Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎅 Svenskarna satsar pĂ„ en hĂ„llbar jul i Ă„r

🎅 Svenskarna satsar pĂ„ en hĂ„llbar jul i Ă„r

Mer hÄllbar mat pÄ julbordet och fÀrre julklappar under granen ska ge en mer hÄllbar jul.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

HÄllbarhetstÀnkandet har slagit igenom Àven nÀr det gÀller vÄrt julfirande. Det visar en undersökning frÄn WWF.

35 procent av de tusen svenskar som intervjuades sÀger att de kommer att prioritera en mer hÄllbar jul Àn i fjol. 49 procent kommer att köpa fÀrre julklappar i Är. 57 procent sÀger att de ska prioritera hÄllbar mat pÄ julbordet i Är medan 47 procent ska minska matsvinnet.

MÄnga vill ocksÄ satsa pÄ bÀttre kvalitet. 22 procent sÀger att de ska Àta mindre, men bÀttre kött. 33 procent av de tillfrÄgade sÀger att de ska prioritera nÀrproducerad mat och 22 procent ska satsa pÄ miljömÀrkt mat.

– Vi hoppas att trenden hĂ„ller i sig. Det Ă€r mycket positivt att fler bidrar till en grönare jul med större omtanke om miljö och klimat, sĂ€ger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind.

En stor majoritet, 84 procent, tycker ocksÄ det Àr viktigt att undvika produkter som bidrar till avskogning av regnskog i julklapparna. Choklad Àr ett exempel dÀr det gÄr att undvika att stöda miljöförstöring genom att bara köpa certifierade varor. WWF rekommenderar i första hand choklad som Àr KRAV-mÀrkt, EU-ekologisk eller certifierad av Fairtrade eller Rainforest Alliance.

– Vi ser att konsumenter blir alltmer kritiska, mĂ„nga vill göra skillnad i sin vardag och Ă€r medvetna om att deras val har betydelse. Vi uppmuntrar tydligare och bĂ€ttre riktlinjer för certifiering och miljömĂ€rkning av produkter, sĂ€ger Lisbeth Larsson, kommunikationschef pĂ„ WWF.

Bild: Pixabay/PhotoMIX-Company


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.