Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📡 Starlink Ă€r live i Australien

📡 Starlink Ă€r live i Australien

Enligt Elon Musk kommer hela Jorden ha internetteckning med Starlink redan nÀsta Är.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

Elon Musks företag Starlink Àr nu live i Australien. Starlink anvÀnder satelliter för att möjliggöra internetanslutning pÄ platser dÀr den traditionella tekniken kommit till korta.

Att anvÀnda satelliter för att komma ut pÄ internet Àr ingenting nytt men tekniken har inte kunnat anvÀndas av speciellt mÄnga tidigare. Det speciella med Starlinks internetsatelliter Àr att de Àr mycket nÀrmare Jorden vilket möjliggör snabbare hastigheter och mindre fördröjning. Tanken bakom företaget Àr att möjliggöra för  mÀnniskor i mindre tÀtbefolkade omrÄden att fÄ tillgÄng till internet med samma eller liknande hastigheter som i storstÀderna.

Men det Ă€r fortfarande en bit kvar pĂ„ vĂ€gen tills visionen Ă€r förverkligad. NĂ€r Starlink lanserades i Australien sĂ„ uppmĂ€ttes hastigheter pĂ„ 100 MB/sekund, motsvarande ungefĂ€r dubbla hastigheten mot vad en bra 4G tĂ€ckning ger idag. För de som bor pĂ„ platser dĂ€r 4G inte varit tillgĂ€ngligt Ă€r detta en enorm förbĂ€ttring. PĂ„ vissa hĂ„ll har det dĂ€remot rapporterats om hastigheter upp emot 350 MB/sekund, men i och med att fler anvĂ€ndare ansluter sig berĂ€knas hastigheterna landa pĂ„ runt 50–150 MB/sekund. Hastigheten vĂ€ntas att öka eftersom.

Elon Musk Twittrade sjÀlv i februari att hastigheterna skulle gÄ upp till  300 MB/sekund redan i Är och att Starlink kommer ha tÀckning över hela jordklotet nÀsta Är.

Ett orosmoln som funnits har varit fördröjningen som idag berÀknas ligga pÄ mellan 20 - 40 millisekunder för Starlink. Detta förvÀntas dock minska till mindre Àn 16-19 millisekunder under 2021.

Allt fler anser idag att internet Àr en rÀttighet, dÄ det blir allt svÄrare att klara sig utan. Att ha tillgÄng till internet innebÀr till exempel tillgÄng till banksystem och kapitalmarknader. Om möjligheten för hela vÀrldens befolkning att fÄ tillgÄng till internet skulle uppnÄs innebÀr det förmodligen att Ànnu fler mÀnniskor skulle kunna resa sig ur fattigdom och fÄ ett bÀttre liv.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.