Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Teknik tar din empati till nĂ€sta nivĂ„

💡 Optimist's Edge: Teknik tar din empati till nĂ€sta nivĂ„

MĂ„nga ser, felaktigt, teknik som motsatsen till nĂ€rhet, medkĂ€nsla och empati. Att förstĂ„ hur tekniken pĂ„verkar vĂ„r empati pĂ„ ett positivt sĂ€tt ger dig en edge. Är du redo att fĂ„ den?

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Tror du att teknik i allmÀnhet ger dig mer empati för andra? 78 procent av de tillfrÄgade i vÄr undersökning tror inte det. MÄnga ser, felaktigt, teknik som motsatsen till nÀrhet, medkÀnsla och empati.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

FrÄn stenyxor till bevattningssystem, mÀnniskan har alltid anvÀnt sig av teknik. Tekniken definierar oss och genom historien har tekniska framsteg gjort oss mer empatiska. Tryckpressen gav inte bara böcker till massorna utan gjorde det ocksÄ möjligt för massorna att se nya perspektiv och kÀnna stark empati med andra.

Denna utveckling har fortsatt och förbÀttrats fram till i dag, med teknik som virtual reality, VR, som kan lÄta oss se livet genom nÄgon annans ögon.

💡 Optimist's Edge

I takt med att tekniken blir allt mer kraftfull har den ocksÄ allt större makt att skapa och locka fram kÀnslor. Inte minst empati. FrÄn live-rapportering i 4k till att nÀstan bokstavligen sÀttas "i nÄgon annans skor" i VR, har vi nu kraftfullare verktyg Àn nÄgonsin att kÀnna med andra.

Naturligtvis kan kraftfulla verktyg missbrukas. Men det gör det Ànnu viktigare att ge en edge till mÀnniskor med goda avsikter och anvÀnda tekniken för att skapa en ljusare framtid.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Fram till nyligen ockuperades staden Falluja i Irak av Islamiska staten. Kriget Àr över, men staden Àr fortfarande inte sÀker. Minor och improviserade sprÀngladdningar kan vÀnta pÄ ÄtervÀndande flyktingar. För de flesta av oss Àr det svÄrt att förstÄ genom att bara lÀsa en text som denna.

Men i Home After War kan du Äka till Falluja i virtual reality och trÀffa ÄtervÀndande flyktingar som Ahmaied Hamad Khalaf och hans familj. Du gÄr runt och ser staden sjÀlv, hör vindarna svepa in och Ahmaied berÀtta om sina rÀdslor, förhoppningar och drömmar. Detta Àr bara ett av mÄnga exempel pÄ hur du kan fÄ en edge och blir mer empatisk genom tekniken. Vilka andra anvÀndningsomrÄden kan du tÀnka dig?

VR-upplevelsen Home After War förflyttar dig till den irakiska staden Falluja.

📉 Vad folk tror

MÄnga ser, felaktigt, teknik som motsatsen till nÀrhet, medkÀnsla och empati. 78 procent av de tillfrÄgade i vÄr undersökning tror inte att teknik i allmÀnhet ger oss mer empati för andra.

78 procent av de tillfrÄgade i vÄr undersökning tror inte att teknik i allmÀnhet ger oss mer empati för andra. KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Vi mĂ€nniskor har alltid anvĂ€nt teknik. Även i de Ă€ldsta fossiler som nĂ„gonsin hittats av homo sapiens, daterade till 315,000 Ă„r sedan, finns det fynd av olika verktyg. Teknik definierar oss och det gör ocksĂ„ empati.

Möjligheten att dela och förstÄ nÄgon annans kÀnslor Àr en absolut nödvÀndig del av framgÄngsrika sociala interaktioner. Empati har visat sig öka förstÄelsen och motivera prosocialt beteende.

För mÀnniskor, som ju Àr sociala djur, Àr empati nyckeln till vÀlstÄnd och överlevnad. Idag försöker forskare, konstnÀrer och teknikföretag hitta nya sÀtt att öka empatin med olika metoder. Men de börjar verkligen inte frÄn ruta ett.

Tids- och empatimaskinen

FrÄn stenyxor till bevattningssystem, mÀnskligheten har alltid varit teknologisk och empatisk och knappast överraskande Àr de tvÄ sammanflÀtade. Bland mÄnga andra saker genom historien har tekniska framsteg gjort oss mer empatiska.

Tryckpressen gav inte bara böcker till massorna utan gjorde det ocksÄ möjligt för massorna att se nya perspektiv och kÀnna stark empati med andra.

NÀr Jane Austens Förnuft och kÀnsla publicerades 1811 var det möjligt för en engelsk adelsman att se livet genom ögonen pÄ Elinor Dashwood.

Romanen sÄlde slut sin första upplaga pÄ 750 exemplar i mitten av 1813. SÄ i dagens mÄtt var rÀckvidden liten och fÄ hade rÄd. Idag kan miljarder resa till slutet av 1700-talet och in i Elinors tankar och insikter. Böcker Àr inte bara tidsmaskiner, utan empatimaskiner som möjliggörs av tryckpressens teknik.

Jane Austens Förnuft och kÀnsla gjorde det möjligt för engelska adelsmÀn att se livet genom en ung dams ögon, den fiktiva Elinor Dashwood. Ett exemplar av den första upplagan, i tre volymer, som syns pÄ bilden sÄldes för över 400,000 kronor 2017 pÄ Bonhams.

Empati för vÀrlden

Denna utveckling har successivt utvecklats. Tidningar, radio och tv har informerat oss i en allt större skala: frÄn lokalt till globalt. Men rapporterna har inte bara informerat oss: de har fÄtt oss att bry oss om det som sker, och de mÀnniskor som Àr involverade, runt om i vÀrlden.

Samtidigt har vi bevittnat en rÀttighetsrevolution, frÄn suffragetterna och barns rÀttigheter till medborgarrÀttsrörelsen pÄ 1950- och 1960-talen. Rörelser som krÀver lika rÀttigheter och skydd mot diskriminering har spridit sig över hela vÀrlden till kvinnor, personer med funktionsnedsÀttning, HBTQ-personer, fattiga, intagna och mÄnga fler.

Tack vare den tekniska utvecklingen av broadcast-medier nÄdde Martin Luther Kings budskap hela vÀrlden, och förÀndrade den.

Samtidigt med utvecklingen av broadcast-mediateknik har vi sett oövertrÀffade framsteg för jÀmlikhet, som Àr starkt kopplad till ökad empati.

Idag kan vi veta och bry oss om hÀndelser pÄ andra sidan planeten. Eftersom internet nu blir helt globalt, tack vare satellitteknik som Starlink, kan vi fÄ liverapportering var som helst pÄ jorden. Men det Àr inte lÀngre enkelriktad kommunikation som med broadcast-tekniken. Vi kan agera och interagera.

NÀr treÄrige Alan Kurdi hittades död nÀra Bodrum, Turkiet, den 2 september 2015, blev de hjÀrtskÀrande bilderna av honom virala och förÀndrade över en natt miljontals uppfattningar om den syriska flyktingkrisen.

Den internationella responsen förÀndrades dramatiskt pÄ grund av denna hÀndelse.

Fotografier av Alan Kurdis kropp togs av den turkiska journalisten NilĂŒfer Demir och blev snabbt virala, vilket fick internationell respons under flyktingkrisen 2015.

Kraftfull teknik skapar kraftfulla kÀnslor

Alltmer kraftfulla anslutningar, kameror och mikrofoner skapar allt kraftfullare media. Detta skapar i sin tur alltmer kraftfull kÀnslomÀssig respons.

– Tekniken fĂ„r ofta skulden för att erodera empati, den medfödda förmĂ„gan som de flesta mĂ€nniskor har för att identifiera och förstĂ„ varandras kĂ€nslor och upplevelser. Men nĂ€r vi utnyttjar tekniska framsteg för positiva Ă€ndamĂ„l kan det hjĂ€lpa till att frĂ€mja rikare upplevelser som utvecklar empatin och mĂ€nniskors vilja att agera i frĂ„gor som Ă€r viktiga för dem, sĂ€ger psykologen Jocelyn Brewer i en annan studie om teknik och empati.

Den ultimata empatimaskinen

NÀsta steg pÄ denna resa Àr Virtual Reality, VR. Det kallas ibland för den "ultimata empatimaskinen" eftersom det tillÄter anvÀndare att uppleva alla situationer frÄn alla tÀnkbara synvinklar.

Det har gjorts flera studier för att undersöka detta pÄstÄende. En studie jÀmförde de korta och lÄngsiktiga effekterna av en traditionell perspektivtagande uppgift och en VR-perspektivtagande uppgift. Denna Stanford-utvecklade VR-upplevelse, som pÄgick under Ätta veckor, visade att deltagare under bÄda förhÄllandena kÀnde sig empatiska och kopplade an till hemlösa pÄ liknande sÀtt. Deltagare som blev hemlösa i VR hade emellertid mer positiva, lÀngre varaktiga attityder till hemlösa och skrev i betydligt högre utstrÀckning pÄ en namnlista som stöder hemlösa Àn deltagare som utförde en traditionell perspektivtagande uppgift.

NÀr studien replikerades var det ingen skillnad i sjÀlvskattning för nÄgon av de perspektivtagande förhÄllandena. Ett signifikant högre antal deltagare i VR-gruppen undertecknade dock en namninsamling som stöder prisvÀrda bostÀder för hemlösa jÀmfört med den andra gruppen.

Ett annat exempel Ă€r en forskare vid University of Arizona som pĂ„börjat ett nytt projekt som anvĂ€nder virtuell och förstĂ€rkt verklighet för att Ă„terskapa gemensamma upplevelser av rasism och diskriminering och lĂ„ta mĂ€nniskor "gĂ„ i nĂ„gon annans skor". Ännu en undersöker effektiviteten av att anvĂ€nda virtual reality för att utbilda vĂ„rdgivare i empati, och en tredje hjĂ€lper mĂ€nniskor att förstĂ„ hur det Ă€r att möta demonstranter mot abort.

Vad tror du att du skulle kÀnna om du praktiskt taget stod dÀr i folksamlingen och lyssnade pÄ Martin Luther Kings tal eller pÄ stranden nÀra Bodrum och sÄg ner pÄ Alan Kurdis kropp? Skulle du kÀnna dig mer empatisk? Skulle du kÀnna dig mer benÀgen att agera?

Den ultimata empatimaskinen? Oculus Rift 2 Àr ett av de mest prisvÀrda VR-kiten hittills.

Dessa erfarenheter kommer sannolikt att bli Ànnu mer förstÀrkta genom artificiell intelligens, AI. Empatisk teknik kan vara nÀsta transformativa tillÀmpning inom detta omrÄde med potential att ta itu med fördomar och generellt förbÀttra mÀnniskors hÀlsa och lycka.

💡 Optimist's Edge

I takt med att tekniken blir allt mer kraftfull har den ocksÄ allt större makt att skapa och locka till kÀnslor. Inte minst empati. FrÄn live-rapportering i 4k till att nÀstan bokstavligen sÀttas "i nÄgon annans skor" i VR har vi nu kraftfullare verktyg Àn nÄgonsin att kÀnna med andra.

Naturligtvis kan kraftfulla verktyg missbrukas. Men det gör det Ànnu viktigare att ge en edge till mÀnniskor med goda avsikter och anvÀnda tekniken för att skapa en ljusare framtid.

Möjligheten att dela och förstĂ„ nĂ„gon annans kĂ€nslor Ă€r en absolut nödvĂ€ndig del av framgĂ„ngsrika sociala interaktioner – med vĂ€nner, kollegor, kunder, partners och i princip alla andra sammanhang. Att ta in andras perspektiv och förstĂ„ varifrĂ„n de kommer Ă€r en viktig fĂ€rdighet för mĂ„nga yrken. Följaktligen Ă€r brist pĂ„ empati ett allvarligt problem som kan orsaka stora bekymmer i livet. Men dussintals studier visar att empati kan trĂ€nas och lĂ€ras in.

DÀrför försöker forskare, konstnÀrer och teknikföretag hitta nya sÀtt att öka empati med hjÀlp av olika metoder. Ny teknik Àr en nyckelkomponent, en brygga, och att veta hur den kan anvÀndas för att öka empati ger dig en edge.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Fram till nyligen ockuperades staden Falluja i Irak av Islamiska staten. Kriget Àr över, men staden Àr fortfarande inte sÀker. Minor och improviserade sprÀngladdningar kan vÀnta pÄ ÄtervÀndande flyktingar. För de flesta av oss Àr det svÄrt att förstÄ genom att bara lÀsa en text som denna.

Men i Home After War kan du Äka till Falluja i virtual reality och trÀffa ÄtervÀndande flyktingar som Ahmaied Hamad Khalaf och hans familj. Du gÄr runt och ser staden sjÀlv, hör vindarna svepa in och Ahmaied berÀtta om sina rÀdslor, förhoppningar och drömmar.

Project empathy Àr en samling virtuella upplevelser som hjÀlper dig att se vÀrlden genom nÄgon annans ögon. I The Letter kan du sÀtta dig ner med Shaka Senghor i hans hem i Detroit och gÄ i hans fotspÄr frÄn hörnet dÀr han sköts till de 19 Är han satt i fÀngelse varav sju i isolering. Left Behind Àr en VR-upplevelse som Àr utformad för att skapa empati för barn som drabbas av smÀrta och förlust efter att en förÀlder blir fÀngslad. Du följer en nioÄrig tjej som hamnar i ett fosterhem efter att hennes mamma blir fÀngslad för första gÄngen.

Vilka andra upplevelser kan du tÀnka dig? Vems skor skulle du vilja kliva in i? Eller vems skor vill du att nÄgon annan ska kliva in i?

Var tror du att vi behöver bli mer empatiska, och hur kan teknik hjÀlpa? Hur kan den anvÀndas pÄ arbetsplatser och skolor?

Möjligheterna Àr naturligtvis enorma, och med denna kunskap har du nu en edge. Vad ska du göra med den?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp .

Obs! Undersökningen som nÀmns i artikeln görs via Google och har 500 respondenter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.