Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Vill du ha ett genredigerat husdjur?

💡 Optimist's Edge: Vill du ha ett genredigerat husdjur?

Skulle du köpa ett genmodifierat husdjur? Kanske en självlysande katt som inte kan bli sjuk i aids? Eller varför inte en husdjur som inte framkallar allergier? Eller hundar som inte kan få muskeldystrofi?

Magnus Aschan
Magnus Aschan

📉 Vad folk tror

Orden “genredigering” eller “genmodifiering” får många att rynka på näsan. Det “känns” onaturligt. Det här återspeglas även i Warp News undersökning när vi ställer frågan “Skulle du köpa ett genetiskt modifierat husdjur?”.

Över 82 procent svarar att de inte skulle köpa ett genetiskt modifierat husdjur.

Det kan komma som överraskning för dem att det faktiskt knappt finns något annat att köpa.

📈 Här är fakta

Genetiskt förändrade husdjur är inget nytt. Kvarlevor efter den så kallade Bonn-Oberkassel-hunden, som hittades begravd bredvid människor, är 14 200 år gammal. Katter domesticerades i Mellanöstern omkring 7500 år före Kristus. Människan har alltså haft husdjur under väldigt lång tid. Under den här perioden har vi åstadkommit en enorm genetisk variation, från mopsar till perserkatter. Idag har de väldigt lite gemensamt med sina förfäder.

Människan har alltså redigerat gener under lång tid. Nästan alla husdjur som finns idag är genetiskt modifierade på ett eller annat sätt för att passa oss. Den stora skillnaden nu, med teknik som CRISPR, är att det går mycket fortare och är betydligt mer kraftfullt.

CRISPR, populärt kallad gensaxen, är ett genredigeringsverktyg som möjliggör mycket precisa förändringar i arvsmassan. Med det här verktyget är det möjligt att inaktivera eller byta ut gener eller korrigera enstaka bokstäver i den genetiska koden väldigt exakt, ungefär som när vi ändrar felstavningar i Word. Det här öppnar för möjligheter att behandla eller bota allvarliga genetiska sjukdomar, även i våra husdjur.

Men tekniken kan även användas till att ge husdjuren nya egenskaper…

💡 Optimist's Edge

Moderna genredigeringsverktyg gör det nu möjligt att ge, eller ta bort, vissa egenskaper i levande organismer.

💡 Allergifria och superhälsosamma husdjur är snart verklighet – tack vare genredigeringsteknik.

Medan redigering av mänskliga gener är känsligt territorium med försiktiga framsteg går det fortare vad gäller djuren. Med modern genteknik kan vi få fram:

  • Allergifria katter. Amerikanska forskare har hittat ett effektivt sätt att blockera den vanligaste källan till kattallergier med hjälp av CRISPR. I en artikel publicerad i The CRISPR Journal i april 2022 förklarar de hur det går till.
  • Hundar utan muskeldystrofi. I en studie publicerad i tidskriften Science beskriver forskare vid UT Southwestern Medical Center hur de framgångsrikt behandlat den genetiska defekt som är orsaken till Duchennes muskeldystrofi i fyra beaglehundar. Bra för hundarna, men också ett viktigt steg närmare CRISPR-behandling även för människor med sjukdomen.
  • Dubbelt så starka hundar. Kinesiska forskare har skapat hundar som är dubbelt så starka som de skulle vara utan genetisk behandling. Processen som använts kan hjälpa till att undvika mänskliga sjukdomar, hävdar forskarna som publicerat studien i Journal of Molecular Cell Biology.
  • Självlysande katter utan aids. Redan 2011 lyckades forskare föra in gener i katter som hjälpte dem att stå emot den felina formen av aids. De lyckades även föra in en gen som producerar ett fluorescerande protein kallat GFP. Proteinet, som finns naturligt i maneter, används ofta inom det här forskningsfältet för att övervaka aktiviteten av redigerade gener. Katterna som kunde stå emot aids blev alltså självlysande. Studien finns publicerad i Nature Methods.

👇 Så får du Optimist’s Edge

Forskningen inom det här området är fortfarande ung. Det finns utan tvekan spektakulära exempel och fler kommer.

❓ Så hur får du en fördel av denna kunskap?

  • Allergiker – hav tålamod. Pälsallergi är vanligt och ett stort skäl till att många inte skaffar husdjur. Men, det här kan komma att ändras snabbare än du tror. Genredigerade och allergifria husdjur finns äntligen på horisonten.
  • Djur först, människa sen. En stor del av genforskningen börjar med djur. De är föråkarna som visar vad vi kan förvänta oss i form av behandlingar även för människor. Håll ett öga på den här forskningen och du blickar in i framtiden.
  • Genrevolutionen. Gensaxen CRISPR har på kort tid revolutionerat gentekniken. Enorma genombrott väntar och det behövs både fler forskare, mer kunskap och pengar. Det här är ett glödhett område att ge sig in i.
  • Onaturligt. Många blir reflexmässigt rädda för genteknik. Området ska beträdas med försiktighet, men möjligheterna är oerhört mycket större än riskerna. Fler behöver informeras sakligt om att i princip allt vi äter och de flesta djur vi har nära oss är genredigerade – det har bara skett över lång tid. Genredigering är alltså tvärtom naturligt för oss människor. Med nya kraftfulla genverktyg kan vi minska lidande och skapa bättre liv för både människor och djur.
  • Testa CRISPR själv. Om du bor i USA kan du beställa hem ett CRISPR-kit och själv experimentera med tekniken. Ett exempel av många är The Odins DIY Bacterial Gene Engineering CRISPR Kit för 169 dollar.

Du har nu en fördel eftersom du har fått denna kunskap före de flesta andra.

❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vårt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vår Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affärspartner eller investerare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter