Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✋ Kina förbjuder engångsplast

✋ Kina förbjuder engångsplast

Kina är ett av de länder som använder mest plast i världen. Nu lanserar de en stor plan för att minska engångsplast över hela landet.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Kina är ett av de länder som använder mest plast i världen. Nu lanserar de en stor plan för att minska engångsplast över hela landet.

Bland annat kommer plastpåsar som inte är nedbrytningsbara att förbjudas i större städer i slutet av 2020 och i alla städer i landet 2022. Utöver det kommer restaurangindustrin att förbjudas använda sugrör för engångsbruk i slutet av 2020, rapporterar BBC.

Kina har i flera år kämpat för att hantera det skräp som landets 1,4 miljarder innevånare genererar. Landets största soptipp, som upptar en yta lika stor som cirka 100 fotbollsplaner, är redan full 25 år innan det var planerat. Enbart 2017 samlade Kina in 215 miljoner ton hushållsavfall, men nationella siffror för återvinning finns inte tillgängliga.

Enligt Our World in Data producerade Kina 60 miljoner ton plastavfall, vilket var mest i världen 2010. Tvåa var USA på 38 miljoner ton och Tyskland trea med 15 miljoner ton. Forskningen publicerades 2018 och pekade på att den "relativa globala utvecklingen visar en liknande prognos fram till 2025".

Men, i söndags utfärdade Kinas nationella utvecklings- och reformkommission den nya politiken som kommer att genomföras under de kommande fem åren. Plastpåsar kommer att förbjudas över alla städer 2022, men marknader som säljer färskvaror är undantagna fram till 2025.

Produktion och försäljning av plastpåsar som är mindre än 0,025 millimeter tjocka kommer också att förbjudas och restaurangindustrin måste minska användningen av engångsplastartiklar med 30%. Hotell får inte erbjuda gratis engångsartiklar av plast efter 2025.

Det här är inte landets första initiativ till att minska plastskräpet. 2008 förbjöds handlare att ge ut gratis plastpåsar och samma år förbjöds produktion av ultratunna plastpåsar. 2017 meddelades att Kina, en gång världens största importör av plastavfall, inför ett importförbud på utländskt plastavfall.

Kina är inte det enda landet i Asien som inför förbud mot engångsplast.
Thailand meddelade tidigare i år att engångsplastpåsar skulle förbjudas i större butiker, med ett komplett förbud över hela landet 2021. Indonesiens huvudstad Jakarta förbjuder också engångsplastpåsar i varuhus, stormarknader och traditionella marknader från och med juni 2020 och den indonesiska ön Bali har också förbjudit engångsplast.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.