Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩬 Vilda bison Ă„terintroducerade i England – efter tusentals Ă„r

🩬 Vilda bison Ă„terintroducerade i England – efter tusentals Ă„r

Europeisk bison, nÀra beslÀktad med den amerikanska bisonoxen, har varit nÀra pÄ utrotad i Europa. Nu Äterintroduceras en liten hjord oxar i den engelska vildmarken, och tanken Àr att de ska förvandla hÄrt kommersialiserad skog till livfullt skogslandskap.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

För första gĂ„ngen pĂ„ tusentals Ă„r finns nu Europeisk bison i den engelska vildmarken, skriver The Guardian. Tre bisonkor slĂ€pptes nyligen ut i ett fem hektar stort skogsomrĂ„de i sydöstra England – och dĂ„ den planerade tjuren introduceras till flocken kommer omrĂ„det att utvidgas ytterligare, först till femtio-, sedan till tvĂ„hundra hektar.

Tanken Àr att bisondjuren (ej att förvÀxla med bisonoxe, den nÀrbeslÀktade amerikanska arten) ska bidra till ett lÄngsiktigt klimatarbete, genom att förvandla en tÀtvuxen industriskog till ett mer livfullt skogslandskap.

- Restaureringen av naturligt fungerande ekosystem Àr ett vitalt och billigt verktyg för att tackla klimatkrisen. Vi vill att Wilder Blean [namnet pÄ projektet] ska markera början pÄ en ny era av konservering i Storbritannien. Vi behöver revolutionera sÀttet vi ÄterstÀller naturliga landskap, och förlita oss mindre pÄ mÀnskliga uppfinningar och mer pÄ naturliga ingenjörer som bison, vildsvin och bÀver, sÀger Evan Bowen-Jones, VD pÄ Kent Wildlife Trust (KWT), till The Guardian.

Hur dÄ?

Bison har en försmak för bark, vilken troligen kommer att leda till att en del av trÀden i den tÀtvuxna skogen dör av. Det hÀr, tillsammans med djurets storlek och vikt kommer att göra landskapet nÄgot öppnare och tillÄta mer ljus att nÄ marken i skogsomrÄdet. Djurets kÀrlek för att rulla runt i sÄ kallade damm-bad kommer Àven att bidra till en öppnare markyta, vilket förvÀntas gynna nya vÀxter, insekter, ödlor, fÄglar och fladdermöss.

Projekten Àr ett experiment för att se hur pass bra eko-ingenjörer bison Àr, och om allt gÄr enligt planen kommer omrÄdet lÄngsamt att förvandlas till ett livligare, mer varierat, naturomrÄde. Biodiversiteten förvÀntas i sin tur ocksÄ ha en positiv inverkan pÄ absorberingen av koldioxid.

- Jag kan knappt bÀrga mig för att se hur bisondjuren börjar förvandla Blean [omrÄdet dÀr projektet sker] under en fem, tio-, tjugoÄrsperiod medan de gör sig hemmastadda och börjar slÀnga runt sin vikt, sÀger Tom Gibbs, en av parkvakterna i projektet.

Utökning

Inom kort kommer Bisondjuren att fĂ„ utökning av andra betande djur, sĂ„som exmoorponnyer, jĂ€rnĂ„lders-grisar, och english longhorn, vars naturliga beteende förvĂ€ntas komplettera bison i förvaltningen av landskapet – utan att mĂ€nniskan ska behöva lĂ€gga sig i. PĂ„verkan som djuren har pĂ„ omrĂ„det kommer att övervakas under en lĂ„ng period, bland annat genom tester pĂ„ jordmĂ„n, rĂ€knandet av maskar, undersökningar av vĂ€xtlighet och övervakning av djurliv i omrĂ„det.

Med tiden berÀknas ocksÄ antalet bison att öka med lÄngsam takt. En bisonko föder i snitt en kalv per Är, och omrÄdet dÀr projektet pÄgÄr har licens för upp till 10 bison. NÀr de nÄr den övre grÀnsen hoppas de kunna bidra med bison till andra omrÄden i Storbritannien och runt om i Europa. De sju tusen bison som nu finns i Europa Àr avkommor frÄn endast tolv individer som levt pÄ zoo. Arten klassas fortfarande som nÀra utrotningshotad, sÄ utbyte mellan europeiska reservat kommer att ske till förmÄn för en maximerad blandning i artens genpool.

🍃 Lönsamt att Ă„terskapa mangroveskog
Mangroveskogar skyddar mot stormar och kusterosion och att Äterskapa skogar som försvunnit kan vara ett ekonomiskt sÀtt att skydda bebyggelse i tropiska omrÄden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.