Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤸‍♀️ Var tredje ungdom mådde bättre under pandemin

🤸‍♀️ Var tredje ungdom mådde bättre under pandemin

Bättre sömnvanor och mindre mobbing är några av anledningarna till att en stor andel brittiska ungdomar faktiskt mådde bättre mentalt pandemins början.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Pandemin var svår för många. Även de som inte blev allvarligt sjuka kunde må dåligt av oro och isolering. Men långt ifrån alla mådde dåligt av att många delar av samhället stängde ner visar en undersökning från universiteten i Cambridge och Oxford i Storbritannien.

– Den allmänna uppfattningen att pandemin hade en överväldigande negativ påverkan på barn och unga är inte helt korrekt. Faktiskt verkar det som att en ansenlig mängd barn och ungdomar upplevde att de mådde bättre under den första nationella nedstängningen av samhället [i Storbritannien] under 2020, säger Emma Soneson, forskare vid University of Cambridge och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna analyserade resultaten från OxWell Student Survey där 17 000 engelska ungdomar från 8–18 år fick svara på hur de upplevt sin tillvaro under pandemins början. Det visade sig att en tredjedel av eleverna tyckte att deras mentala hälsa hade förbättrats under pandemin. En tredjedel sa att de inte märkt någon skillnad alls och en tredjedel sa att de mått sämre.

En anledning till att så pass många mått bättre under pandemin verkar vara att de sluppit bli mobbade. 92 procent av de som rapporterade att de mått bättre sa också att de blivit mindre mobbade under perioden. Dock verkar mobbing vara ett stort problem, för även 81 procent av de som mått sämre under pandemin sa att mobbingen minskat.

En annan anledning till att en del mådde bättre är att de levde mer hälsosamt under pandemin, speciellt när det gäller att få tillräckligt med sömn. Av de som fick förbättrad mental hälsa sa 49 procent att de sov mer under perioden. Samma siffra för de som mådde sämre låg på 19 procent.

Bra kontakt med familj och vänner verkar också ha spelat en stor roll. 53 procent av de som mådde bättre sa att de kom bra överens med sin familj under pandemin. För de som mådde sämre var det bara 21 procent som tyckte att de kom bra överens med sina familjemedlemmar under nedstängningen.

– Det är tveklöst så att pandemin har haft negativa konsekvenser för många, men det är viktigt att notera att det inte gäller för alla barn och ungdomar. Vi är intresserade av att se vad vi kan lära oss av gruppen som mådde bättre och avgöra om det vore positivt för ungas mentala hälsa om vi behöll några av de förändringar som pandemin förde med sig, säger Mina Fazel, professor vid University of Oxford och en annan av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

🤸‍♀️ Ingen försämring i ungas mentala hälsa under pandemin
För många unga innebar inte pandemin någon försämring i deras mentala hälsa utan gav i stället ett välkommet avbrott i ett annars hektiskt liv.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter