Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 Rederi lĂ€gger om sina rutter för att rĂ€dda blĂ„valar

🐳 Rederi lĂ€gger om sina rutter för att rĂ€dda blĂ„valar

Genom att Äka 15 sjömil söder om dagens rutt runt Sri Lanka kan sÄ mycket som 95 procent av kollisionerna mellan skepp och blÄvalar i omrÄdet undvikas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

VÀrldens största containerrederi, MSC, har bestÀmt sig för att lÀgga om rutten som deras skepp tar nÀr de rundar Sri Lanka.

OmrÄdet i havet söder om Sri Lanka Àr ett av de mest trafikerade i vÀrlden och dÄ det ocksÄ finns mÄnga blÄvalar i omrÄdet Äret om Àr risken för kollisioner hög.

Enligt simuleringar kan 95 procent av alla kollisioner undvikas genom att bara ta den nya rutten som gÄr 15 sjömil söder om den nuvarande.

Förslaget att lÀgga om rutten kommer ursprungligen frÄn en grupp djurskyddsorganisationer som kört simuleringar av hur en förÀndring i rutten kan pÄverka valarna. Det visade sig att en förhÄllandevis liten förÀndring, som att flytta rutten lite söderut, kan ha en enorm pÄverkan pÄ risken för kollisioner.

MSC hoppas nu att andra rederier ska följa deras exempel och ocksÄ ta denna mer södergÄende rutt för att undvika att Äka rakt igenom det omrÄde dÀr blÄvalarna söker föda. DÄ över 200 skepp passerar genom omrÄdet varje dag finns det en betydande risk för valarna idag.

Alla kollisioner rapporteras inte sĂ„ det Ă€r svĂ„rt att veta hur mĂ„nga blĂ„valar som skadas eller dödas varje Ă„r, men en tidigare undersökning visade att 14 stora valar dödades i kollisioner 2010–2014.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.