Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„‘ Vegansk diet kan minska behovet av jordbruksmark med 75 procent

đŸ„‘ Vegansk diet kan minska behovet av jordbruksmark med 75 procent

Genom att sÀnka eller eliminera konsumtionen av kött och mejeriprodukter kan vi minska andelen jordbruksmark i vÀrlden och ÀndÄ föda en vÀxande befolkning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Jordens vÀxande befolkning i kombination med ineffektiva jordbruksmetoder gör att avskogningen fortsÀtter, Àven om det inte Àr sÄ illa som det en gÄng var. Nya siffror frÄn Our World in Data visar att det stora problemet Àr mark som anvÀnds för djurhÄllning.

HÀlften av jordens mark, om vi rÀknar bort öknar och permafrostomrÄden, anvÀnds idag för jordbruk. Och den allra största delen av den marken anvÀnds för kött- och mjölkproduktion. Anledningen till att sÄ mycket mark anvÀnds till djurhÄllning Àr att det krÀvs 100 gÄnger sÄ mycket land att producera en kilokalori med kött som en kilokalori med grönt. Samma sak gÀller för protein.

Om vi kunde minska den areal som behövs för jordbruk skulle vi kunna lÄta de ytorna ÄtergÄ till sitt naturliga tillstÄnd. NÄgot som skulle hjÀlpa mot klimatförÀndringar och öka mÄngfalden i naturen.

TvÄ tredjedelar av den mark som anvÀnds för djurhÄllning passar inte för vÀxtodling. SÄ frÄgan Àr om det finns tillrÀckligt med odlingsbar mark för att kunna föda vÀrldens befolkning med bara vÀxter?

Enligt Our World in Data Àr det fullt möjligt. Faktum Àr att vi till och med skulle behöva mindre odlingsmark om vi minskade arealen för djurhÄllning. Orsaken till det Àr att sÄ mycket av det vi odlar anvÀnds till djurfoder. Totalt Àr det 80 procent av all jordbruksmark som direkt eller indirekt gÄr till djurhÄllning. Av alla vÀxter som odlas Àr det bara 48 procent som vi sjÀlva Àter.

Om alla mÀnniskor skulle gÄ över till en helt vegansk diet skulle det dÄ innebÀra att den areal med jordbruksmark som behövs för att föda jordens befolkning skulle sjunka frÄn 4,1 miljarder hektar till 1 miljard hektar. Det Àr en yta som motsvarar hela Nordamerika plus Brasilien.

Men Àven om vi inte blir veganer helt och hÄllet kan vi fÄr ner mÀngden jordbruksmark som vi behöver. Om vi slutar Àta nötkött, lamm och mejeriprodukter, men fortsÀtter Àta kyckling, Àgg och fisk sÄ skulle vi frigöra enorma ytor. Detta eftersom kor och fÄr krÀver stora marker att beta pÄ förutom det foder de behöver.

SÄ om vi skÀr ner pÄ kött och mejeriprodukter eller blir veganer helt och hÄllet kommer vi inte att ha nÄgra problem att föda Àven en större befolkning Àn jorden har idag.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.