Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Vill du ha ett genredigerat husdjur?

💡 Optimist's Edge: Vill du ha ett genredigerat husdjur?

Skulle du köpa ett genmodifierat husdjur? Kanske en sjÀlvlysande katt som inte kan bli sjuk i aids? Eller varför inte en husdjur som inte framkallar allergier? Eller hundar som inte kan fÄ muskeldystrofi?

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Orden “genredigering” eller “genmodifiering” fĂ„r mĂ„nga att rynka pĂ„ nĂ€san. Det “kĂ€nns” onaturligt. Det hĂ€r Ă„terspeglas Ă€ven i Warp News undersökning nĂ€r vi stĂ€ller frĂ„gan “Skulle du köpa ett genetiskt modifierat husdjur?”.

Över 82 procent svarar att de inte skulle köpa ett genetiskt modifierat husdjur.

Det kan komma som överraskning för dem att det faktiskt knappt finns nÄgot annat att köpa.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Genetiskt förÀndrade husdjur Àr inget nytt. Kvarlevor efter den sÄ kallade Bonn-Oberkassel-hunden, som hittades begravd bredvid mÀnniskor, Àr 14 200 Är gammal. Katter domesticerades i Mellanöstern omkring 7500 Är före Kristus. MÀnniskan har alltsÄ haft husdjur under vÀldigt lÄng tid. Under den hÀr perioden har vi Ästadkommit en enorm genetisk variation, frÄn mopsar till perserkatter. Idag har de vÀldigt lite gemensamt med sina förfÀder.

MÀnniskan har alltsÄ redigerat gener under lÄng tid. NÀstan alla husdjur som finns idag Àr genetiskt modifierade pÄ ett eller annat sÀtt för att passa oss. Den stora skillnaden nu, med teknik som CRISPR, Àr att det gÄr mycket fortare och Àr betydligt mer kraftfullt.

CRISPR, populÀrt kallad gensaxen, Àr ett genredigeringsverktyg som möjliggör mycket precisa förÀndringar i arvsmassan. Med det hÀr verktyget Àr det möjligt att inaktivera eller byta ut gener eller korrigera enstaka bokstÀver i den genetiska koden vÀldigt exakt, ungefÀr som nÀr vi Àndrar felstavningar i Word. Det hÀr öppnar för möjligheter att behandla eller bota allvarliga genetiska sjukdomar, Àven i vÄra husdjur.

Men tekniken kan Àven anvÀndas till att ge husdjuren nya egenskaper


💡 Optimist's Edge

Moderna genredigeringsverktyg gör det nu möjligt att ge, eller ta bort, vissa egenskaper i levande organismer.

💡 Allergifria och superhĂ€lsosamma husdjur Ă€r snart verklighet – tack vare genredigeringsteknik.

Medan redigering av mÀnskliga gener Àr kÀnsligt territorium med försiktiga framsteg gÄr det fortare vad gÀller djuren. Med modern genteknik kan vi fÄ fram:

  • Allergifria katter. Amerikanska forskare har hittat ett effektivt sĂ€tt att blockera den vanligaste kĂ€llan till kattallergier med hjĂ€lp av CRISPR. I en artikel publicerad i The CRISPR Journal i april 2022 förklarar de hur det gĂ„r till.
  • Hundar utan muskeldystrofi. I en studie publicerad i tidskriften Science beskriver forskare vid UT Southwestern Medical Center hur de framgĂ„ngsrikt behandlat den genetiska defekt som Ă€r orsaken till Duchennes muskeldystrofi i fyra beaglehundar. Bra för hundarna, men ocksĂ„ ett viktigt steg nĂ€rmare CRISPR-behandling Ă€ven för mĂ€nniskor med sjukdomen.
  • Dubbelt sĂ„ starka hundar. Kinesiska forskare har skapat hundar som Ă€r dubbelt sĂ„ starka som de skulle vara utan genetisk behandling. Processen som anvĂ€nts kan hjĂ€lpa till att undvika mĂ€nskliga sjukdomar, hĂ€vdar forskarna som publicerat studien i Journal of Molecular Cell Biology.
  • SjĂ€lvlysande katter utan aids. Redan 2011 lyckades forskare föra in gener i katter som hjĂ€lpte dem att stĂ„ emot den felina formen av aids. De lyckades Ă€ven föra in en gen som producerar ett fluorescerande protein kallat GFP. Proteinet, som finns naturligt i maneter, anvĂ€nds ofta inom det hĂ€r forskningsfĂ€ltet för att övervaka aktiviteten av redigerade gener. Katterna som kunde stĂ„ emot aids blev alltsĂ„ sjĂ€lvlysande. Studien finns publicerad i Nature Methods.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Forskningen inom det hÀr omrÄdet Àr fortfarande ung. Det finns utan tvekan spektakulÀra exempel och fler kommer.

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

  • Allergiker – hav tĂ„lamod. PĂ€lsallergi Ă€r vanligt och ett stort skĂ€l till att mĂ„nga inte skaffar husdjur. Men, det hĂ€r kan komma att Ă€ndras snabbare Ă€n du tror. Genredigerade och allergifria husdjur finns Ă€ntligen pĂ„ horisonten.
  • Djur först, mĂ€nniska sen. En stor del av genforskningen börjar med djur. De Ă€r förĂ„karna som visar vad vi kan förvĂ€nta oss i form av behandlingar Ă€ven för mĂ€nniskor. HĂ„ll ett öga pĂ„ den hĂ€r forskningen och du blickar in i framtiden.
  • Genrevolutionen. Gensaxen CRISPR har pĂ„ kort tid revolutionerat gentekniken. Enorma genombrott vĂ€ntar och det behövs bĂ„de fler forskare, mer kunskap och pengar. Det hĂ€r Ă€r ett glödhett omrĂ„de att ge sig in i.
  • Onaturligt. MĂ„nga blir reflexmĂ€ssigt rĂ€dda för genteknik. OmrĂ„det ska betrĂ€das med försiktighet, men möjligheterna Ă€r oerhört mycket större Ă€n riskerna. Fler behöver informeras sakligt om att i princip allt vi Ă€ter och de flesta djur vi har nĂ€ra oss Ă€r genredigerade – det har bara skett över lĂ„ng tid. Genredigering Ă€r alltsĂ„ tvĂ€rtom naturligt för oss mĂ€nniskor. Med nya kraftfulla genverktyg kan vi minska lidande och skapa bĂ€ttre liv för bĂ„de mĂ€nniskor och djur.
  • Testa CRISPR sjĂ€lv. Om du bor i USA kan du bestĂ€lla hem ett CRISPR-kit och sjĂ€lv experimentera med tekniken. Ett exempel av mĂ„nga Ă€r The Odins DIY Bacterial Gene Engineering CRISPR Kit för 169 dollar.

Du har nu en fördel eftersom du har fÄtt denna kunskap före de flesta andra.

❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.