Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍅 3 smarta tekniker som minskar matsvinnet

🍅 3 smarta tekniker som minskar matsvinnet

10 miljarder ton mat produceras årligen, men en tredjedel av den går till spillo. Det här måste få ett stopp och det finns flera smarta tekniker som kan hjälpa oss med det.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Enligt FAO, FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation, slösas ungefär en tredjedel av all mat bort. Visste du att ungefär 14 procent av maten som produceras i världen inte ens når detaljhandeln? Den blir dålig eller slösas bort någonstans längs vägen.

Det är inte bara ett fruktansvärt slöseri med naturresurser och dålig ekonomi. Enligt World Food Program går nästan 821 miljoner människor, det är nästan 1 av 9 på planeten, och lägger sig på tom mage.

Men det finns en hel del positivt som sker inom det här området. Mycket arbete pågår för att ta itu med problemet, inte minst genom att använda teknik.

Sensorer, blockkedjor och smarta förpackningar

Det växande intresset för livsmedelskvalitet och säkerhet har lett till mycket forskning . Det utvecklas exakta och tillförlitliga analysmetoder samt teknik för att bevara färskhet och livsmedelskvalitet.

Kemiska och biologiska sensorer, inbyggda i smarta förpackningar, kan användas för att hålla koll på livsmedel, mäta färskhetsmarkörer, allergener, patogener och toxiska ämnen.

Dessa smarta förpackningar gör det möjligt att övervaka livsmedlets status, minska matsvinn, förlänga hållbarheten och förbättra den totala livsmedelskvaliteten.

Lägg till algoritmer till detta så kan vi förbättra effekten avsevärt. Baserat på konsumentbeteende och jordbruksvetenskap tillsammans med data från avancerad sensorteknik som nämnts ovan, allt spårat med hjälp av blockkedje-teknik, kan vi förutsäga och förhindra att livsmedel blir dåliga och kastas hela vägen från bordgård till kylskåp. Vi kan också bättre matcha utbudet med efterfrågan och undvika den nuvarande skillnaden mellan dessa vilket är ett stort skäl till att så mycket mat slängs.

Thinfilm är ett av många exempel på smarta förpackningar.

Köp mat som skulle ha kastats

Innan vi har en bättre matchning mellan producent och konsument måste vi ta itu med det avfall som sker just nu.

Överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender, kort datum eller förbrukningsdatum som precis passerats. De är allihop anledningar till att mat kastas även om det inte är något fel på den. För ett par år sedan skulle den här maten ha gått till spillo men idag tar onlinebutiker som Approved Food i Storbritannien och Matsmart i Sverige hand om den och säljer den.

Ett annat exempel är Karma. De tar också hand om mat från restauranger, kaféer och gårdar och ser till att den säljs istället för att kastas.

Approved Food säljer mat som annars skulle ha kastats.

App hjälper dig att laga mat med det du har hemma

Men hur är det med all den mat du redan har köpt? En hel del ligger i skåp och kyl tills den blir gammal och kastas i soptunnan.

Det finns en app för det också. Med SuperCook gör du en inventering av vad du har hemma, sen skapar appen recept åt dig, baserat på vad du redan har köpt. Det låter enkelt och är genialiskt. Du kan faktiskt hantera ditt skafferi med rösten och appen har över en miljon recept.

SuperCook skapar recept från ingredienser som du redan har hemma.

Naturligtvis är det här bara tre av många sätt vi kan minska matsvinnet med hjälp av teknik.

Har du fler? Skicka ett mejl till oss så kollar vi det.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.