Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: DĂ€rför kommer diabetes kunna botas – förr snarare Ă€n senare

💡 Optimist's Edge: DĂ€rför kommer diabetes kunna botas – förr snarare Ă€n senare

Diabetes har beskrivits som en global epidemi, men slutet pÄ den kan nu vara inom rÀckhÄll.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Kommer det vara möjligt att bota diabetes före 2040? 61 procent svarar ja pÄ den frÄgan, medan 39 procent sÀger nej.

Detta enligt en fÀrsk undersökning gjord av Warp News. En majoritet tror alltsÄ att utvecklingen de nÀrmaste tjugo Ären kommer innebÀra att diabetes gÄr frÄn att vara en sjukdom som behandlas till att bli en som gÄr att bota. Det lÄter vÀl lovande?

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Diabetes Àr en av de vanligaste folksjukdomarna och den sjukdom som ökar mest i vÀrlden. En halv miljard mÀnniskor har idag diabetes, eller var elfte vuxen i vÀrlden. Obehandlad sÄ kan diabetes, som klassificeras som typ 1 eller 2, leda till flera allvarliga tillstÄnd liksom orsaka andra sjukdomar sÄsom hjÀrt- och kÀrlsjukdomar. Under 2021 dog 6,7 miljoner mÀnniskor av diabetes.

Det finns dock flera olika sÀtt att behandla och kontrollera sjukdomen pÄ vilket gör att de flesta i den utvecklade delen av vÀrlden kan leva fullgoda liv, sjukdomen till trots.  DÀremot lever sÄ mÄnga som 3 av 4 diabetiker i ett lÄg- eller medelinkomstland dÀr förutsÀttningarna för en framgÄngsrik behandling kan variera kraftigt.

Och frisk frÄn diabetes blir de flesta inte nÄgonsin. Typ 1 Àr en livslÄng diabetessjukdom medan den som insjuknat i typ 2 med förÀndrade livsstilsfaktorer och rÀtt behandling kan bli fri om man fÄr rÀtt hjÀlp tidigt i sjukdomsprocessen. MÄnga har dock Àven typ 2-diagnosen under mÄnga Är och ofta genom resten av livet.

Att hitta ett botemedel som inte bara bromsar eller lindrar sjukdomens framfart utan gör den sjuke fri frÄn diabetes varaktigt skulle innebÀra enorma vinster pÄ bÄde mikro och makronivÄ, för bÄde mÀnniskor och samhÀllen:

 • Diabetes innebĂ€r stort lidande och begrĂ€nsar livet. Bara i Sverige insjuknar 800 barn i diabetes typ 1 varje Ă„r. Det innebĂ€r en vardag med frekventa vĂ„rdbesök och kontinuerlig sjĂ€lvövervakning och medicinering pĂ„ familjenivĂ„.
 • Det gĂ„r Ă„t mycket resurser. Eftersom diabetes drabbar vĂ€ldigt mĂ„nga och dessutom blir allt vanligare sĂ„ lĂ€gger samhĂ€llet och sjukvĂ„rden mycket resurser pĂ„ att vĂ„rda och behandla diabetes och de följdsjukdomar och tillstĂ„nd som hör till diagnosen. För bara nĂ„gra Ă„r sedan berĂ€knades samhĂ€llskostnaden i Sverige för diabetes ligga pĂ„ 17,5 miljarder per Ă„r.
 • Att finna ett botemedel mot diabetes skulle innebĂ€ra ett minskat lidande, friskare och lĂ€ngre liv för mĂ„nga mĂ€nniskor liksom frigöra stora resurser till annat.
 • Om inte bot – sĂ„ stopp för sjukdomsdebut. Det finns lovande tecken pĂ„ att det i framtiden kommer vara möjligt att kunna förutse och hindra att sjukdomen hos den som Ă€r pĂ„ vĂ€g att bli sjuk i diabetes inte bryter ut. Den senaste forskningen pekar mot att epikegenetiska biomarkörer kan spela en nyckelroll i detta arbete.
 • Inom sjukvĂ„rden finns en vĂ€xande insikt om att diabetespatienter behöver individanpassad behandling. Vi hoppas kunna utveckla biomarkörer som kan anvĂ€ndas i kliniken för att förutsĂ€ga hur patienter kommer att svara pĂ„ metformin och andra lĂ€kemedel vid typ 2-diabetes, sĂ€ger Charlotte Ling som Ă€r professor i epigenetik vid Lunds universitet.
 • DĂ„ man Ă€ven sett att viktkontroll Ă€r en avgörande faktor för typ 2-diabetes utveckling finns det redan idag med viktnedgĂ„ng och en hĂ€lsosam livsstil möjlighet att ”backa bandet” och fĂ„ sjukdomssymptom att avstanna.

💡 Optimist's Edge

💡
Diabetes har beskrivits som en global epidemi, men slutet pÄ den kan nu vara inom rÀckhÄll.

MÄnga söker nya lösningar pÄ sjukdomen och det finns ett stort intresse för nytÀnkande pÄ omrÄdet. Att vara delaktig i att utrota sjukdomen Àr bÄde allmÀnmÀnskligt givande och kan vara ekonomiskt lukrativt. NÀr diabetes blir botbart kommer ytterligare medicinska sprÄng att kunna tas utifrÄn de lÀrdomar som görs.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

 • Satsa pĂ„ att lĂ€ra dig mer om diabetes och de senaste rönen och resultaten av de behandlingar som finns idag. Epigenetisk forskning Ă€r i sin linda. Liksom dataanvĂ€ndningen inom den medicinska vetenskapen.
 • Har du en naturvetenskaplig profil? Du kanske Ă€r ingenjör eller matematiker, eller sjuksköterska? Om du söker en vidareutbildning och vill nischa dig mot ett framtidsomrĂ„de fundera pĂ„ hur du kan göra skillnad i kampen mot diabetes.
 • Eller sĂ„ Ă€r du intresserad av digitala gadgets och egenvĂ„rd. Nya hjĂ€lpmedel kommer vara nödvĂ€ndiga att ta fram. HĂ€r listar Healthline de bĂ€sta diabetesapparna som finns pĂ„ marknaden idag.
 • Utveckla mer teknik. Var med och utveckla nĂ€sta generations verktyg för diabetesmonitorering. Nya sĂ€tt att samla egen och annan data pĂ„ omrĂ„det kommer kunna ge bĂ€ttre underlag för framtida forskning pĂ„ omrĂ„det.
 • Var med och sjösĂ€tt den preventiva sjukvĂ„rden. Forskare pekar pĂ„ behovet att stĂ€lla om vĂ„rden sĂ„ att den blir mer förebyggande. Ett sĂ„dant skifte skulle kunna ha stor effekt pĂ„ diabtesutvecklingen. Om du Ă€r sköterska, lĂ€kare eller entreprenör inom vĂ„rden Ă€r det hög tid att fördjupa dina kunskaper om preventiv vĂ„rd. Som privatperson finns det ocksĂ„ mycket man kan göra för att Ă„stadkomma skillnad. Hur skulle ditt liv se ut om du fick en diabetesdiagnos? Varför vĂ€nta med att göra de livsstilsförĂ€ndringar i kost, motion och Ă„terhĂ€mtning som du kan göra redan nu?

‌Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum! Dela dina idĂ©er och tankar med andra Premium Supporters i vĂ„r Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affĂ€rspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.