Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ™…â€â™€ïž Prebunking - sĂ„ stod Taiwan emot Kinas informationskrigföring

đŸ™…â€â™€ïž Prebunking - sĂ„ stod Taiwan emot Kinas informationskrigföring

Att visa mÀnniskor i förvÀg vad manipulatörerna kommer att pÄstÄ ger folk mentala antikroppar att stÄ emot desinformation.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det finns en dansk version av mig.

Denis Rivin driver #ActualNews, ett danskt nyhetsbrev med kritiskt optimistiska nyheter, han har hÄllit ett TEDx talk om Critical Optimism, han förelÀser om optimism och han sÀger att hans optimism drivs av ilska.

Denis Rivin, kritisk optimist.

NÀr han fick höra talas om att det finns en arg optimist i Sverige som har ett nyhetsbrevet med faktabaserade optimistiska nyheter, förelÀser om optimism och har hÄllit ett TEDx talk om optimism och idéer sÄ hörde han av sig. Du Àr jag och jag Àr du, skrev han.

Vi var sÄklart tvungna att trÀffas. Det gjorde vi pÄ Copenhagen Democracy Summit.

NĂ€r vi snackade över en kopp kaffe efter att ha lyssnat pĂ„ en diskussion om demokrati och teknik hade vi – inte ovĂ€ntat – reagerat pĂ„ samma sak: Prebunking!

Prebunking Àr vad det lÄter som

Denis och jag hade aldrig hört talas om prebunking, men det lÀt briljant. Det var Taiwans digitaliseringsminister, Audrey Tang, som berÀttat hur de anvÀnde det för att stÄ emot Kinas informationskrigföring inför och under valet som hÄllits i januari. Som jag skrev i tisdags var Taiwan mycket framgÄngsrika i att bekÀmpa desinformation.

Audrey Tang. Wikimedia Commons.

Prebunking Àr precis vad det lÄter som. Du bemöter desinformationen innan den nÄr ut.

SÄ hÀr beskrev Audrey Tang det:

"Det som Àr avgörande Àr att förebygga informationsmanipulation innan den nÄr mÀnniskor. För att göra det behöver du identifiera de narrativ som manipulatörerna anvÀnder."

Hon ger ett exempel pÄ ett sÄdant narrativ och hur de bemötte det:

"Till exempel kan det finnas pÄstÄenden om att valprocessen Àr riggad eller att rÀkningen av röster Àr manipulerad. Vi uppmuntrar folk att ta med sina telefoner till vallokalerna nÀr rösterna rÀknas, eftersom vi anvÀnder pappersröster för president- och parlamentsval. Vem som helst kan filma varje rÀkning frÄn tre olika riktningar och behÄlla en komplett inspelning. Detta fÄr tyst pÄ konspirationsteorier efter valet, eftersom alla tre stora partier har folk pÄ plats vid rÀkningen av röster som kan intyga att det inte förekommer nÄgot valfusk."

Mentala antikroppar

I en studie frÄn 2022 testade forskare att visa mÀnniskor 90 sekunders videoklipp av taktiker som anvÀndes av manipulatörer för att skapa desinformation. De som sÄg videon lÀrde sig att Àven senare identifiera desinformation.

"NÀr du fÄr ett vaccin innehÄller det en mikrodos av viruset. Det Àr inte hela viruset, men det Àr som en liten bit av det som din kropp kan kÀnna igen," sa Beth Goldberg, forskningschef pÄ Jigsaw, till International Fact-Checking Network om studien.

PÄ ett liknande sÀtt kan man visa mÀnniskor vad för desinformation som kommer att spridas.

"Det Àr samma sak i en prebunking-video. Vi visar dig ett litet klipp av propagandan, sÄ att du kan kÀnna igen manipulationstaktikerna framöver."

Det pessimisterna stÀndigt missar

De 1500 experter som menade att AI-desinformation Àr ett större globalt hot Àn krig missade tvÄ saker. Dels hur svÄrt det Àr att nÄ fram med information och pÄverka med den, vilket jag som sagt skrev om i tisdags. Men ocksÄ hur bra vi Àr pÄ att lösa problem.

Pessimisterna Àr vÀldigt visionÀra nÀr de tÀnker pÄ framtiden. De kan se ett litet problem och utan större ÀnstrÀngning visualisera hur det vÀxer till ett enormt hot. NÀr det kommer till möjligheten att hitta lösningar för att motverka hotet dÄ tycks deras energi ta slut. NÄgot sÄdant kan de inte se framför sig.

Taiwan visar pÄ hur mÀnskligheten stÀndigt tar sig framÄt. Ett liten demokrati som hotas av en gigantisk diktatur. Som utsÀtts för en massiv informationskrigföring, men löser problemen och stÄr emot den.

Att ta problem och hot pÄ allvar Àr bra. Desinformation frÄn AI och pÄ andra sÀttet Àr ett riktigt problem och ett riktigt hot. Men som gÄr att motverka. För vi Àr riktigt bra pÄ att lösa problem. Det glöms ofta bort nÀr man mÄlar upp skrÀckscenarion.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.