserade sÄ hade de skrivit om Pythom Space och deras ambitioner redan innan.

Men hur Àr det med Warp News? Vi Àr inte heller balanserade.

Nej, det Àr vi inte. Vi skriver faktabaserade optimistiska nyheter. Det Àr vÄrt uttalade mÄl och uppdrag. Om de ovan nÀmnda nyhetsmedierna hade som uttalat mÄl att bara skriva negativa nyheter, sÄ skulle deras rapportering vara bra i det hÀr fallet. Men samtliga strÀvar efter att ha nÄgon form av balans.

Nyhetsmedia gör mÀnniskor pessimistiska

Det hÀr Àr ett exempel pÄ hur nyhetsmedia fungerar. Ja, det finns positiva nyheter, men de drunknar i de negativa. Det förvrÀnger mÀnniskors bild av vÀrlden och gör dem pessimistiska.

Förra Äret genomförde vi en undersökning i Sverige och 42 procent sa att de blev mer pessimistiska av att följa nyheterna. Fyra procent blev mer optimistiska.

Nyhetsmedierna ska spegla hur vÀrlden faktiskt ser ut, pÄ gott och ont. Som det Àr nu fÄr man, om man förlitar sig pÄ nyheterna för att fÄ information, intrycket av att vÀrlden kommer att gÄ Ät helvete.

💡
Om du vill se exakt hur obalanserade vi Àr bör du prenumerera pÄ vÄrt kostnadsfria nyhetsbrev

Eric Berger, en del av problemet, den hÀr gÄngen

Eric Berger Àr faktiskt min favoritjournalist vad gÀller rymd. Jag lÀser allt han skriver. Och hans bok om SpaceX:s tidiga dagar Àr fantastisk. Men i det hÀr fallet var han en del av problemet. Inte genom att rapportera om ett problem, utan genom att vara obalanserad i sin bevakning av Pythom Space. Jag hoppas att han följer upp detta genom att besöka Pythom Space i Kalifornien.

Mathias Sundin

Pythom Space svarade pÄ kritiken med den hÀr videon. De menar att molnet inte var farligt och att personen som inte bar hjÀlm (Tom) inte var under raketen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.