Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Kvinnors innovationskonst gör skillnad – för alla

💡 Kvinnors innovationskonst gör skillnad – för alla

Året Ă€r 2021 och visst kan kvinnor och mĂ€n göra samma saker. Eller? Kvinnors innoverande och entreprenörskap har betydelse pĂ„ fler sĂ€tt Ă€n du kan tro.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

MÀn Àr naturligt födda uppfinnare och entreprenörer, kvinnor Àr det inte.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Mycket pekar pĂ„ att kvinnor har mer av en uppförsbacke nĂ€r det kommer till uppfinningar och investeringar. MĂ€n – och ibland Ă€ven kvinnor – tenderar att underskatta kvinnors prestation och potential.

💡The Optimist's Edge

I takt med att medvetenheten om hur olika glastak ser ut ökar och att allt fler kvinnor utbildas och Àr verksamma i branscher dÀr innovation utgör kÀrnan kommer kunna fÄ bollen att rulla i rÀtt riktning. Och nÀr det gör det sÄ kommer du vilja vara först ut pÄ plan.

👇SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

HÀng pÄ dÀr det hÀnder! Fokusera pÄ innovationer gjorda av och för kvinnor genom att göra smarta val nÀr det gÀller utbildning, karriÀr, nÀtverk, investeringar samt konsument- och hÀlsovÄrdsbeslut. Helst ska du ha gjort detta redan igÄr!

Hur kommer det sig att patentansökningar behandlas olika?

📉 Vad folk tror

MÀn Àr bÀttre uppfinnare och entreprenörer. Eller hur kommer det sig att patent med kvinnliga sökande oftare avslÄs (eller nÀr patenten till slut godkÀnns Àr de juridiskt svagare) och att nystartade företag som leds av kvinnor har svÄrare att skaffa de pengar som behövs för att utveckla företaget?

📈 HĂ€r Ă€r fakta

FĂ€rre kvinnliga – men relevanta – uppfinnare

7-12 procent av globala patent tillhör kvinnor.  I förhÄllande till att kvinnor utgör nÀstan hÀlften av befolkningen (49,5 procent) Àr dessa siffror verkligen alarmerande. Dessutom hade mindre Àn en tredjedel av alla internationella patentansökningar som lÀmnades in 2015 en kvinnlig uppfinnare, enligt en analys frÄn WIPO.

Är kvinnor mindre benĂ€gna till innovation och uppfinningar? Inte nödvĂ€ndigtvis, dock - inom mĂ„nga omrĂ„den dĂ€r uppfinningar uppstĂ„r Ă€r en naturvetenskaplig bakgrund ofta fallet.

I de flesta lÀnder Àr det betydligt fÀrre flickor Àn pojkar som studerar STEM-Àmnen (naturvetenskapliga, tekniska, ingenjörsvetenskapliga och medicinska Àmnen), vilket innebÀr att en lÀgre andel kvinnor arbetar inom de omrÄden dÀr den mesta innovationen produceras.

Historiskt sett har fler mÀn Àn kvinnor valt karriÀrer inom naturvetenskap och teknik. Men, och detta Àr ett stort men: saker och ting förÀndras snabbt hÀr. I USA uppgick kvinnliga STEM-arbetare pÄ 70-talet till Ätta procent medan den siffran 2019 hade stigit till 27 procent enligt uppgifter frÄn UCB. Och medan kvinnor i dag "bara" stÄr med i en tredjedel av alla patentansökningar - var siffran knappt 17 procent 1995.

https://unsplash.com/@thisisengineering
Fler kvinnor vÀljer STEM-omrÄden men könsskillnader kvarstÄr Àn, inte minst nÀr det gÀller patent.

Enligt The World Economic Forum Àr 30 procent av vÀrldens forskare kvinnor. Detta Àr i sig kanske inte tillrÀckligt, men det Àr redan mer Àn dubbelt sÄ mÄnga som patentinnehavare. SÄ könsgapet Àr reellt. Det finns mycket potential som bara vÀntar pÄ att förverkligas i nya affÀrsidéer, produkter, metoder liksom innovation i stort.

Dessutom tenderar innovation och entreprenörskap att gÄ hand i hand. GEM (Global Entrepreneurship Monitor) uppger i sin senaste rapport att kvinnliga entreprenörer utgör en av tre tillvÀxtorienterade entreprenörer i vÀrlden. Kvinnor bidrar alltsÄ pÄ ett betydande sÀtt till den globala ekonomin och samhÀllet. UngefÀr 274 miljoner kvinnor Àr involverade i nystartade företag, 139 miljoner kvinnor Àr Àgare/ledare för etablerade företag och 144 miljoner kvinnor Àr informella investerare i vÀrlden.

PÄ vissa omrÄden Àr behovet av att tÀnka utanför den (manliga) boxen mer uppenbart Àn andra.

Harvard-ekonomen Rembrand Koning hÀvdar till exempel att anledningen till att det saknas hÀlsoprodukter för kvinnor pÄ marknaden har att göra med bristen pÄ kvinnor som uppfinner dem, skriver Nature. Konig har ocksÄ publicerat en studie som bekrÀftar teorin: fÄ biotekniska patent Àgs av kvinnor, och kvinnliga uppfinnare tenderar i större utstrÀckning att patentera hÀlsoprodukter för kvinnor. Uppfinnarlag med kvinnor stÄr för 16 procent av de inlÀmnade patenten, men Àr ÀndÄ mer benÀgna Àn manliga lag att skapa hÀlsoprodukter för kvinnor.

Isaiah McClean, Unsplash
TÀnker du "utanför boxen"?

Kvinnliga uppfinnare löser kvinnors problem

Elina Berglund, partikelfysiker och entreprenör i New York City, som ocksÄ intervjuas i Nature, sÀger att hon inte Àr förvÄnad över resultaten. "Det Àr logiskt för mig att man Àr mer benÀgen att Àgna tid Ät att förnya eller lösa ett problem som man antingen har upplevt eller stÄr nÀra."

Blöjor illustrerar detta.

I dag bÀr 95 procent av alla spÀdbarn blöjor, men nÀr Marion Donovan, uppfinnaren av engÄngsblöjan, lade fram idén för drygt 60 Är sedan, möttes hon av skepticism och ointresse frÄn den mansdominerade tillverkningsindustrin. Hur lÄng tid skulle det dröjt för engÄngsblöjorna att utvecklas om de inte hade uppfunnits av en kvinna pÄ 40-talet?

Corynne Wooten, Unsplash
EngÄngsblöjan förÀndrade vardagen för mÄnga barnfamiljer.

The Atlantic Äterger erfarenheten: "Jag gick till alla stora namn som du kan tÀnka dig, och de sa: "Vi vill inte ha det. Ingen kvinna har bett oss om det. De Àr mycket nöjda och köper alla vÄra babybyxor." "SÄ jag började tillverka sjÀlv." (Atlantic citerar en tv-intervju 1975).

Andra nyare exempel pÄ vÀrdefulla uppfinningar frÄn kvinnliga uppfinnare Àr metoder och produkter som behandlar tillstÄnd som bara förekommer hos kvinnor, som bröstcancer, preeklampsi efter förlossning och fibromyalgi.

The Conversation har analyserat den ojÀmna fördelningen av uppfinningar och drar slutsatsen: "Om manliga och kvinnliga uppfinnare hade varit lika representerade under denna period skulle det ha funnits ytterligare 6 500 fler kvinnofokuserade uppfinningar. Procentuellt sett skulle lika representation ha lett till 12 % fler kvinnliga uppfinningar".

Foto: Ani Kolleshi, Unsplash
Kvinnor som uppfinner Àr oftare mer fokuserade pÄ kvinnors problem.

Även om kvinnor uppfinner för kvinnor Ă€r uppfinningarna inte begrĂ€nsade till bara kvinnors behov.

US Today listar 50 viktiga uppfinningar som kvinnor har uppfunnit, som brandtrappan, diskmaskinen och den elektriska varmvattenberedaren.  Alla centrala i vardagslivet.

Dessutom finns det ocksÄ en hel del banbrytande uppfinningar som tagits fram av kvinnor men dÀr ett mansnamn stÄr som upphovsman.

Klyftan mellan könen Àr reell - men kan överbryggas

SÄ hur kommer det sig att vi inte ser fler kvinnliga uppfinnare? Det kan finnas mer Àn ett svar pÄ detta. NÀr forskare frÄn Yale studerade ansökningsprocessen för patent i USA fann de att kvinnor möter fler utmaningar Àn mÀn under hela processen.

Forskarna studerade 2,7 miljoner patent som utfÀrdades mellan 2001 och 2014 och analyserade utbetalningar av underhÄllsavgifter, historik över handlÀggningen, patentens fullstÀndiga text samt hur ett patentkrav Àndrades under patentprocessen. Resultaten tyder pÄ att "i huvudsak mÄste kvinnliga uppfinnare genomgÄ större grader av granskning", citerades en av forskarna Kyle Jensen i Yale Insights.

Dessutom fÄr nyföretag som leds av kvinnor en minoritet av det globala riskkapitalet. Harvard Business Review pÄpekar att den högsta nivÄn nÄgonsin pÄ 2,8 procent (!) ja, du lÀste inte fel, sjönk under pandemin till den Ànnu mer hÀpnadsvÀckande lÄga nivÄn 2,3 procent.

Men i takt med att mer forskning bedrivs pÄ detta omrÄde och medvetenheten om hur automatiskt beteende fungerar, kommer det ÀndÄ att ske förÀndringar. Faktum Àr att det tas stora kliv i denna riktning varje dag.

Företag som arbetar med att komma förbi fördomar i rekryteringssituationer tar kontroll över möjligheten att förhÄlla sig mer könsneutrala i utvÀrderingar av prestationer.

Brooke Lark, Unsplash
Kvinnliga uppfinnare och företagare konfronteras med liknande utmaningar.

💡 Optimist's Edge

Men viktigast av allt Àr att fler kvinnor tar plats i förarsÀtet bÄde pÄ jobbet och hemma - vilket innebÀr mer aktivt beslutsfattande pÄ ett antal omrÄden,

Forbes beskriver hur kvinnor ocksÄ driver 70-80 procent av samtliga konsumentbeslut. I ett konsumtionsorienterat samhÀlle betyder detta mycket.

Det finns ocksÄ kÀllor som tyder pÄ att kvinnor fattar sÄ mycket som 90 procent av besluten om hÀlsovÄrd i hushÄllen (Yankelovich Monitor).

Plus:

– Kvinnor uppnĂ„r fler toppositioner inom flera samhĂ€llsomrĂ„den, men detta skiljer sig dock mycket mellan olika lĂ€nder och samhĂ€llen. Att vara i beslutsfattande positioner och ha mer inflytande kommer naturligtvis innebĂ€ra att fler kvinnorelaterade frĂ„gor kommer att ha större chanser att omsĂ€ttas till affĂ€rsnytta och driva pĂ„ innovationer.

– Det kanske allra viktigaste utifrĂ„n innoverandet; fler kvinnor gör karriĂ€r inom forskning och STEM-omrĂ„den, dĂ€r mĂ„nga av uppfinningarna uppstĂ„r.

Det finns redan mÄnga initiativ inom det större jÀmstÀlldhetsparadigmet. SÀrskilt nÀr det gÀller att fÄ kvinnor att vÀlja inriktning pÄ universitetsstudierna eller i arbetslivet, sÄ profilerar sig traditionellt manliga utbildningsprogram och arbetsplatser som attraktiva utbildnings- och karriÀrmöjligheter för kvinnor. Innovation kommer snart att bli nÀsta slagfÀlt, organisationer och universitet kommer att tÀvla om att ta tillvara pÄ kvinnors perspektiv och erfarenheter.

Det sker ocksÄ en mer djupgÄende förÀndring i samhÀllet, dÀr yngre generationer tar för givet att jÀmstÀlldhet Àr grunden i vardagen och inte accepterar att falla offer för gamla normer.

Matthew Henry, Unsplash
Kvinnor Ă€r inte lika skyddade i bilen som mĂ€n Ă€r. Forskarna försöker förstĂ„ vad som Ă€r orsaken. 

HÀlsovÄrd och sÀkerhet Àr exempel pÄ omrÄden dÀr könsrelaterade fördomar har uppmÀrksammats. Det Àr ett faktum att majoriteten av behandlingar och lÀkemedel ursprungligen testades framförallt pÄ mÀn. Ett annat faktum Àr att mÀn och kvinnor Àr biologiskt olika pÄ sÀtt som pÄverkar hur vi hanterar sjukdomar och pÄ vissa sÀtt ocksÄ reagerar pÄ lÀkemedel. Covid-19 Àr ett aktuellt illustrativt exempel pÄ detta. Liksom exemplet med sÀkerhetsbÀlten i bilar, som har en 17 procent lÀgre skyddsnivÄ för kvinnor.

Det innebÀr att det finns arbete kvar att göra för att bÀttre förstÄ till exempel hur kvinnliga symtom fungerar samt att upptÀcka och utvÀrdera lÀkemedel och behandlingar som Àr mer anpassade till kvinnor. Det Àr ocksÄ en stÀndig utmaning att ta itu med hela spektrumet av kvinnors unika symtom och sjukdomar utan att anvÀnda den manliga normen som grund.

Den tidskrÀvande processen att planera för, bÀra och ta hand om ett barns behov Àr ett omrÄde dÀr tekniskt och medicinskt - liksom psykologiskt - stöd fortfarande Àr underutvecklat - sett utifrÄn en vÀlutvecklad demokrati.

Med mer kunskap om vad konsekvenserna av att inte erkÀnna vitala skillnader mellan kvinnor och mÀn kan fÄ pÄ en mÀngd olika sÀtt Àr vÀgen framÄt tydlig: fler kvinnliga innovatörer och uppfinnare Àr önskvÀrda - och kommer att vÀlkomnas med Ànnu öppnare famnar under de kommande Ären.

Foto: Library of Congress on Unsplash
Mycket har förÀndrats under de senaste hundra Ären. Och mer förÀndring Àr att vÀnta.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist’s Edge

Att dra fördelarna av den pÄgÄende utvecklingen handlar framförallt om att knyta ihop de olika trÄdarna. Kom ihÄg att vi lever i en tid dÀr flera paradoxala situationer rÄder parallellt:

Det finns fortfarande mÄnga omrÄden i kvinnors liv som inte har erkÀnts som vÀrda att förbÀttras.

Det finns ett vÀxande intresse och engagemang bland kvinnor för STEM-Àmnen, frÄn skola via universitet till karriÀr. Fler kvinnliga forskare och arbetstagare inom dessa omrÄden kommer att innebÀra fler kvinnliga uppfinnare.

Men det finns ocksÄ ett behov av en mer utvecklad insikt om fördomar och hur idéer, uppfinningar och affÀrsbeslut utvÀrderas utifrÄn kön. Det rÀcker inte med fler kvinnor som aktiva innovatörer om uppfinningarna och idéerna inte hanteras rÀttvist och accepteras av institutioner och formella processer.

Kvinnor Àr starka konsumenter och dominerande beslutsfattare inom hÀlso- och sjukvÄrd och hushÄllsekonomi, vilket innebÀr att detta Àr en utmÀrkt plats att anvÀnda inflytandet för att förÀndra saker som behöver förÀndras.

SÄ vad kan du göra?

  • SĂ€tt dina pengar i arbete dĂ€r de anvĂ€nds bĂ€st. VĂ€lj organisationer som erkĂ€nner problematiken och arbetar för förĂ€ndring nĂ€r det gĂ€ller jĂ€mstĂ€lldhet. JĂ€mstĂ€lldhetsfonder Ă€r ett utmĂ€rkt verktyg nĂ€r det gĂ€ller bankverksamhet och investeringar.
  • SlĂ„ in pĂ„ en karriĂ€rvĂ€g dĂ€r du kan göra skillnad - och fĂ„ finansiering pĂ„ vĂ€gen. Exemplevis forskningsprogram med sikte pĂ„ underrepresentation.
  • VĂ€ljer du ett mansdominerat STEM-jobb kommer du att bli uppmĂ€rksammad - och komma framĂ„t - eftersom du kommer att bidra med nytĂ€nkande.
  • Utöva pĂ„tryckningar i lokalsamhĂ€llet. FrĂ„ga dina folkvalda politiker vad de gör för att se till att kvinnliga idĂ©er och innovationer behandlas könsneutralt. Det finns redan en hel del inspirerande initiativ dĂ€r ute som inte bara identifierar nya potentiella entreprenörer och affĂ€rsmodeller utan ocksĂ„ ger dem en solid finansiering, vilket gör hela skillnaden.

Se till exempel det framgÄngsrika svenska investeringsbolaget Backing Minds. SÄ lÀnge kvinnors innovation och entreprenörskap inte förverkligas i samma utstrÀckning som mÀnnens, finns det förstÄs utrymme för fler företag som upptÀcker ny potential. SÄ vad vÀntar du pÄ, varför inte sÀtta igÄng direkt?

-NÀtverka - börja ta traditionellt nÀtverkande pÄ allvar: HON Àr ett exklusivt kvinnligt nÀtverk som erbjuder dialoger mellan kvinnor inom alla delar av yrkeslivet. IstÀllet för att ge bort affÀrs- eller mentorskapsmöjligheter till slumpmÀssiga manliga kollegor ger nÀtverket kvinnor möjlighet att utveckla ett personligt och yrkesmÀssigt nÀtverk enbart för kvinnor. GÄ med idag, anmÀl dig till nyhetsbrevet och ladda ner HON-appen och ansök om medlemskap.

Det mest ekonomiska förslaget - starta din egen ödmjuka förvandlingsresa! Bara genom att stÀlla frÄgan: vilket perspektiv saknas hÀr, fÄr du möjlighet att utvÀrdera om det saknas delar i ditt privata eller yrkesmÀssiga liv som Àr i behov av förbÀttring och kommer att göra dig mer öppen för nya saker.

Vem vet, kanske Àr det du som uppfinner, tillverkar eller investerar i det första sÀkerhetsbÀltet som faktiskt passar och Àr anpassat för riktiga och till och med gravida kvinnor - och som finns tillgÀngligt i vilken bil som helst.  Eller hittar ett botemedel mot nÄgra av de stigmatiserande kvinnosjukdomarna?

Photo by Thought Catalog on Unsplash
Att investera klokt kan innebÀra att investera i kvinnor.

NÀsta nivÄ av the Optimist's Edge

NÀr mer forskning som integrerar kvinnors behov frÄn början bedrivs kommer detta att leda till en bÀttre situation för bÄde kvinnor och mÀn. FÀrre kvinnor kommer att behöva drabbas av men frÄn förlossning, spÀdbarnsÄr och andra perioder i livet pÄ grund av sin könstillhörighet.

Att göra det möjligt för kvinnor att delta mer pÄ lika villkor och att anvÀnda innovationskraften som finns hos bÄde mÀn och kvinnor kommer att pÄverka flera omrÄden i samhÀllet. Inte bara kvaliteten pÄ uppfinningarna i stort kommer att höjas. Andra positiva resultat skulle kunna innebÀra lÀgre sjukskrivningstal hos kvinnor, fler friska Är, högre livskvalitet och tillfredsstÀllelse i livet samt friskare relationer i stort. Och detta Àr bara nÄgra fÄ exempel pÄ vad som kan vÀnta...

❓Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med dina kollegor som stöder Premium Supporter i vÄr Facebookgrupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.