Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌎 UtslĂ€ppen av freon har minskat

🌎 UtslĂ€ppen av freon har minskat

Ett detektivarbete visade varför utslÀppen av freon ökade och nu har utslÀppsnivÄerna gÄtt ner igen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

PÄ 1970-talet upptÀckte forskare att freoner reagerade med ozonet i atmosfÀren och skapade ett ozonhÄl. Efter en internationell överenskommelse 1989 sjönk anvÀndandet av freoner drastiskt och hÄlet började minska. Men sÄ visade mÀtningar 2014 att utslÀppen av freon överraskande nog ökade igen.

Det handlade om Àmnet Fluortriklormetan, som ocksÄ kallas freon 11, som ovÀntat gick upp. Freon 11 kan anvÀndas som kylmedel, men slutade anvÀndas redan under 1990-talet i de flesta lÀnder.

Efter ett detektivarbete lyckades forskare visa att mycket av utslÀppen kom frÄn illegal anvÀndning av freon 11 bland industrier i östra Kina. I och med att utslÀppen kom frÄn ett relativt begrÀnsat omrÄde var det förhÄllandevis enkelt att ÄtgÀrda mycket av problemet nÀr Kinas regering satte ner foten.

Det har nu resulterat i klar minskning av freon 11-utslÀppen visar tvÄ separata studier frÄn forskargrupper i USA och Sydkorea. Den ena gruppen studerade utslÀppen frÄn omrÄdet i Kina. Det visade sig att hÀr har utslÀppen gÄtt ner frÄn 15 000 ton 2017 till 5 000 ton 2019.

Den andra forskargruppen undersökte de globala utslĂ€ppen av freon 11. Deras forskning visar att de totala utslĂ€ppen har sjunkit frĂ„n i snitt 69 000 ton 2014–2018 till 52 000 ton 2019. Det Ă€r samma nivĂ„ som utslĂ€ppen lĂ„g pĂ„ före 2013.

Nu stod Kina inte för hela ökningen av de illegala utslÀppen och att ta reda pÄ var resten kommer ifrÄn blir nÀsta utmaning för forskarna. Genom att fortsÀtta övervaka och kontinuerligt minska utslÀppen tror forskare att ozonhÄlet kommer att ha ÄterhÀmtat sig helt om 50 Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.