Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€” Se upp för undercover-pessimisten – ocksĂ„ kĂ€nd som realisten

đŸ€” Se upp för undercover-pessimisten – ocksĂ„ kĂ€nd som realisten

Ni har garanterat hört den: “Jag Ă€r vare sig optimist eller pessimist, jag Ă€r realist.” LĂ„t dig inte luras. SĂ„ kallade realister Ă€r pessimister i fĂ„raklĂ€der.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Att vara pessimist har en dÄlig klang, det Àr fÄ som kallar sig pessimist eller medger att de Àr det om nÄgon pÄstÄr det. Att vara pessimistisk framstÄr ofta som intelligent och smart, men att vara uttalat pessimist faller sÀllan i god jord. DÀrför har de kommit pÄ att kalla sig realister.

Ofta dyker “realisten” upp nĂ€r framtiden diskuteras. SĂ€rskilt om det finns storslagna planer och visioner, dĂ„ vill han eller hon gĂ€rna pĂ„peka att vi fĂ„r vĂ€nta och se. “Jag dömer inte ut det, men ser flera stora hinder.”

"Realisterna" ifrÄgasatte Northvolt

NĂ€r Peter Carlsson kom hem frĂ„n USA efter att ha varit högt uppsatt chef pĂ„ Tesla och presenterade planerna pĂ„ batteriföretaget Northvolt ryckte pessimi
 förlĂ„t realisterna ut. Hans vision var denna generations största svenska industriprojekt. Jag bĂ„de sĂ„g och deltog i flera diskussioner som gick ungefĂ€r sĂ„ hĂ€r:

– HĂ€rlig ambitionsnivĂ„, men det kommer krĂ€vas riktigt mycket kapital för att lyckas. Det Ă€r ett stort hinder. Vi fĂ„r se hur det gĂ„r.

Northvolt tog först in cirka hundra miljoner kronor och ett tag dÀrefter en miljard kronor. Nu har cirka 60 miljarder kronor investerats i bolaget.

Peter Carlsson. Bild frÄn Northvolt.

NĂ€r vĂ€l pengarna började trilla in och Northvolt valde att etablera sin första fabrik i SkellefteĂ„ kom nĂ€sta “realistiska” argument.

– Det finns flera utmaningar med att etablera en fabrik i SkellefteĂ„. Bara att hitta personal! Och det kommer behövas mĂ„nga nya bostĂ€der. Det Ă€r inget som görs i en handvĂ€ndning. Vi fĂ„r se hur det gĂ„r.

Fabriken i SkellefteÄ Àr byggd och i december förra Äret producerades den första battericellen dÀrifrÄn.

Nu börjar “realisterna” prata om konkurrensen istĂ€llet


Northvolt Ett i juni 2021. Bild frÄn Northvolt.

De klarade bara av att se problem, inte lösningarna

De hade sĂ„klart helt rĂ€tt i de svĂ„righeter de pekade ut. Det skulle krĂ€vas mĂ„nga miljarder i finansiering, vilket Ă€r mycket svĂ„rt att fĂ„ in. Att bygga en fabrik i SkellefteĂ„ Ă€r inte lĂ€tt. Men det “realisterna” missade och det som gör dem till pessimister Ă€r att Peter Carlsson tillhörde en liten grupp personer i vĂ€rlden som hade bĂ€st förutsĂ€ttningar att lyckas med detta jĂ€tteprojekt.

  1. VÀrlden rör sig snabbt mot elfordon, vilket skapar en enorm marknad för batterier.
  2. Det gör att det finns riskvilligt kapital.
  3. För att investera behöver de en trovÀrdig entreprenör.
  4. Carlsson hade Ärtionden av erfarenhet av batterier frÄn Sony Ericsson och Tesla, han förstod industri, komplicerad logistik och dessutom varit med och byggt vÀrlden största batterifabrik.
  5. I fyra Är hade han jobbat nÀra vÀrldens frÀmste entreprenör, Elon Musk.

Det var av dessa anledningar Peter Carsslon lyckades dra in miljarder och faktiskt bygga sin fabrik. DÀrmed inte sagt att det var lÀtt eller att ett misslyckande inte var möjligt, men Carlsson var en av fÄ personer som hade bÀst förutsÀttningar att klara det.

Allt detta förstod inte eller bortsÄg "realisterna" frÄn. Det enda de lyckades prestera var slentrianpessimism. De sÄg uppenbara hinder, men inte förutsÀttningarna för att övervinna dem.

SlÄ pÄ din pessimistradar

NĂ€sta gĂ„ng du hör nĂ„gon sĂ€ga “jag Ă€r vare sig pessimist eller optimist
” sĂ„ kan du osĂ€kra din mentala pessimistradar. Den kommer garanterat ge utslag.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.