Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€žâ€â™€ïž Var tredje ungdom mĂ„dde bĂ€ttre under pandemin

đŸ€žâ€â™€ïž Var tredje ungdom mĂ„dde bĂ€ttre under pandemin

BÀttre sömnvanor och mindre mobbing Àr nÄgra av anledningarna till att en stor andel brittiska ungdomar faktiskt mÄdde bÀttre mentalt pandemins början.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Pandemin var svĂ„r för mĂ„nga. Även de som inte blev allvarligt sjuka kunde mĂ„ dĂ„ligt av oro och isolering. Men lĂ„ngt ifrĂ„n alla mĂ„dde dĂ„ligt av att mĂ„nga delar av samhĂ€llet stĂ€ngde ner visar en undersökning frĂ„n universiteten i Cambridge och Oxford i Storbritannien.

– Den allmĂ€nna uppfattningen att pandemin hade en övervĂ€ldigande negativ pĂ„verkan pĂ„ barn och unga Ă€r inte helt korrekt. Faktiskt verkar det som att en ansenlig mĂ€ngd barn och ungdomar upplevde att de mĂ„dde bĂ€ttre under den första nationella nedstĂ€ngningen av samhĂ€llet [i Storbritannien] under 2020, sĂ€ger Emma Soneson, forskare vid University of Cambridge och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna analyserade resultaten frĂ„n OxWell Student Survey dĂ€r 17 000 engelska ungdomar frĂ„n 8–18 Ă„r fick svara pĂ„ hur de upplevt sin tillvaro under pandemins början. Det visade sig att en tredjedel av eleverna tyckte att deras mentala hĂ€lsa hade förbĂ€ttrats under pandemin. En tredjedel sa att de inte mĂ€rkt nĂ„gon skillnad alls och en tredjedel sa att de mĂ„tt sĂ€mre.

En anledning till att sÄ pass mÄnga mÄtt bÀttre under pandemin verkar vara att de sluppit bli mobbade. 92 procent av de som rapporterade att de mÄtt bÀttre sa ocksÄ att de blivit mindre mobbade under perioden. Dock verkar mobbing vara ett stort problem, för Àven 81 procent av de som mÄtt sÀmre under pandemin sa att mobbingen minskat.

En annan anledning till att en del mÄdde bÀttre Àr att de levde mer hÀlsosamt under pandemin, speciellt nÀr det gÀller att fÄ tillrÀckligt med sömn. Av de som fick förbÀttrad mental hÀlsa sa 49 procent att de sov mer under perioden. Samma siffra för de som mÄdde sÀmre lÄg pÄ 19 procent.

Bra kontakt med familj och vÀnner verkar ocksÄ ha spelat en stor roll. 53 procent av de som mÄdde bÀttre sa att de kom bra överens med sin familj under pandemin. För de som mÄdde sÀmre var det bara 21 procent som tyckte att de kom bra överens med sina familjemedlemmar under nedstÀngningen.

– Det Ă€r tveklöst sĂ„ att pandemin har haft negativa konsekvenser för mĂ„nga, men det Ă€r viktigt att notera att det inte gĂ€ller för alla barn och ungdomar. Vi Ă€r intresserade av att se vad vi kan lĂ€ra oss av gruppen som mĂ„dde bĂ€ttre och avgöra om det vore positivt för ungas mentala hĂ€lsa om vi behöll nĂ„gra av de förĂ€ndringar som pandemin förde med sig, sĂ€ger Mina Fazel, professor vid University of Oxford och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ€žâ€â™€ïž Ingen försĂ€mring i ungas mentala hĂ€lsa under pandemin
För mÄnga unga innebar inte pandemin nÄgon försÀmring i deras mentala hÀlsa utan gav i stÀllet ett vÀlkommet avbrott i ett annars hektiskt liv.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.