Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Pandemin har fĂ„tt oss att lita mer pĂ„ vetenskapen

🔬 Pandemin har fĂ„tt oss att lita mer pĂ„ vetenskapen

En undersökning visar att allt fler inser att hur viktig vetenskap Àr för oss alla.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Uppfattningen att vetenskap Àr ett viktigt verktyg för att lösa vÄra problem har vÀxt sig starkare i vÀrlden under det hÀr Äret. 69 procent tycker nu att vetenskap Àr viktigt för samhÀllet i stort och 54 procent anser att vetenskap Àr viktigt i deras egen vardag.

Det visar en undersökning frÄn det amerikanska företaget 3M. Företaget har undersökt allmÀnhetens attityd till vetenskap i 14 lÀnder sedan 2018 och Ànda fram till pandemins början ökade antalet mÀnniskor som var skeptiska till vetenskap.

Precis före pandemins utbrott var det som allra vÀrst med 35 procent som var skeptiska till vetenskap. Men den siffran har nu sjunkit till 28 procent, vilket Àr den lÀgsta siffran som uppmÀtts.

GlÀdjande nog Àr det ocksÄ mÄnga fler som nu Àr villiga att ta strid för vetenskapen. Innan pandemin var det bara 20 procent som var villiga att försvara vetenskap i en diskussion med skeptiker. Nu Àr den siffran uppe i 54 procent.

Förtroendet för de rÄd vetenskapsmÀnnen kommer med Àr ocksÄ vÀldigt högt. 92 procent av de tillfrÄgade sÀger att folk bör följa de rekommendationer som bygger pÄ vetenskapliga bevis. 82 procent menar Àven att det kommer att fÄ negativa konsekvenser för hela vÀrlden om vi inte tar till oss vad vetenskapen visar oss.

NÀr det gÀller vad mÀnniskor tror att vetenskapen kan hjÀlpa till med stÄr föga förvÄnande medicinska framsteg i fokus. 80 procent hoppas att vetenskapen ska hitta ett vaccin mot virus och 62 procent vill se botemedel mot andra sjukdomar.

KrÀvs mer uppmuntran

Ett problem som undersökningen pekar pĂ„ Ă€r att mĂ„nga yngre tycker att de inte fĂ„tt nĂ„gon uppmuntran att satsa pĂ„ vetenskap och teknik i skolan. 28 procent av Gen Z (födda mellan cirka 1995 och 2014) sĂ€ger att de snarast blivit avskrĂ€ckta frĂ„n att vĂ€lja lĂ€sa naturvetenskap och teknik i skolan. Motsvarande siffra för Gen X (ca 1965–1980) ligger pĂ„ 15 procent.

Men Àven hÀr finns det positiva tecken. 73 procent i undersökningen hÄller med om att tillgÄng till bra utbildning i teknik och vetenskap för alla Àr avgörande för vÄr framtid.

– För att locka nĂ€sta generations vetenskapsmĂ€n behöver vi ge dem tillgĂ„ng till utbildning och motivera studenterna att lĂ€sa teknik och naturvetenskap. Och det kan bara var till nytta för vetenskapen och dĂ€rmed vĂ€rlden om vi fĂ„r tillgĂ„ng till en större talangpool vad gĂ€ller kön och etnicitet, sĂ€ger Jayshree Seth, Chief Science Advocate pĂ„ 3M.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.