Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡Att Ă„ka till Mars gör vĂ„rt samhĂ€lle bĂ€ttre och mer hĂ„llbart

💡Att Ă„ka till Mars gör vĂ„rt samhĂ€lle bĂ€ttre och mer hĂ„llbart

Är det slöseri med bĂ„de pengar och tid att Ă„ka till Mars? Eller, Ă€r det till stor gagn för hela mĂ€nskligheten och vĂ„r planet? I den hĂ€r artikeln visar Cornelia Ekvall varför svaret pĂ„ den senare frĂ„gan Ă€r ett rungande: JA!

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

MĂ„nga tycker att det Ă€r dumt att Ă„ka till Mars. De anser att det Ă€r ett slöseri med bĂ„de pengar och tid, men framförallt att jordens resurser borde lĂ€ggas pĂ„ att lösa de problem som finns pĂ„ jorden. Vi har dessutom redan robotar pĂ„ plats som kan utforska Ă„t oss – varför behöver mĂ€nniskor Ă„ka dit?

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Mars Àr det naturliga valet för mÀnsklighetens nÀsta steg i rymden.

Att resa till Mars kommer att lÀra oss mer om hur vi kan utveckla system som tar vara pÄ alla resurser vi har. Exempelvis kommer de matsystem som fungerar pÄ Mars kunna anvÀndas pÄ de mest extrema platserna pÄ jorden och kan dÀrför bidra till att motverka svÀlt i utsatta omrÄden.

Planeten kan Àven ge oss ett nytt perspektiv pÄ liv i universum och hjÀlpa oss att svara pÄ en av mÀnsklighetens mest fundamentala frÄga: Àr vi ensamma?

💡 The Optimist's Edge

Att Äka till Mars kommer att lÀra oss mer om liv i universum och kommer framförallt att utveckla vÄrt samhÀlle frÄn att vara begrÀnsat till en plats i universum, till att bli interplanetÀrt. Resan innebÀr att vi mÄste utveckla bÄde nya och gamla tekniker som kommer hjÀlpa oss att lösa problem pÄ jorden.

En mÀnsklig nÀrvaro pÄ Mars kommer göra vÄrt samhÀlle mer avancerat och hÄllbart. Resan kommer sÀtta vÄr kunskap pÄ sin spets och hjÀlpa oss att skapa hÄllbara system som kan anvÀndas pÄ jorden för att bekÀmpa bÄde klimatförÀndringen och svÀlt. Om vi kan odla pÄ Mars kan vi livnÀra de mest avlÀgsna platserna pÄ jorden.

Mars kan hjÀlpa oss att förstÄ hur liv utvecklas i universum och ge oss en djupare förstÄelse för planetevolution. Mars och jorden var vÀldigt lika i solsystemets tidiga historia. Men sedan förÀndrades nÄgot och forskare vill förstÄ exakt vad det var som gjorde att liv utvecklades pÄ jorden och inte pÄ Mars.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Hur Äker vi till Mars? Med din hjÀlp! Vi behöver experter inom alla omrÄden, redo att ta sig an en av mÀnsklighetens största utmaningar. HÀr Àr nÄgra förslag hur du kan bli en del av resan:

  • LĂ€r dig mer om Mars! Ett första steg för att göra sig redo inför en resa Ă€r att ta lĂ€ra kĂ€nna resemĂ„let. Vill du lĂ€ra dig mer om Mars och rymdresor? Delta pĂ„ en konferens eller varför inte vĂ€nda dig till Youtube? PĂ„ internet finns massor med information att lĂ€ra sig frĂ„n.
  • Stötta forskningsprojekt! Vi behöver förbereda oss inför att Ă„ka till Mars och ett bra sĂ€tt att göra det pĂ„ Ă€r genom forskning. Det finns mĂ„nga crowdfunding-projekt som letar stöd frĂ„n allmĂ€nheten.
  • Utveckla egna tekniker! Har du en ide pĂ„ hur vi kan skapa hĂ„llbara matsystem eller kanske hur vi kan bygga raketdelar som lĂ€mnar mindre avtryck pĂ„ klimatet? Varför inte förvandla din ide till verklighet genom ett företag.
Mars Ă€r solsystemets nĂ€st minsta planet – och den andra planeten i solsystemet mĂ€nniskan kommer att sĂ€tta sin fot pĂ„.

📉 Vad folk tror

MÄnga tycker att det Àr dumt att Äka till Mars. De anser att det Àr ett slöseri med bÄde pengar och tid, men framförallt att jordens resurser borde lÀggas pÄ att lösa de problem som finns pÄ jorden. NÀr sÄ mycket av vÄra hav Àr outforskade och vi behöver bekÀmpa klimatförÀndringen och svÀlt- varför inte investera i vÄr egen planet istÀllet?

En person som inte tycker att vi ska Ă„ka till andra planeter Ă€r Bill Nye “the science guy”, vd för Planetary Society. Han tycker inte att ett liv pĂ„ en annan planet Ă€r lockande.

− Vill vi verkligen Ă„ka till Venus? Vi skulle förĂ„ngas pĂ„ en sekund, nej pĂ„ mindre Ă€n en sekund. Och pĂ„ Mars finns det inget att andas. Vi kan inte andas, hörni. Det Ă€r inte bara att det inte finns nĂ„got att Ă€ta, vi kan inte andas. SĂ„ du mĂ„ste bo i en kupol och om du gĂ„r ut, kommer du alltid att behöva en rymddrĂ€kt, och alltsĂ„ en ny “kupol”, precis som min gamla vĂ€n ekorren Sandy, berĂ€ttar Bill Nye och refererar till barnprogrammet Svampbob fyrkant.

PÄ Mars finns inget syre som vi kan andas och vi skulle vara begrÀnsade till stanna inne i en kupol (eller likande) eller ha pÄ oss en rymddrÀkt, likt Sandy i barnprogrammet Svampbob Fyrkant. Bild: Encyclopedia SpongeBobia

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Mars Àr det naturliga valet för mÀnniskans nÀsta steg i rymden. Planeten har ett stabilt klimat, ligger inom rimligt avstÄnd och har en relativt snÀll terrÀng om man jÀmför med andra planeter i solsystemet. Vi har redan kunnat göra otroliga upptÀckter pÄ Mars med hjÀlp av robotar- tÀnk vad en mÀnsklig nÀrvaro skulle kunna Ästadkomma.

Elon Musk, SpaceXs vd, Àr övertygad om att mÀnskligheten behöver en permanent nÀrvaro pÄ Mars.

− Det har nĂ€stan passerat ett halvt sekel sedan mĂ€nskligheten intog mĂ„nen. Det Ă€r för lĂ€nge och vi mĂ„ste Ă„ka tillbaka och skapa en permanent bas pĂ„ mĂ„nen- igen, en stor permanent mĂ„nbas. Och sedan kan vi börja bygga en stad pĂ„ Mars för att kunna bli en rymdresande civilisation, ett samhĂ€lle som strĂ€cker sig över flera planeter, berĂ€ttade Elon Musk efter en Crew-2 uppskjutning.

För att göra detta möjligt utvecklar SpaceX just nu en ÄteranvÀndningsbar raket som kommer kunna ta oss till mÄnen och sedan Mars: Starship. Genom att utveckla en permanent nÀrvaro pÄ mÄnen gör vi oss redo för att bygga en stad pÄ Mars.

SpaceX gör sig redo för att resa till Mars med deras raket Starship. I videon visar de upp de olika steg som krĂ€vs för att Ă„ka till Mars och hur de planerar att göra resan. 

Vi behöver Mars för att förstÄ liv i universum

MĂ€nniskan har genom tiderna varit nyfiken och Ă€ventyrslysten. En frĂ„ga som lĂ€nge har varit i vĂ„ra tankar Ă€r: "Är vi ensamma i universum?". En central frĂ„ga inom bĂ„de vetenskap, religion och filosofi och som ledtrĂ„dar pĂ„ Mars kan hjĂ€lpa oss att svara pĂ„.

För att ta oss dit behövs en genomtÀnkt plan. I en rapport skriver bland annat John Olson och Douglas Craig om Nasas strategi för att skapa en mÀnsklig nÀrvaro pÄ Mars och varför vi bör Äka dit med mÀnniskor.

− Varje ny destination lovar nya svar pĂ„ nĂ„gra av mĂ€nsklighetens Ă€ldsta frĂ„gor: hur liv uppkom pĂ„ jorden, hur vĂ„rt solsystem utvecklats och vilka förĂ€ndringar som kommer ske i framtiden, skriver de i rapporten.

Bilden visar en konstnĂ€rs tolkning av hur en mĂ„nbas skulle kunna se ut. BildkĂ€lla: ESA – P. Carril

Mars kan avslöja viktig information om hur liv uppstÄr i rymden och hur planeter utvecklas. Planeten Àr en perfekt plats för att undersöka förutsÀttningar för liv dÄ jorden och Mars var vÀldigt lika i solsystemets tidiga historia. Genom att studera geologiska processer pÄ Mars kan vi lÀra oss mer om planetevolution och hur planeter fungerar i andra solsystem.

Kanske finns det liv pÄ en avlÀgsen exoplanet som vi annars inte skulle ha studerat, om det inte vore för dess likhet med Mars?

Mars gör jorden mer hÄllbar

Vi behöver utveckla hÄllbara system. Om vi ska kunna leva pÄ Mars mÄste vi utveckla hÄllbara system som tar vara pÄ allt vi tar med oss. Dessa kommer Àven till anvÀndning pÄ jorden. Exempelvis utvecklades system för vattenrening för att kunna ÄteranvÀnda vatten pÄ den Internationella rymdstationen, nÄgot som kommit till stor anvÀndning pÄ platser dÀr rent vatten Àr en bristvara. Rent vatten Àr livsviktigt bÄde pÄ jorden, Mars och i rymden.

VolentÀrer hjÀlper till att installera ett vattenreningssystem utvecklat av Nasa i Kendala, Irak. BildkÀlla: Concern for Kids

Vi behöver nĂ€ringsrik mat. För att bekĂ€mpa fattigdom och svĂ€lt Ă€r nĂ€ringsrik mat som Ă€r billig att framstĂ€lla av stor betydelse. Och genom att utveckla mat till astronauter som sĂ€tter höga krav pĂ„ nĂ€ringsinnehĂ„ll per gram, samt hĂ„llbarhet, kan vi framstĂ€lla mat som kan tas med till platser i dĂ€r mat Ă€r en bristvara. Patent och registreringsverket poĂ€ngterar pĂ„ deras hemsida att: “Maten och dess sammansĂ€ttning kommer bli en Ă€nnu större frĂ„ga nĂ€r vi nu planerar för att Ă„ka till Mars. Resor som kan ta ett till tvĂ„ Ă„r att genomföra.”.

De skriver Àven om olika metoder som kan skapa hÄllbara matkedjor, exempelvis skulle vi kunna föda upp fluglarver pÄ avfall som sedan kan anvÀndas för att Àtas, förslagsvis i pulverform. Att Àta insekter Àr redan populÀrt i mÄnga kulturer och kan fungera som ett bra och miljövÀnligt alternativ jÀmfört med exempelvis nötkött. PÄ Mars kommer vi inte ha mÄnga resurser att jobba med och vi kommer bli tvungna att ta tillvara pÄ vÄra resurser till fullo- nÄgot vi ocksÄ mÄste lÀra oss pÄ jorden.

Insekter Àr en bra nÀringskÀlla och kan bli viktiga för mÀnniskor pÄ Mars. Bild: Wilhelm Thomas Fiege / insektenwirtschaft.de

💡 The Optimist's Edge

Att Äka till Mars kommer att lÀra oss mer om liv i universum och kommer framförallt att utveckla vÄrt samhÀlle frÄn att vara begrÀnsat till en plats i universum, till att bli interplanetÀrt. Resan innebÀr att vi mÄste utveckla bÄde nya och gamla tekniker som kommer hjÀlpa oss att lösa problem pÄ jorden.

Ett interplanetÀrt samhÀlle

Det Àr svÄrt att förestÀlla sig vad ett interplanetÀrt samhÀlle skulle betyda för vÄrt samhÀlle. Precis som nÀr Columbus satte segel mot Amerika pÄ 1400-talet hade han och hans besÀttningen ingen aning om vad det deras resa skulle betyda för mÀnskligheten. VÄrt samhÀlle utvecklas stÀndigt tack vare mÀnniskans strÀvan efter Àventyr och svar. Likt ett Àventyr över frÀmmande hav kommer resan till Mars lika mycket utmana som inspirera.

Utvecklingen gÄr i raketfart. Under rymdkapplöpningen tog det endast ungefÀr ett decennium av hÄrt arbete för att gÄ frÄn en satellit i rymden till ett fotavtryck pÄ mÄnen! De senaste Ären har vi sett hur kostnaden för rakettillverkning sjunkit och hur vi har lyckats göra industrin mer miljövÀnlig genom att skapa ÄteranvÀndningsbara raketer. Hur har vi lÀrt oss? Genom att testa och lÀra oss av vÄra misstag.

Att Ă„ka till Mars kommer göra vĂ„rt samhĂ€lle mer avancerat och hĂ„llbart. Resan kommer sĂ€tta vĂ„r kunskap pĂ„ sin spets och hjĂ€lpa oss att skapa hĂ„llbara system som kan anvĂ€ndas pĂ„ jorden för att bekĂ€mpa bĂ„de klimatförĂ€ndringen och svĂ€lt. Om vi kan odla pĂ„ Mars kan vi livnĂ€ra de mest avlĂ€gsna platserna pĂ„ jorden. Även nya tekniker som behövs pĂ„ Mars kan komma till anvĂ€ndning pĂ„ jorden. Rymdindustrin har bidragit till mĂ„nga spin-off tekniker som funnit nytta i andra anvĂ€ndningsomrĂ„den. NĂ„gra exempel Ă€r mobilkameran, rĂ€ddningsfiltar och vĂ€lling.

Forskning av Nasa har bidragit till en mer nÀringsrik vÀlling som ser till att de allra minsta fÄr i sig det de behöver. BildkÀlla: Wikimedia commons

Mars kan hjÀlpa oss att förstÄ hur liv utvecklas i universum och ge oss en djupare förstÄelse för planetevolution. Mars och jorden var vÀldigt lika i solsystemets tidiga historia. Men sedan förÀndrades nÄgot- och forskare vill förstÄ exakt vad det var som gjorde att liv utvecklades pÄ jorden och inte Mars.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Finns det liv i universum? Kan vi överleva pÄ en annan plats Àn jorden? Det kan Mars hjÀlpa oss att svara pÄ. Men hur Äker vi dit? Med din hjÀlp! Det Àr mÄnga aspekter som mÄste tas hÀnsyn till och vi behöver experter i alla fÀlt för att göra resan möjlig. HÀr kommer förslag pÄ hur du kan bli en del av denna resa.

LÀr dig mer om Mars- gÄ pÄ konferens!

Om vi ska resa till Mars behöver vi har full koll pÄ vÄra förutsÀttningar. VÀrldens största Äterkommande konferens med fokus pÄ hur vi kan resa till Mars och utforska planeten pÄ ett hÄllbart sÀtt Àr Humans to Mars summit. Den hölls i september i Är, men det gÄr att ta del av innehÄllet online. NÀsta Är kommer den hÄllas i Washington DC och du kan sÀkra din biljett redan nu.

Stötta forskningsprojekt

Du kan hjÀlpa till att finansiera forskningsprojekt som undersöker hur vi ska kunna leva pÄ Mars och mÄnen. Ett projekt som letar efter crowdfunding Àr projektet Food for Mars and the moon. De vill förse framtidens astronauter med mat som Àr nÀringsrik och sÀker att Àta, och de vill bland annat att undersöka om urin kan anvÀndas som gödsel. Du kan donera till projektet hÀr.

Projektet Food for Mars and the moon strÀvar efter att skapa hÄllbara matsystem pÄ Mars och mÄnen. I bilden visas ett förslag pÄ hur ett sÄdant system skulle kunna se ut. BildkÀlla: Wageningen University

Gör din ide verklig med ett företag

Varierad och nÀringsrik kost kommer vara av högsta vikt bÄde pÄ resan till Mars och vÀl pÄ plats. Att odla vÀxter, samt skapa nÀringskedjor, pÄ Mars kommer krÀva innovativa lösningar. Vi behöver ocksÄ utveckla ny teknik som lÀmnar litet avtryck pÄ klimatet. Att leva pÄ Mars skulle Àven innebÀra stora psykologiska utmaningar och det Àr viktigt att vi jobbar förebyggande för att minska dessa. Vi behöver mer Àn det allra nödvÀndigaste sÄsom vatten, mat och syre för att fungera. NÄgot sÄ enkelt som att erbjuda olika sorters dryck utöver vatten skulle kunna bidra till en högre livskvalite. Patent och registreringsverket skriver om Coca Cola Companys patent pÄ en maskin som kan skapa kolsyrad dryck Àven i rymden.

PÄ bilden visas Coca Cola Companys patent för en maskin som kan kolsyra dryck i rymden. KÀlla: Patent och registreringsverket

Har du en ide pÄ hur vi kan skapa hÄllbara matsystem eller kanske hur vi kan bygga raketdelar som lÀmnar mindre avtryck pÄ klimatet? ESA BIC Sweden erbjuder rÄdgivning, ekonomiskt stöd och teknisk hjÀlp för startups inom rymdbranchen! Ett företag de har hjÀlpt Àr Norbite, ett företag som utvecklat en teknik för att förvandla plast till hÄllbart material med hjÀlp av larver!

Prata med ESA BIC om du har en idé som du vill göra verklig.


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.