Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Seismografer hjälper parkvakter skydda elefanter från tjuvjägare

🐘 Seismografer hjälper parkvakter skydda elefanter från tjuvjägare

Vibrationer i marken kan visa var elefanter befinner sig och hur de rör sig, vilket hjälper parkvakter att skydda elefanterna från tjuvjägare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En afrikansk elefant kan väga sex ton så när den vandrar omkring vibrerar marken ordentligt. Det är något som forskare vid University of Oxford och naturvårdare i Kenya utnyttjar för att effektivare kunna hitta vilda elefanter.

Naturvårdarna använder idag akustiska sensorer som använder de ljud som elefanterna ger ifrån sig för att lokalisera dem. Den metoden fungerar ofta bra, men kan störas av kraftigt regn, hård vind och höga ljud från andra djur och människor.

Genom att använda seismiska sensorer lyckades forskarna eliminera de felkällorna. Det visade sig även att det gick att få lika bra eller bättre lokalisering på var elefanterna befann sig med seismiska sensorer. Sensorerna kan också avgöra om elefanterna vandrar eller springer och åt vilket håll de rör sig.

Att veta var elefanterna befinner sig och hur de rör sig är viktigt av flera anledningar. Till att börja med blir det enklare för parkvakter att skydda elefanterna mot tjuvjägare om de hela tiden vet var elefanterna befinner sig.

Genom att de ser vart elefanterna är på väg kan vakterna också se om elefanterna närmar sig befolkade områden. Vakterna kan då försöka avleda elefanterna så att de inte äter av lokalbefolkningens grödor, vilket annars kan leda till allvarliga konflikter mellan elefanter och bönder.

Bild: Pixabay/Belinda Cave


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.