Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» Pandemin visar digitaliseringens enorma fördelar

đŸ’» Pandemin visar digitaliseringens enorma fördelar

Större flexibilitet, högre produktivitet, högre livskvalitet och fÀrre dagar av sjukfrÄnvaro. Att arbeta hemifrÄn Àr inte helt problemfritt, men studier visar att fördelarna vÀger upp nackdelarna. Det krÀvdes en pandemi för att inse detta, skriver Anna Rennéus Guthrie.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Digitalt först. Detta har varit ledmotivet för mÄnga organisationer det senaste decenniet. En enorm förÀndring i konsumentbeteende har revolutionerat alla sektorer. Media, vÄrd, detaljhandel, bara för att nÀmna nÄgra.

Online-tillvaron har utvecklat bÄde vÄra privata och professionella liv, vilket gör oss mer flexibla pÄ flertal sÀtt. Den tid man tjÀnar pÄ att utföra arbetsuppgifter i vardagsrummet eller vid köksbordet kan leda till bÄde högre produktivitet och högre livskvalitet, samt fÀrre sjukdagar.

Inget av detta Àr egentligen inget nytt, men det har testats och bevisats i mycket större skala sedan pandemin drabbade vÀrlden.

Om sanningen ska fram kunde dock flera av de uppgifter som nu utförs av datorer och smartphones faktiskt ha gjorts med hjĂ€lp av en fast telefon och faxmaskin redan pĂ„ 80-talet – förstahandsvittne som jag Ă€r, eftersom jag minns mina förĂ€ldrars hemmakontor i olika vardagsrum i Europa.

Hur kommer det sig att det krÀvdes en pandemi 2020 för att vi fullt ut skulle erkÀnna fördelarna och möjligheterna med att arbeta pÄ distans, vilket varit en möjlighet i Ärtionden?

Grupptryck, i kombination med social Ängest och mÀnskligt kontrollbehov Àr min gissning. Inte ens det mest introverta geni kÀnner sig bekvÀm med tanken pÄ att han eller hon föredrar (behöver) ensamheten i ett hemmakontor eller det livliga sorlet pÄ ett kafé framför den traditionella arbetsplatsen. Och det Àr förstÄeligt, för vem vill ge intrycket av att kollegorna och chefen inte Àr tillrÀckligt trevliga för att dela arbetsplats med, nÀr ditt arbete och din försörjning stÄr pÄ spel.

Eftersom mÀnniskor Àr sociala varelser söker vi inte bara varandra för sÀllskap, utan hÄller ocksÄ ett öga pÄ dem som avviker frÄn gruppen. Och sÄ lÀnge det fysiska kontoret Àr den plats dÀr de flesta samlas, tenderar de som inte Àr dÀr att gÄ miste om saker - och kan ocksÄ uppfattas som udda och annorlunda av den större gruppen.

Naturligtvis finns det mÄnga anledningar till att olika organisationer, allt frÄn rationella, ekonomiska till medicinska och emotionella, behÄller fysiska arbetsplatser Àven nÀr tekniken erbjuder alternativ - Àven den dag pandemin Àr över. MÀnniskor tenderar att trivas i nÀrvaron av andra. Vi behöver anvÀnda alla vÄra sinnen för att blomstra. För mÄnga Àr det faktiskt inget mindre Àn en livrÀddande rutin att ha en fysisk arbetsplats att Äka till.

Men eftersom det ocksĂ„ finns mĂ„nga livsviktiga jobb som inte kan utföras pĂ„ distans, sĂ„ tenderar den större diskussionen om digitaliseringspotentialen att drunkna i resonemang av ett annat slag: "ja det Ă€r ju bra om vissa privilegierade kan arbeta hemifrĂ„n, men alla kommer aldrig att kunna göra det, vi mĂ„ste hĂ„lla igĂ„ng samhĂ€llet  ... ”

I stÀllet för att bibehÄlla denna begrÀnsade syn mÄste vi stÀlla frÄgor som: vilka begrÀnsningar styr en butiksÀgare som vill arbeta frÄn en annan plats kassan? Eller hur skulle en sjuksköterskas balans i arbetslivet kunna förbÀttras om det fanns andra alternativ Àn att bara ta hand om patienter direkt pÄ sjukhuset?

Naturligtvis kommer inte varje utmaning i samhÀllet eller organisationer att förbÀttras enbart genom teknisk utveckling. Men mÄnga viktiga erfarenheter har vi redan skaffat oss - och vi vet inte med sÀkerhet vilka andra utmaningar och utvecklingsomrÄden som vÀntar förrÀn vi vÄgar försöka, Ätminstone genom att tÀnka annorlunda kring saker och ting.

Ingen dödförklarar de traditionella kontoren och arbetsplatserna, men utan tvekan har nÄgot förÀndrats i Är. NÀr Facebook, Google och Twitter i början av corona-pandemin meddelade att en del av deras personal aldrig skulle behöva arbeta frÄn kontoret igen, var det ett tydlig tecken pÄ förÀndring.

Förutom faktorer som produktivitet och vÀlbefinnande pekar akademiker ocksÄ pÄ större globala utmaningar, nÀr man tÀnker sig mer arbete pÄ distans i framtiden.

Den ledande globala forskaren inom teknik pĂ„ jobbet, professor Leslie Willcocks, tror att "kloka företag kommer att investera i arbetsmiljöer som Ă€r flexibla och ligger avsides / ... / ocksĂ„ för att de erbjuder ett standardiserat sĂ€tt att arbeta vid framtida, mer eller mindre oförutsĂ€gbara, kriser, katastrofer och hĂ€ndelser, naturliga eller ej”.

Vi gĂ„r in i en ny era i arbetslivet, och mĂ„nga kommer att behöva anpassa sig pĂ„ gott och ont. SĂ„, lĂ„t oss fokusera pĂ„ de positiva aspekterna och erfarenheterna som vi fĂ„tt de senaste mĂ„naderna – och fortsĂ€tta att utveckla och förbĂ€ttra arbetslivet och livet i stort.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.