Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Är ditt jobb hotat av AI? SĂ„ hĂ€r bör du INTE agera dĂ„

đŸ€– Är ditt jobb hotat av AI? SĂ„ hĂ€r bör du INTE agera dĂ„

Kan AI göra saker som ingÄr i ditt jobb? Bör du dÄ kÀmpa mot och försöka stoppa den sortens AI? Den Äsikten framförs nu. IstÀllet finns nu en stor chans att levla upp dig sjÀlv med hjÀlp av just AI. Det kommer vara mycket mer framgÄngsrikt.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Har du talang, lille vÀn?

Att skapa bilder och video med generativ AI Àr nÄgot som endast borde vara tillgÀngligt för de som har tillrÀcklig talang. Denna Äsikt kommer frÄn Henrik Tamm, som Àr professionell illustratör, med arbete i den första Shrekfilmen pÄ sin meritlista. I Svenska Dagbladet skriver han att det Àr fel att folk i allmÀnhet ska fÄ skapa bild och video med generativ AI:

"Det Ă€r fel nĂ€r vem som helst – utan nĂ„gon som helst talang för bildkonst – kan göra detta." Om nĂ„gon ska fĂ„ göra det Ă€r det i sĂ„ fall bara sĂ„dana som han sjĂ€lv: "...av mĂ€nniskor som redan besitter talangen för bild."

Dessa AI-verktyg utgör ett "existentiellt hot" för alla med ett kreativt yrke, menar han.

Med den instÀllningen Àr ditt jobb hotat

Har man den instÀllning som Henrik Tamm torgför, sÄ ja, dÄ Àr garanterat ditt jobb hotat. Men det Àr som tur var inte enda förhÄllningssÀttet till AI.

Man kan ocksÄ omfamna AI och lyfta sig sjÀlv till en ny nivÄ.

Det Àr lÀtt för dig att sÀga, vars jobb inte hÀr hotat, kanske du (eller Henrik) tÀnker. Fast mitt jobb Àr i allra högsta grad pÄverkat av generativ AI. DÄ ChatGPTs mest framstÄende förmÄga Àr textproduktion, Àr skribenten troligen Ànnu mer pÄverkad Àn illustratören. Att skriva Àr min huvudsakliga sysselsÀttning.

Jag har valt ett annat tillvÀgagÄngssÀtt Àn Henrik Tamm. Jag har försökt lÀra mig allt jag kan om generativ AI. DÀrför skapade jag AI-skribenten WALL-Y, som nu gör att mitt jobb med att skriva nyheter gÄr fem gÄnger snabbare. Jag hoppas att hon en dag ska kunna göra det helt sjÀlv. Det frigör tid för mig att Àgna mig Ät mer kvalitativa uppgifter, sÄsom att skriva en text som denna som du lÀser just nu.

Det krÀver att jag hinner lÀsa, tÀnka och klura kring de frÄgor vi berör pÄ Warp News. I allt högre grad sker tankeprocessen ihop med ChatGPT. Jag bollar idéer, texter och fÄr feedback pÄ mina texter (alla stavfel i den hÀr texten kan jag dÀrför hÀvda att en AI missat och inte Àr mitt fel. Se dÀr, Ànnu ett anvÀndningsomrÄde!)

Men kan inte Àven detta jobb utföras av en AI? Jo, nÄgon gÄng sker det och det behöver inte vara sÀrskilt lÄngt bor. Vad ska jag hitta pÄ dÄ? Det vet jag inte, men jag tror att möjligheten finns att levla upp mig sjÀlv rejÀlt med hjÀlp av olika AI-verktyg. Producera fler och bÀttre texter, till exempel, dÀr jag inte skriver dem men jag kontrollerar inriktningen pÄ det som skrivs. Det kommer ocksÄ gÄ att förvandla dessa texter till video och ljud i flera olika format, samt till flera olika sorters texter, sÄ ni som följer Warp News kan ta in dem pÄ det sÀtt ni önskar. Eller sÄ blir min roll allt mer att föra ut dessa Äsikter pÄ andra sÀtt.

Jag kommer sannolikt ocksÄ fortsÀtta skriva. Det Àr nÄgot jag tycker mycket om och hjÀlper mig att organisera mina tankar och förstÄ. Om nÄgon vill lÀsa mina texter vet jag inte, men det Àr ju faktiskt ingen skillnad mot idag. Redan rÄder hÄrd konkurrens om er lÀsares tid och uppmÀrksamhet.

Min syfte hÀr Àr inte att slÄ pÄ min egen trumma, eller dissa Henrik Tamm, men vÄra olika synsÀtt Àr en sÄ bra representation av hur man kan ta sig an denna AI-era (och förÀndring överhuvudtaget.)

Kentaurens fördel

Hittills har det visat sig att det Ă€r de som bra pĂ„ att anvĂ€nda AI-verktyg som Ă€r vinnarna i tidevarvet med generativ AI. Det krĂ€vs inte att man frĂ„n början Ă€r expert pĂ„ text, bild, musik – eller vad man nu skapar med AI – utan att man blir riktigt duktig pĂ„ att anvĂ€nda AI för det. (Vilket WALL-Y och jag skrev ihop i vĂ„r bok.)

Det gör att massa folk utan talang, för att anvÀnda Henrik Tamms retorik, nu kan skapa sÄdant de inte kunde tidigare. Det Àr inte dÄligt. TvÀrtom Àr det bra att mÄnga fler mÀnniskors kreativitet kommer mÀnskligheten till godo.

SÄklart kan omstÀllning vara jobbigt om det man Àlskar och lagt tusentals timmar att bli bra pÄ utmanas. Men Àrligt talat, det Àr bara att bita ihop. Det Àr vare sig rÀttvist eller orÀttvist, det bara Àr sÄ. Det tar inte slut dÀr. Du kan gÄ vidare. Och anammar man det nya i tid och sjÀlvmant gÄr vidare tillhör man plötsligt pionjÀrerna i det som Àr nytt. Det Àr inte sÄ dÄligt det.

Henrik Tamm menar ocksÄ att generativ AI Àr stöld. Det bemöter jag i en replik i Svenska Dagbladet.

Mathias Sundin
Arge optimisten

đŸŠŸ AI kommer inte leda till massarbetslöshet (men nĂ„got mycket större kommer hĂ€nda)
Ekonomiprofessorn David Autor gör upp med de AI-experter som tror att AI kommer leda till massarbetslöshet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.