Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Starlink fĂ„r grönt ljus att flyga nĂ€rmare jorden

đŸ“± Starlink fĂ„r grönt ljus att flyga nĂ€rmare jorden

Elon Musks Starlink har bett om lov att flyga nÀrmare jorden. NÄgot som nu har godkÀnts av den amerikanska kommunikationsmyndigheten. Detta innebÀr lÀgre fördröjning och bÀttre kvalitet pÄ uppkopplingen.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

Nyligen lanserades Elon Musk Starlink i Australien. Nu har företaget fÄtt godkÀnt för att satelliterna ska cirkulera nÀrmare jorden.

Internet har blivit allt viktigare för mÀnniskor över hela jorden och de som inte har tillgÄng till uppkoppling hamnar i ett allt mer utsatt lÀge. Experter har bland annat varnat för att en stor del av vÀrldens befolkning kommer vara exkluderade frÄn internet i decennier framöver om inte massiva utbildningsinsatser och satsningar pÄ digital infrastruktur kommer till.

Med internet fÄr exempelvis grupper med en utsatt status i utvecklingslÀnder, sÄ som kvinnor, boende pÄ landsbygden och lÄginkomsttagare, tillgÄng till bland annat utbildning, bÀttre sjukvÄrd och möjligheter att söka sig in pÄ arbetsmarknaden.

Starlink vill rÄda bot pÄ den ojÀmnt fördelade tillgÄngen pÄ trÄdlöst internet och har nu fÄtt godkÀnt av den amerikanska kommunikationsmyndigheten (FCC) att flyga satelliterna nÀrmare jorden, vilket möjliggör för snabbare uppkoppling och kortare fördröjning. TillstÄndet gör att Starlinks 1300 satelliter (som ska bli 12 000 i framtiden) fÄr grönt ljus att gÄ frÄn 1150 kilometer ovan jord till 550 kilometer ovan jord.  

Detta kommer att  förkorta fördröjningen pĂ„ signalen och höja kvalitĂ©n pĂ„ tjĂ€nsten, avsevĂ€rt. Idag ligger fördröjningen pĂ„ mellan 20 – 40 millisekunder men tack vare att satelliterna kan komma nĂ€rmare jorden sĂ„ förkortas detta till ensiffriga tal.

PÄ senare Är har tillgÄngen till internet börjat anses som en mÀnsklig rÀttighet, dÄ internet ger mÀnniskor kunskap och nödvÀndiga verktyg för att livet ska fungera i ett digitaliserat samhÀlle.

Med tanke pÄ de höga kostnaderna kopplade till att bygga ut digital infrastruktur Àr satelliter ett bra komplement för mÄnga lÀnder och regioner som inte har möjlighet att göra en sÄdan investering.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.