Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: NĂ€r cash inte lĂ€ngre Ă€r king - detta behöver du veta om det kontantlösa samhĂ€llet

💡 Optimist's Edge: NĂ€r cash inte lĂ€ngre Ă€r king - detta behöver du veta om det kontantlösa samhĂ€llet

SamhÀllen Àr pÄ vÀg att bli kontantlösa och det finns mÄnga fördelar med den hÀr utvecklingen. Det kontantlösa samhÀllet definieras troligen inte av opportunistiska hackers utan av smidigare betalningar och en mer sammankopplad vÀrld.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad mĂ€nniskor tror

MÀnniskor tenderar att identifiera risker snarare Àn möjligheter. Detta Àr ocksÄ fallet med övergÄngen frÄn fysiska pengar till digitala.

NĂ€r mĂ€nniskor tillfrĂ„gas vad deras största oro Ă€r med att pengar blir digitala svarar de flesta "hackningsrisker". MĂ€nniskor Ă€r ocksĂ„ förtjusta i kĂ€nslan av kontanter, vilket fĂ„r dem att kĂ€nna sig ”trygga”.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Medan butiker och kedjor, Àven i lÀnder som kommit lÄngt pÄ resan till kontantlöshet, fortfarande tar emot kontantbetalningar, Àr det kunderna sjÀlva som vÀljer andra betalningsformer.

Problemen som Àr förknippade med kontanter Àr mÄnga: de kostar mycket att hantera, vissa typer av brott Àr vanligare dÀr kontanter Àr i omlopp - för att inte tala om att de snart kommer att vara obsoleta.

Men ja, det finns nÄgra utmaningar som Àr knutna till digitala pengar. SÀkerhet Àr en av dem, men nÀr samhÀllen rör sig mot att avveckla kontanter kommer det att bli en prioritet för företag och regeringar att ÄtgÀrda dessa.

💡 Optimist's Edge

IstÀllet för att grotta ner oss i riskerna och gÄ vilse i mentala labyrinter om it-kriminalitet och hot mot personlig integritet, förestÀll dig att det finns ett sÀtt att förbÀttra sÀkerheten och samtidigt följa med i den digitala utvecklingen.

Kan i sjÀlva verket ett kontantlöst land bli mindre utsatt för it -brott om rÀtt politik och sÀkerhetsÄtgÀrder skulle utvecklas och införas?

Den kontantlösa vÀrlden kommer att erbjuda nya affÀrsmodeller och möjligheter samt ett sÀkert och smidigt pengasystem.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Även om det alltid Ă€r fördelaktigt att vara förberedd, Ă€r det sĂ€rskilt angelĂ€get vid ett systemskifte. En bra början Ă€r att undersöka jĂ€mförbara tidigare skiften och analysera var de nya affĂ€rsmöjligheterna kommer att utvecklas.

Mer konkret kommer du att fÄ ett försprÄng nÀr det gÀller att hitta en ny karriÀrvÀg eller intressanta investeringsmöjligheter genom att följa vissa aktörer och företag.


📉 Vad folk tror

MÄnga mÀnniskor vet inte varför de Àr misstÀnksamma inför det kommande kontantlösa samhÀllet, men de Àr det ÀndÄ.

PÄ frÄgan om vad den största oron över ett kontantlöst samhÀlle Àr svarar 23 procent "hackningsrisk", följt av "vet inte" pÄ 20,5 procent och "ingen tillgÄng till pengar vid nödsituation" pÄ 18,5 procent, enligt Warp News undersökning.

Hackningsrisken Àr naturligtvis en giltig anledning att tvivla pÄ stabiliteten i ett system som helt och hÄllet Àr digitalt. Cyberkriminalitet ökar i allmÀnhet och Àr förödande för mÄnga företag och mÀnniskor runt om i vÀrlden dagligen. Den förvÀntas kosta vÀrlden mer Àn 10 biljoner dollar Ärligen frÄn Är 2025.

Dessutom tenderar mĂ€nniskor att vĂ€rdera kontanter i fysisk mening. En studie frĂ„n 2018 i Storbritannien visade att 97 procent har med sig kontanter, och nĂ€stan hĂ€lften av de tillfrĂ„gade menade att det ”ger en sinnesro”.

Storbritannien, liksom mÄnga andra lÀnder, nÀrmar sig dock fortlöpande ett mindre kontantdrivet samhÀlle. Enligt en rapport frÄn Money Transfers kommer Storbritannien att vara kontantfritt 2026. Vissa experter hÀvdar att Sverige kommer att nÄ detta redan 2023.

ÄndĂ„ har bĂ„de Sverige och Storbritannien, som kommit lĂ„ngt i denna process, mindre stöd bland invĂ„narna för digitala pengar Ă€n lĂ€nder som Ă€r mer benĂ€gna att behĂ„lla fysiska pengar.

I Money Transfer -rapporten frÄn juni i Är toppar mÀnniskor som bor i Indien, Malaysia, Förenade Arabemiraten, Indonesien och Vietnam listorna över medborgare som starkast stödjer idén om ett kontantlöst samhÀlle.

Det finns, utöver cybersĂ€kerhetsaspekten flera andra skĂ€l för att föredra fysiska kontanter i vissa situationer, till exempel kan minskat antal kontanter i omlopp leda till mindre interaktioner mellan individer. Det kan vara svĂ„rare att budgetera - sĂ€rskilt för vissa grupper, och det kan öka spenderingen nĂ€r pengarna som anvĂ€nds Ă€r ”osynliga”. Som vanligt brukar lösningen pĂ„ ett problem skapa nya, men i allmĂ€nhet vĂ€ger förbĂ€ttringarna tyngre, och sĂ„ Ă€ven i detta fall.

Paradoxalt nog Àr lÀnder som inte kommit sÄ lÄngt i utfasningen av kontanter nÄgot mer positiva till den kontantlösa framtiden. Foto av Jonas Leupe / Unsplash

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Trots mÀnniskors oro lever mÄnga av oss redan i (nÀstan) kontantlösa samhÀllen. Dessa samhÀllen tenderar ocksÄ att tillhöra nÄgra av de mest vÀlfungerande lÀnderna i vÀrlden.

Sverige Àr föregÄngare nÀr det gÀller kontantlöshet. Inom de nÀrmaste Ären kommer Sverige bli helt kontantlöst.

Redan idag tar mÄnga butiker och restauranger inte lÀngre emot kontanter. Inte heller bussar eller andra transporter. Endast nÄgra procent (mellan tvÄ och nio) av alla transaktioner i Sverige görs med kontanter. De flesta transaktioner utförs med mobilidentifiering, Mobilt Bank-ID, dÀr en person anvÀnder sitt personnummer för att signera bankbetalningar. MÄnga svenskar anvÀnder Àven appen Swish, för smÄ direktbetalningar mellan vÀnner eller bekanta istÀllet för att byta sedlar och mynt.

Införandet av en digital valuta, i Sverige kallat ”e-krona”, utreds. Den före detta moderata partiledaren Anna Kinberg-Batra leder en utredning om den digitala valutan. I november 2022 kommer utredningen att presentera sina resultat. Det pĂ„gĂ„r ocksĂ„ ”skarpa” studier om hur e-kronan kommer att fungera i de ekonomiska systemen, ledda av Riksbanken.

Utvecklingen i Sverige drivs till stor del av folket snarare Àn politiker; kundernas anvÀndning av kontanter minskar, Àven om det finns en Äldersskillnad.

Kontanter kostar mycket. Kostnaderna för hantering av kontanter Àr höga. Enligt forskarna Niklas Arvidsson och Jonas Hedman Àr kostnaden i snitt 3,9 procent av varje försÀljning.

Stefan Invges, riksbankchefen. 

Fördelarna med att sluta anvÀnda kontanter Àr flera

Brottsligheten förvÀntas minska, eftersom det inte finns nÄgra fysiska pengar att stjÀla. PenningtvÀtt blir ocksÄ svÄrare nÀr det finns digitala spÄr tillgÀngliga. Tiden som Àgnas Ät att hantera och lagra papperspengar kan anvÀndas annorlunda och de medföljande kostnaderna reduceras. ValutavÀxling blir ocksÄ lÀttare.

Sverige hade tidigare problem med vÀrdetransportrÄn för bara ett decennium sedan; sedan dess har denna typ av brott minskat och nÀstan försvunnit totalt, delvis för att kontantanvÀndningen har minskat under de senaste Ären.

LÀnder runt om i vÀrlden tar steget

Andra lÀnder, allt frÄn den lilla ön Bahamas till den gigantiska ekonomin Kina, har ocksÄ kommit lÄngt med att utveckla digitala valutor.

Indien Àr ett annat exempel. Indien arbetar mot en övergÄng till ett digitalt monetÀrt system. En lokal journalist förklarar landets utveckling i ett "point of no return"-perspektiv. Monika Halan, redaktör för den Delhi-baserade finanstidningen Mint, intervjuas av BBC och förklarar hur den indiska regeringen Àr motiverad att göra en omstÀllning till ett kontantlöst samhÀlle.

"Jag tror verkligen att nÀr man vÀl fÄtt ut teknikanden ur flaskan, hur stoppar du in den igen?"

NÀr supermakter som Kina och Indien tar systemskiftet frÄn fysiskt till digitalt pÄ allvar Àr det en stark signal för oss andra att förbereda oss.

Och om ovanstÄende skÀl inte vore nog, marginaliserar pandemin sedlarnas och myntens roll ytterligare, av hygienskÀl.

💡 The Optimist’s Edge

NÀstan alla tidigare nÀmnda och icke nÀmnda skÀl att tvivla pÄ den digitala utvecklingen mot det kontantlösa samhÀllet Àr möjliga att bemöta. Faktum Àr att de alla utgör intressanta problem för drivna individer och företagare. Dagens problem kan faktiskt bli morgondagens affÀrsmöjligheter.

Medan moderna och stabila lÀnder utnyttjar de tekniska möjligheterna, anpassar sig Àven mÀnniskor snabbt, och strÀvan mot Ànnu sÀkrare och mer konsumentvÀnliga verktyg kommer att fortsÀtta att vÀxa.

Alla vet att det tar tid att Àndra vÀrderingar, men sÄ snart en ny norm Àr pÄ plats Ätföljs den ofta av en kÀnsla av "ingen ÄtervÀndo"

De som bÄde förstÄr utmaningarna med skiftet som Àger rum och som ocksÄ har kunskap, expertis och innovationskraft för att ÄtgÀrda dessa kommer att ha en fördel. Om du ska vÀlja utbildning eller göra ett karriÀrval, reflektera över vilken inverkan ett helt digitalt monetÀrt system kommer att fÄ pÄ olika delar av samhÀllet du lever i - sÄvÀl som vÀrlden som helhet. Vilka kompetenser och kunskaper kommer att krÀvas för att detta projekt ska lyckas?

Funderar du pÄ vilken karriÀrvÀg du ska vÀlja? Du kan tÀnka pÄ vilken typ av kunskap den kontantlösa vÀrlden behöver.

IstÀllet för att grubbla över de risker som medföljer en kontantlös stat, analysera vilka uppfinningar, metoder och företag som Àr avgörande för att det ska lyckas. Kan det rentav vara sÄ att ett kontantlöst land med tiden till och med bli mindre sÄrbart för IT-brott om rÀtt politik och sÀkerhetsÄtgÀrder skulle utvecklas och inplementeras?

Oavsett hur gÀrna mÀnniskor vill ha smidigare betalningsalternativ, vill de inte ha mer övervakning. Det kommer bli viktigt att lösa hur man skyddar konsumenternas personliga integritet.

Alla större teknikskiften Àr lÀttare för vissa grupper av befolkningen och dÀrmed mer utmanande för andra. Att inkludera den senare gruppen kommer att vara viktigt - och sannolikt lukrativt.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Eftersom sÀkerhetsfrÄgor Àr ett viktigt orosmoment för alla inblandade, frÄn regeringar och företag, till banker och enskilda, verkar detta vara en bra utgÄngspunkt för alla som vill fÄ ut det mesta av det monetÀra systemskiftet. Data, integritet och IT-sÀkerhet Àr tre kÀrnomrÄden som kommer att vara vÀsentliga att behÀrska.

Är det möjligt att bygga sĂ€kra digitala miljöer anpassade efter en ny digital valuta? Vilka andra förĂ€ndringar kommer sannolikt att följa det digitala monetĂ€ra skiftet? Det kommer att finnas en mĂ€ngd outforskade affĂ€rsmodeller, nĂ€r kontanter inte lĂ€ngre Ă€r kung.

Detta Àr vad du behöver börja göra:

  • Följ lĂ€nder som bryter ny mark. Hur agerar och anpassar sig företagare, medborgare och regeringar?
  • Ta en titt pĂ„ bĂ„de framgĂ„ngsrika etablerade företag och tillvĂ€xtföretag inom bank, fintech och sĂ€kerhet - bĂ„de för investeringar och inspiration för att bygga nya strukturer som Ă€r nödvĂ€ndiga för det digitala skiftet. Men ocksĂ„ för karriĂ€rmöjligheter. Klarna, den svenska affĂ€rsmodellen som revolutionerade onlinebetalningar, Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ en "disruptor" av det slag varje nytt skifte behöver.
  • LĂ€s mer om initiativ som syftar till att lösa nya problem som Ă€r relaterade till den nya digitala ekonomin. Som till exempel Crunchfish och Privacy, som utvecklar virtuella kort för att skydda integriteten i ett digitalt shoppingsystem.
  • Bekanta dig med teknisk coachning. En avgörande aspekt för att implementera digitala pengar Ă€r att lösa hur man fĂ„r med dom som Ă€r mer motvilliga mot ny teknik eller har svĂ„rt att lĂ€ra sig och anvĂ€nda ny teknik.

    Enligt Pew Research förblir mÄnga Àldre i USA i stort sett bortkopplade frÄn den digitala revolutionen. En tredjedel av mÀnniskorna i Äldern 65 Är och Àldre anvÀnder aldrig internet och mindre Àn hÀlften, 49 procent, sÀger att de saknar bredbandstjÀnster hemma.
  • Utbildning och coachning kommer att vara anvĂ€ndbart för regeringar och medborgare, för att inte tala om företag. Och mer grundlĂ€ggande teknikcoachning bli lika populĂ€r som vilken annan coachning som helst nĂ€r stora grupper mĂ„ste anpassa sig snabbt. Pandemin exponerade nĂ„gra brister i de nuvarande digitala systemen i Sverige nĂ€r grupper som inte hade tillgĂ„ng till eller inte hade installerat digital identifiering korrekt utelĂ€mnades vid vaccinationer. Vaccinationen schemalades primĂ€rt digitalt och för detta behövdes ett bankid.

    Det Àr god tid att omfamna digitala pengar och systemskiftet som pÄgÄr och börja jobba med att hitta lösningar pÄ utmaningarna. För nÀr allt kommer omkring Àr anden redan halvvÀgs ute ur flaskan...

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med dina andra Premium -supportrar i vÄr Facebook -grupp.

Obs! Undersökningen som nÀmns i artikeln genomfördes via Google pÄ 500 respondenter.

InnehÄllet i denna artikel utgör inte finansiell rÄdgivning, och vi uppmuntrar dig att göra din egen omfattande forskning innan du investerar.

LĂ€s mer

The Conversation: Cashless payment is booming, thanks to coronavirus. So is financial surveillance

NCR: Some key challenges of a cashless society

The Balance: The Pros and Cons of Moving to a Cashless Society

CashEssentials: The Major Risks of a Cashless Society


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.