Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ringmur av trĂ€d ska rĂ€dda Madrids miljö

🌳 Ringmur av trĂ€d ska rĂ€dda Madrids miljö

I Madrid ska en ring med trÀd förbÀttra luftkvaliteten, absorbera koldioxid och ge svalka under heta dagar

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En 75 kilometer lÄng ring med trÀd ska minska Madrids miljöpÄverkan och samtidigt ge Madridborna ett stÀlle dÀr de kan fÄ lite svalka under de hetaste dagarna.

Det Àr mÄlet med ett projekt som staden Madrid nu dragit i gÄng och som innebÀr att nÀra en halv miljon trÀd ska planteras pÄ ödetomter och vid sidan av vÀgar.

NÀr alla trÀd planterats kommer den nya skogen att absorbera upp till 175 000 ton koldioxid varje Är. Skuggan frÄn trÀden kommer Àven att sÀnka temperaturen med tvÄ grader jÀmfört med temperaturen inne i staden. Dessutom förbÀttrar skogskorridoren luftkvaliteten och ger Madridborna en lÄng, sval och vacker promenadvÀg.

Men de ansvariga Àr noga med att poÀngtera att det inte rör sig om en traditionell park.

– Det Ă€r inte en park. Eftersom kravet var att den skulle krĂ€va vĂ€ldigt lite vatten sĂ„ har vi bara planterat inhemska trĂ€d och letat efter andra sĂ€tt att hĂ„lla ner underhĂ„llet. För i slutĂ€nden sĂ„ mĂ„ste en sĂ„ hĂ€r stor infrastruktur kunna underhĂ„llas med minimal insats för att vara hĂ„llbar över lĂ„ng tid framĂ„t, sĂ€ger Daniel GonzĂĄlez, miljökonsult för Madrids stad och en av de ansvariga för trĂ€dplanteringen, i en kommentar till Euronews.

Förutom att skapa en ringmur av trÀd i staden har Madrids styrande andra idéer för att göra staden mer miljövÀnlig och bÀttre att bo i. Bland annat ska biltrafiken i city begrÀnsas och fler ska lockas att anvÀnda cykel eller kollektivtrafik i stÀllet.

– Det mĂ„ste vara en global strategi. Det handlar inte bara om bilar utan ocksĂ„ om strategier för fotgĂ€ngare, skapandet av miljökorridorer i varje stadsdel och framför allt att engagera invĂ„narna i denna nya gröna kultur, sĂ€ger Mariano Fuentes, miljöansvarig i Madrids stad.

Bild: Pixabay/Julius Silver


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.