Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍅 3 smarta tekniker som minskar matsvinnet

🍅 3 smarta tekniker som minskar matsvinnet

10 miljarder ton mat produceras Ärligen, men en tredjedel av den gÄr till spillo. Det hÀr mÄste fÄ ett stopp och det finns flera smarta tekniker som kan hjÀlpa oss med det.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Enligt FAO, FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation, slösas ungefÀr en tredjedel av all mat bort. Visste du att ungefÀr 14 procent av maten som produceras i vÀrlden inte ens nÄr detaljhandeln? Den blir dÄlig eller slösas bort nÄgonstans lÀngs vÀgen.

Det Àr inte bara ett fruktansvÀrt slöseri med naturresurser och dÄlig ekonomi. Enligt World Food Program gÄr nÀstan 821 miljoner mÀnniskor, det Àr nÀstan 1 av 9 pÄ planeten, och lÀgger sig pÄ tom mage.

Men det finns en hel del positivt som sker inom det hÀr omrÄdet. Mycket arbete pÄgÄr för att ta itu med problemet, inte minst genom att anvÀnda teknik.

Sensorer, blockkedjor och smarta förpackningar

Det vÀxande intresset för livsmedelskvalitet och sÀkerhet har lett till mycket forskning . Det utvecklas exakta och tillförlitliga analysmetoder samt teknik för att bevara fÀrskhet och livsmedelskvalitet.

Kemiska och biologiska sensorer, inbyggda i smarta förpackningar, kan anvÀndas för att hÄlla koll pÄ livsmedel, mÀta fÀrskhetsmarkörer, allergener, patogener och toxiska Àmnen.

Dessa smarta förpackningar gör det möjligt att övervaka livsmedlets status, minska matsvinn, förlÀnga hÄllbarheten och förbÀttra den totala livsmedelskvaliteten.

LÀgg till algoritmer till detta sÄ kan vi förbÀttra effekten avsevÀrt. Baserat pÄ konsumentbeteende och jordbruksvetenskap tillsammans med data frÄn avancerad sensorteknik som nÀmnts ovan, allt spÄrat med hjÀlp av blockkedje-teknik, kan vi förutsÀga och förhindra att livsmedel blir dÄliga och kastas hela vÀgen frÄn bordgÄrd till kylskÄp. Vi kan ocksÄ bÀttre matcha utbudet med efterfrÄgan och undvika den nuvarande skillnaden mellan dessa vilket Àr ett stort skÀl till att sÄ mycket mat slÀngs.

Thinfilm Àr ett av mÄnga exempel pÄ smarta förpackningar.

Köp mat som skulle ha kastats

Innan vi har en bÀttre matchning mellan producent och konsument mÄste vi ta itu med det avfall som sker just nu.

Överproduktion, felaktiga förpackningar, sĂ€songstrender, kort datum eller förbrukningsdatum som precis passerats. De Ă€r allihop anledningar till att mat kastas Ă€ven om det inte Ă€r nĂ„got fel pĂ„ den. För ett par Ă„r sedan skulle den hĂ€r maten ha gĂ„tt till spillo men idag tar onlinebutiker som Approved Food i Storbritannien och Matsmart i Sverige hand om den och sĂ€ljer den.

Ett annat exempel Àr Karma. De tar ocksÄ hand om mat frÄn restauranger, kaféer och gÄrdar och ser till att den sÀljs istÀllet för att kastas.

Approved Food sÀljer mat som annars skulle ha kastats.

App hjÀlper dig att laga mat med det du har hemma

Men hur Àr det med all den mat du redan har köpt? En hel del ligger i skÄp och kyl tills den blir gammal och kastas i soptunnan.

Det finns en app för det ocksÄ. Med SuperCook gör du en inventering av vad du har hemma, sen skapar appen recept Ät dig, baserat pÄ vad du redan har köpt. Det lÄter enkelt och Àr genialiskt. Du kan faktiskt hantera ditt skafferi med rösten och appen har över en miljon recept.

SuperCook skapar recept frÄn ingredienser som du redan har hemma.

Naturligtvis Àr det hÀr bara tre av mÄnga sÀtt vi kan minska matsvinnet med hjÀlp av teknik.

❓ Har du fler? Skicka ett mejl till oss sĂ„ kollar vi det.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.