Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📡 Starlink är live i Australien

📡 Starlink är live i Australien

Enligt Elon Musk kommer hela Jorden ha internetteckning med Starlink redan nästa år.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Elon Musks företag Starlink är nu live i Australien. Starlink använder satelliter för att möjliggöra internetanslutning på platser där den traditionella tekniken kommit till korta.

Att använda satelliter för att komma ut på internet är ingenting nytt men tekniken har inte kunnat användas av speciellt många tidigare. Det speciella med Starlinks internetsatelliter är att de är mycket närmare Jorden vilket möjliggör snabbare hastigheter och mindre fördröjning. Tanken bakom företaget är att möjliggöra för  människor i mindre tätbefolkade områden att få tillgång till internet med samma eller liknande hastigheter som i storstäderna.

Men det är fortfarande en bit kvar på vägen tills visionen är förverkligad. När Starlink lanserades i Australien så uppmättes hastigheter på 100 MB/sekund, motsvarande ungefär dubbla hastigheten mot vad en bra 4G täckning ger idag. För de som bor på platser där 4G inte varit tillgängligt är detta en enorm förbättring. På vissa håll har det däremot rapporterats om hastigheter upp emot 350 MB/sekund, men i och med att fler användare ansluter sig beräknas hastigheterna landa på runt 50–150 MB/sekund. Hastigheten väntas att öka eftersom.

Elon Musk Twittrade själv i februari att hastigheterna skulle gå upp till  300 MB/sekund redan i år och att Starlink kommer ha täckning över hela jordklotet nästa år.

Ett orosmoln som funnits har varit fördröjningen som idag beräknas ligga på mellan 20 - 40 millisekunder för Starlink. Detta förväntas dock minska till mindre än 16-19 millisekunder under 2021.

Allt fler anser idag att internet är en rättighet, då det blir allt svårare att klara sig utan. Att ha tillgång till internet innebär till exempel tillgång till banksystem och kapitalmarknader. Om möjligheten för hela världens befolkning att få tillgång till internet skulle uppnås innebär det förmodligen att ännu fler människor skulle kunna resa sig ur fattigdom och få ett bättre liv.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.