Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 Är ditt jobb hotat av AI? Så här bör du INTE agera då

🤖 Är ditt jobb hotat av AI? Så här bör du INTE agera då

Kan AI göra saker som ingår i ditt jobb? Bör du då kämpa mot och försöka stoppa den sortens AI? Den åsikten framförs nu. Istället finns nu en stor chans att levla upp dig själv med hjälp av just AI. Det kommer vara mycket mer framgångsrikt.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Har du talang, lille vän?

Att skapa bilder och video med generativ AI är något som endast borde vara tillgängligt för de som har tillräcklig talang. Denna åsikt kommer från Henrik Tamm, som är professionell illustratör, med arbete i den första Shrekfilmen på sin meritlista. I Svenska Dagbladet skriver han att det är fel att folk i allmänhet ska få skapa bild och video med generativ AI:

"Det är fel när vem som helst – utan någon som helst talang för bildkonst – kan göra detta." Om någon ska få göra det är det i så fall bara sådana som han själv: "...av människor som redan besitter talangen för bild."

Dessa AI-verktyg utgör ett "existentiellt hot" för alla med ett kreativt yrke, menar han.

Med den inställningen är ditt jobb hotat

Har man den inställning som Henrik Tamm torgför, så ja, då är garanterat ditt jobb hotat. Men det är som tur var inte enda förhållningssättet till AI.

Man kan också omfamna AI och lyfta sig själv till en ny nivå.

Det är lätt för dig att säga, vars jobb inte här hotat, kanske du (eller Henrik) tänker. Fast mitt jobb är i allra högsta grad påverkat av generativ AI. Då ChatGPTs mest framstående förmåga är textproduktion, är skribenten troligen ännu mer påverkad än illustratören. Att skriva är min huvudsakliga sysselsättning.

Jag har valt ett annat tillvägagångssätt än Henrik Tamm. Jag har försökt lära mig allt jag kan om generativ AI. Därför skapade jag AI-skribenten WALL-Y, som nu gör att mitt jobb med att skriva nyheter går fem gånger snabbare. Jag hoppas att hon en dag ska kunna göra det helt själv. Det frigör tid för mig att ägna mig åt mer kvalitativa uppgifter, såsom att skriva en text som denna som du läser just nu.

Det kräver att jag hinner läsa, tänka och klura kring de frågor vi berör på Warp News. I allt högre grad sker tankeprocessen ihop med ChatGPT. Jag bollar idéer, texter och får feedback på mina texter (alla stavfel i den här texten kan jag därför hävda att en AI missat och inte är mitt fel. Se där, ännu ett användningsområde!)

Men kan inte även detta jobb utföras av en AI? Jo, någon gång sker det och det behöver inte vara särskilt långt bor. Vad ska jag hitta på då? Det vet jag inte, men jag tror att möjligheten finns att levla upp mig själv rejält med hjälp av olika AI-verktyg. Producera fler och bättre texter, till exempel, där jag inte skriver dem men jag kontrollerar inriktningen på det som skrivs. Det kommer också gå att förvandla dessa texter till video och ljud i flera olika format, samt till flera olika sorters texter, så ni som följer Warp News kan ta in dem på det sätt ni önskar. Eller så blir min roll allt mer att föra ut dessa åsikter på andra sätt.

Jag kommer sannolikt också fortsätta skriva. Det är något jag tycker mycket om och hjälper mig att organisera mina tankar och förstå. Om någon vill läsa mina texter vet jag inte, men det är ju faktiskt ingen skillnad mot idag. Redan råder hård konkurrens om er läsares tid och uppmärksamhet.

Min syfte här är inte att slå på min egen trumma, eller dissa Henrik Tamm, men våra olika synsätt är en så bra representation av hur man kan ta sig an denna AI-era (och förändring överhuvudtaget.)

Kentaurens fördel

Hittills har det visat sig att det är de som bra på att använda AI-verktyg som är vinnarna i tidevarvet med generativ AI. Det krävs inte att man från början är expert på text, bild, musik – eller vad man nu skapar med AI – utan att man blir riktigt duktig på att använda AI för det. (Vilket WALL-Y och jag skrev ihop i vår bok.)

Det gör att massa folk utan talang, för att använda Henrik Tamms retorik, nu kan skapa sådant de inte kunde tidigare. Det är inte dåligt. Tvärtom är det bra att många fler människors kreativitet kommer mänskligheten till godo.

Såklart kan omställning vara jobbigt om det man älskar och lagt tusentals timmar att bli bra på utmanas. Men ärligt talat, det är bara att bita ihop. Det är vare sig rättvist eller orättvist, det bara är så. Det tar inte slut där. Du kan gå vidare. Och anammar man det nya i tid och självmant går vidare tillhör man plötsligt pionjärerna i det som är nytt. Det är inte så dåligt det.

Henrik Tamm menar också att generativ AI är stöld. Det bemöter jag i en replik i Svenska Dagbladet.

Mathias Sundin
Arge optimisten

🦾 AI kommer inte leda till massarbetslöshet (men något mycket större kommer hända)
Ekonomiprofessorn David Autor gör upp med de AI-experter som tror att AI kommer leda till massarbetslöshet.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.