Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📰 SĂ„ hĂ€r kunde nyheterna se ut

📰 SĂ„ hĂ€r kunde nyheterna se ut

Den stora nyheten var inte hur mÄnga som dog i jordbÀvningen i Taiwan, utan hur mÄnga som INTE dog.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Taiwan drabbades nyligen av en kraftig jordbÀvning. Den sortens hÀndelser drar alltid till sig medias uppmÀrksamhet och nyheten spreds jorden runt.

Reuters:

AP:

Men intresset dog snabbt ut, eftersom effekterna av jordbÀvningen var smÄ. FÄ skadades och Ànnu fÀrre dog. Likt Saurons öga svepte nyhetsmediernas blick ivÀg i jakt pÄ andra katastrofer (inga likheter i övrigt mellan Sauron och nyhetsmedia.)

Men framstegsskribenten Tony Morley (som vi berÀttat om tidigare) noterade nÄgot intressant. Kraften i skalvet var nÀstan exakt samma som det som drabbade Taiwan 25 Är tidigare, 7,4 jÀmfört med 7,3 pÄ Richterskalan. Utfallet frÄn jordbÀvningen var trots det dramatiskt olika.

1999 dog drygt 2400 personer och över 11 000 personer skadades. I Är dog elva personer och ett tusental skadades.

Lika kraftig jordbÀvning, helt olika utfall, vad har förÀndrats?

Svaret Àr utveckling. Av bÄde ekonomi och samhÀlle.

BÀttre byggnadsregler, noggranna inspektioner, lÄg korruption och ekonomiska resurser att bygga bÀttre har gjort Taiwan mycket sÀkrare mot jordbÀvningar.

Baserat pÄ Tony Morleys artikel om hur denna utveckling rÀddat tusentals liv, skrev vi en nyhet pÄ Warp News:

Goda nyheter kan vara svÄra att rapportera

Saker som inte har hÀnt Àr svÄrt att göra nyheter av. "Inga flygplan kraschade idag, heller" Àr ingen stark rubrik dag efter dag. Men det som inte hÀnde i Taiwan Àr en nyhet. Det finns en story dÀr. NÄgot har hÀnt som Àr intressant, "Àven" om det samtidigt Àr positivt.

BÄde AP och Reuters nÀmner att detta Àr den kraftigaste jordbÀvningen sedan 1999 och hur mÄnga som dödades och skadades för 25 Är sedan. Men dÀr stannar det. De gör inget av kontrasten. Inte heller i nÄgon uppföljning (sÀg gÀrna till om du hittar en.)

Ett lysande undantag Àr CNN. De har en utförlig och bra artikel just med den vinkel jag efterfrÄgar. StÄende ovation för CNN!

Nyhetsjournalistiken mÄste utvecklas

Till stor del Àr nyhetsjournalistik en sammanstÀllning av det som gÄr dÄligt, men tillhörande analyser och Äsikter. Det Àr viktigt. SÀrskilt granskningar av makten. Det Àr en ovÀrderlig del av vÄr demokrati.

Men samtidigt som nyhetsmedierna gör demokratin en stor tjÀnst, skadar de ocksÄ den genom att visa upp en grovt obalanserad bild av verkligheten. Vi mÀnniskor formar inte bara vÄr syn pÄ vÀrlden baserat pÄ medier, men de har en stor pÄverkan. Det i sin tur inverkar över hur vi lever vÄra liv och inte minst hur vi röstar.

Du kan inte anvÀnda media för att förstÄ vÀrlden, som Hans Rosling sa. Det Àr sant, men borde inte vara sÄ.

För att totalt sett fÄ en bÀttre balans behöver medierna utvecklas. Bli duktigare pÄ andra sorters nyheter, precis som CNN visade ett exempel pÄ. Men artikeln frÄn CNN borde inte vara ett undantag. Det finns mÄnga sÄdana berÀttelser dÀr ute. Granskningarna kan inte bara rikta sig mot det som verkar för bra för att vara sant, eller avslöjar nÄgot dÄligt. Det gÄr ocksÄ att granska det som Àr för dÄligt för att vara sant (vilket vi pÄ Warp News gjort nÄgra gÄnger.)

Förutom att det vore bra för samhÀllet, tror jag det vore bra för medierna. Det finns en grupp dÀr ute som Àr trötta pÄ nyheterna. Som inte orkar med allt elÀnde. De vill inte ha gulliga stories om en katt som rÀddades ur ett trÀd, utan riktig journalistik, men om bra saker som hÀnder.

Warp News har, med sina pyttesmÄ resurser, skrivit tusentals sÄdana artiklar. Det gÄr.

Mathias Sundin
Arge optimisten

📰 Upplyser Dagens Nyheter verkligen vĂ€rlden?
DN sÀger att de pÄverkar vÄr vÀrldsbild och de beslut vi fattar. Det Àr sant. Men vÀrldsbilden de presenterar Àr för negativ. Vad sÀger det om den vÀrldsbild vi fÄr och de beslut vi fattar?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.