Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Skyddade havsomrĂ„den ökar fiskbestĂ„nden med 400 procent

🐟 Skyddade havsomrĂ„den ökar fiskbestĂ„nden med 400 procent

Genom att skydda ett havsomrÄde frÄn trÄlare vÀxte fiskbestÄndet bÄde inom och utanför det skyddade omrÄdet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Skyddade havsomrÄden, dÀr bÄttrafik och fiske Àr hÄrt reglerat eller förbjudet, har enormt mycket mer havsliv Àn andra havsomrÄden.

En studie frÄn University of Plymouth visar att det finns 430 procent fler fiskarter i de skyddade havsomrÄdena. RÀknar man antalet fiskar sÄ finns det 370 procent mer fisk inom omrÄdena.

Än sĂ„ lĂ€nge har bara runt 7 procent av vĂ€rldens hav nĂ„gon form av skydd och mindre Ă€n hĂ€lften av dem har ett starkt skydd. Men det har tillkommit mĂ„nga skyddade havsomrĂ„den de senaste decennierna och forskarna hoppas att studien ska visa beslutsfattarna hur stor nytta fler skyddade omrĂ„den kan göra.

Forskarna gjorde sin studie i Lyme Bay pÄ den engelska sydkusten. 206 kvadratkilometer hav i Lyme Bay fick status som ett skyddat havsomrÄde för elva Är sedan och forskarna har följt utvecklingen varje Är sedan dess. Skyddet innebar bland annat att trÄlning förbjöds medan en del hÄllbart fiske, som spöfiske, fortfarande Àr tillÄtet.

Resultatet Ă€r att allt frĂ„n sjöstjĂ€rnor och krabbor till hajar har Ă„terhĂ€mtat sig. Och det Ă€r inte bara inom det skyddade omrĂ„det. Även utanför omrĂ„det har fiskbestĂ„ndet ökat, till glĂ€dje för de som fiskar.

– Det hĂ€r visar att en kompromiss mellan naturvĂ„rd och fiske kan pĂ„verka hela ekosystem, lokala habitat och alla som Ă€r beroende av dessa. Det visar ocksĂ„ pĂ„ behovet av lĂ„ngsiktig övervakning av att skyddsĂ„tgĂ€rderna efterlevs och att ett vĂ€lfungerande skydd kan ge stora fördelar bĂ„de för naturvĂ„rden och fisket, sĂ€ger Bede Davies, forskare vid University of Plymouth och studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/PublicDomainPictures


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.