Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Pandemin har fått oss att lita mer på vetenskapen

🔬 Pandemin har fått oss att lita mer på vetenskapen

En undersökning visar att allt fler inser att hur viktig vetenskap är för oss alla.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Uppfattningen att vetenskap är ett viktigt verktyg för att lösa våra problem har växt sig starkare i världen under det här året. 69 procent tycker nu att vetenskap är viktigt för samhället i stort och 54 procent anser att vetenskap är viktigt i deras egen vardag.

Det visar en undersökning från det amerikanska företaget 3M. Företaget har undersökt allmänhetens attityd till vetenskap i 14 länder sedan 2018 och ända fram till pandemins början ökade antalet människor som var skeptiska till vetenskap.

Precis före pandemins utbrott var det som allra värst med 35 procent som var skeptiska till vetenskap. Men den siffran har nu sjunkit till 28 procent, vilket är den lägsta siffran som uppmätts.

Glädjande nog är det också många fler som nu är villiga att ta strid för vetenskapen. Innan pandemin var det bara 20 procent som var villiga att försvara vetenskap i en diskussion med skeptiker. Nu är den siffran uppe i 54 procent.

Förtroendet för de råd vetenskapsmännen kommer med är också väldigt högt. 92 procent av de tillfrågade säger att folk bör följa de rekommendationer som bygger på vetenskapliga bevis. 82 procent menar även att det kommer att få negativa konsekvenser för hela världen om vi inte tar till oss vad vetenskapen visar oss.

När det gäller vad människor tror att vetenskapen kan hjälpa till med står föga förvånande medicinska framsteg i fokus. 80 procent hoppas att vetenskapen ska hitta ett vaccin mot virus och 62 procent vill se botemedel mot andra sjukdomar.

Krävs mer uppmuntran

Ett problem som undersökningen pekar på är att många yngre tycker att de inte fått någon uppmuntran att satsa på vetenskap och teknik i skolan. 28 procent av Gen Z (födda mellan cirka 1995 och 2014) säger att de snarast blivit avskräckta från att välja läsa naturvetenskap och teknik i skolan. Motsvarande siffra för Gen X (ca 1965–1980) ligger på 15 procent.

Men även här finns det positiva tecken. 73 procent i undersökningen håller med om att tillgång till bra utbildning i teknik och vetenskap för alla är avgörande för vår framtid.

– För att locka nästa generations vetenskapsmän behöver vi ge dem tillgång till utbildning och motivera studenterna att läsa teknik och naturvetenskap. Och det kan bara var till nytta för vetenskapen och därmed världen om vi får tillgång till en större talangpool vad gäller kön och etnicitet, säger Jayshree Seth, Chief Science Advocate på 3M.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.