Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤔 Se upp för undercover pessimisten – också känd som realisten

🤔 Se upp för undercover pessimisten – också känd som realisten

Ni har garanterat hört den: “Jag är vare sig optimist eller pessimist, jag är realist.” Låt dig inte luras. Så kallade realister är pessimister i fårakläder.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Att vara pessimist har en dålig klang, det är få som kallar sig pessimist eller medger att de är det om någon påstår det. Att vara pessimistisk framstår ofta som intelligent och smart, men att vara uttalat pessimist faller sällan i god jord. Därför har de kommit på att kalla sig realister.

Ofta dyker “realisten” upp när framtiden diskuteras. Särskilt om det finns storslagna planer och visioner, då vill han eller hon gärna påpeka att vi får vänta och se. “Jag dömer inte ut det, men ser flera stora hinder.”

"Realisterna" ifrågasatte Northvolt

När Peter Carlsson kom hem från USA efter att ha varit högt uppsatt chef på Tesla och presenterade planerna på batteriföretaget Northvolt ryckte pessimi… förlåt realisterna ut. Hans vision var denna generations största svenska industriprojekt. Jag både såg och deltog i flera diskussioner som gick ungefär så här:

– Härlig ambitionsnivå, men det kommer krävas riktigt mycket kapital för att lyckas. Det är ett stort hinder. Vi får se hur det går.

Northvolt tog först in cirka hundra miljoner kronor och ett tag därefter en miljard kronor. Nu har cirka 60 miljarder kronor investerats i bolaget.

Peter Carlsson. Bild från Northvolt.

När väl pengarna började trilla in och Northvolt valde att etablera sin första fabrik i Skellefteå kom nästa “realistiska” argument.

– Det finns flera utmaningar med att etablera en fabrik i Skellefteå. Bara att hitta personal! Och det kommer behövas många nya bostäder. Det är inget som görs i en handvändning. Vi får se hur det går.

Fabriken i Skellefteå är byggd och i december förra året producerades den första battericellen därifrån.

Nu börjar “realisterna” prata om konkurrensen istället…

Northvolt Ett i juni 2021. Bild från Northvolt.

De klarade bara av att se problem, inte lösningarna

De hade såklart helt rätt i de svårigheter de pekade ut. Det skulle krävas många miljarder i finansiering, vilket är mycket svårt att få in. Att bygga en fabrik i Skellefteå är inte lätt. Men det “realisterna” missade och det som gör dem till pessimister är att Peter Carlsson tillhörde en liten grupp personer i världen som hade bäst förutsättningar att lyckas med detta jätteprojekt.

  1. Världen rör sig snabbt mot elfordon, vilket skapar en enorm marknad för batterier.
  2. Det gör att det finns riskvilligt kapital.
  3. För att investera behöver de en trovärdig entreprenör.
  4. Carlsson hade årtionden av erfarenhet av batterier från Sony Ericsson och Tesla, han förstod industri, komplicerad logistik och dessutom varit med och byggt världen största batterifabrik.
  5. I fyra år hade han jobbat nära världens främste entreprenör, Elon Musk.

Det var av dessa anledningar Peter Carsslon lyckades dra in miljarder och faktiskt bygga sin fabrik. Därmed inte sagt att det var lätt eller att ett misslyckande inte var möjligt, men Carlsson var en av få personer som hade bäst förutsättningar att klara det.

Allt detta förstod inte eller bortsåg "realisterna" från. Det enda de lyckades prestera var slentrianpessimism. De såg uppenbara hinder, men inte förutsättningarna för att övervinna dem.

Slå på din pessimistradar

Nästa gång du hör någon säga “jag är vare sig pessimist eller optimist…” så kan du osäkra din mentala pessimistradar. Den kommer garanterat ge utslag.

Mathias Sundin


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter