Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€ł Internet har gjort Bernie Sanders och Donald Trump möjliga

đŸ€ł Internet har gjort Bernie Sanders och Donald Trump möjliga

Bernie Sanders och Donald Trump hade varit chanslösa för tjugo Är sedan, men pÄ grund av internet kan de ta sig förbi partiernas grindvakter och vinna.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Joe Biden mot Bernie Sanders Àr ett intressant slag i kriget mellan det nya och det gamla (Bernie fÄr trots Äldern 78 Är representera det nya, mot 77-Ärige ynglingen Biden.)

Biden Àr en del av det partietablissemang som de senaste Ärtiondena haft stort inflytande över vem som vinner nomineringen. Genom primÀrvalen Àr det vÀljarna som avgör vem som vinner, men för att ens ha en chans att presentera sig ordentligt för dem har det krÀvts tillrÀckligt stöd i partiets etablissemang och intressegrupper.

Stöd hos tillrÀckligt mÄnga inflytelserika personer och grupper gav dig tillgÄng till pengar, det öppnade dörrar i media, hjÀlpte dig att bygga en kampanjorganisation. Utan det stödet var uppförsbacken avsevÀrd och omöjlig att ta sig upp för om du i etablissemangets ögon var för extrem.

Internet har Àndrat pÄ det.

Howard Dean var pionjÀren i USA, nÀr han 2004 började samla in pengar pÄ nÀtet. Han gick upp som en raket, skapade rejÀlt grÀsrotsengagemang, men kampanjorganisationen blev inte tillrÀckligt stark sÄ nÀr motstÄndarna gav sig pÄ honom strax innan valet i Iowa föll det samman. Howard Dean lÀmnade med ett berömt skrik.

Yeeeeeeeehaaaa!

Internet har kommit en lÄng vÀg sedan 2004. Inte bara Àr det fler mÀnniskor som finns dÀr, de Àr vana att betala för saker pÄ nÀtet, betalverktygen Àr utvecklade och det finns mÄnga mÀnniskor med expertis i att crowdfunda. Det gÄr att organisera hela kampanjer via nÀtet.

Du kan med andra ord runda grindvakterna. De har fortfarande inflytande, men deras makt Àr mycket mindre.

Donald Trump Àr ett exempel pÄ det. Hatad av det republikanska etablissemanget nÀr han lanserade sin kampanj. Tunga, vÀlfinansierade motstÄndare med etablissemanget bakom sig, som Jeb Bush, var chanslösa. Via Twitter hade Trump en egen kanal dÀr han trumpetade sÄ hÄrt att det gav nÀrmast totalt genomslag i traditionella medier ocksÄ.

President Donald Trump and VP Mike Pence
Photo by History in HD / Unsplash

Bernie Sanders sÄgs i början av kampanjen 2016 som ett skÀmt, men grindvakterna satte skrattet i halsen nÀr pengarna började rulla in. Miljontals smÄdonationer gav honom en enorm kampanjkassa. Han förlorade dÄ mot den starkaste etablissemangskandidaten av dem alla, Hillary Clinton, men har Àgnat de fyra senaste Ären att bygga vidare och nu Àr Bernie Sanders starkare Àn nÄgonsin.

Sanders Àr inte den enda kandidaten av den hÀr sorten i Ärets val. Andrew Yang kom frÄn ingenstans med ett helt annorlunda budskap. Ingen succé, men han kom lÄngt. Pete Buttigieg fick en del gillande nickningar frÄn etablissemanget, men han var inte ett dugg etablerad sjÀlv, som borgmÀstare i hÄlan South Bend som frÀmsta merit. Trots det vann han Iowa.

NÀr Joe Biden stÄr mot Bernie Sanders testas Äterigen hur lÄngt maktskiftet har kommit. Demokratiska etablissemanget klarade sig med nöd och nÀppe 2016, men 2020 tog Sanders över ledartröjan och fram till South Carolina var han favorit. Sen gjorde Biden en sjuhelsikes comeback och partietablissemanget kastade sig runt hans hals innan supertisdagen.

Det troligaste resultatet i demokraternas primÀrval Àr att ingen kandidat nÄr en majoritet av delegaterna innan konventet. Om ingen vinner i den första röstningsomgÄngen pÄ konventet sÄ kan 500 sÄ kallade superdelegater rösta i andra omgÄngen.

Vilka Àr superdelegaterna? Partietablissemanget.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.