Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Seismografer hjĂ€lper parkvakter skydda elefanter frĂ„n tjuvjĂ€gare

🐘 Seismografer hjĂ€lper parkvakter skydda elefanter frĂ„n tjuvjĂ€gare

Vibrationer i marken kan visa var elefanter befinner sig och hur de rör sig, vilket hjÀlper parkvakter att skydda elefanterna frÄn tjuvjÀgare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En afrikansk elefant kan vÀga sex ton sÄ nÀr den vandrar omkring vibrerar marken ordentligt. Det Àr nÄgot som forskare vid University of Oxford och naturvÄrdare i Kenya utnyttjar för att effektivare kunna hitta vilda elefanter.

NaturvÄrdarna anvÀnder idag akustiska sensorer som anvÀnder de ljud som elefanterna ger ifrÄn sig för att lokalisera dem. Den metoden fungerar ofta bra, men kan störas av kraftigt regn, hÄrd vind och höga ljud frÄn andra djur och mÀnniskor.

Genom att anvÀnda seismiska sensorer lyckades forskarna eliminera de felkÀllorna. Det visade sig Àven att det gick att fÄ lika bra eller bÀttre lokalisering pÄ var elefanterna befann sig med seismiska sensorer. Sensorerna kan ocksÄ avgöra om elefanterna vandrar eller springer och Ät vilket hÄll de rör sig.

Att veta var elefanterna befinner sig och hur de rör sig Àr viktigt av flera anledningar. Till att börja med blir det enklare för parkvakter att skydda elefanterna mot tjuvjÀgare om de hela tiden vet var elefanterna befinner sig.

Genom att de ser vart elefanterna Àr pÄ vÀg kan vakterna ocksÄ se om elefanterna nÀrmar sig befolkade omrÄden. Vakterna kan dÄ försöka avleda elefanterna sÄ att de inte Àter av lokalbefolkningens grödor, vilket annars kan leda till allvarliga konflikter mellan elefanter och bönder.

Bild: Pixabay/Belinda Cave


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.