Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: DĂ€rför mĂ„r du bra av att nĂ„gon annan fĂ„r det bĂ€ttre

💡 Optimist's Edge: DĂ€rför mĂ„r du bra av att nĂ„gon annan fĂ„r det bĂ€ttre

Har den sociala utvecklingen stagnerat? MĂ„nga av oss tror det. ÄndĂ„ har livskvaliteten klart förbĂ€ttrats över hela vĂ€rlden. Det hĂ€r Ă€r fantastiska nyheter för alla.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Var tredje tillfrÄgad tror att de sociala framstegen i vÀrlden i allmÀnhet minskar. Och mer Àn 40 procent har ingen uppfattning alls om hur situationen ser ut. DÀrmed ÄterstÄr bara en av fyra som har en optimistisk syn pÄ utvecklingen.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Livskvaliteten pÄ vÄr planet har förbÀttrats mÀrkbart, i alla tÀnkbara lÀnder oavsett den aktuella ekonomiska situationen.

💡 Optimist's Edge

Om den genomsnittliga och allmÀnna vÀlfÀrden förbÀttras och vÀlstÄndet fördelas jÀmnare kommer en avgörande orsak till brottslighet försvinna. En bÀttre social utveckling kommer att ge alla mÀnniskor mer lika möjligheter att nÄ sina mÄl.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Stödorganisationer och individer arbetar intensivt för att en bÀttre framtid ska komma oss alla till del. Du kan ocksÄ bidra till detta.


📉 Vad folk tror

Warp News har lÄtit undersöka hur mÀnniskor tror att den sociala utvecklingen ser ut i vÀrlden. NÀstan en tredjedel av de tillfrÄgade hade intrycket att de sociala framstegen minskade. Med andra ord, en av tre ser en ganska mörk framtid framför sig. Samtidigt svarade hela 41 procent "vet ej".

Det innebÀr Àven att 25 procent tror att den sociala utvecklingen ökar.

Tror du att sociala framsteg ökar eller minskar i vÀrlden? KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Först mÄste vi förklara vad social utveckling faktiskt innebÀr. Tanken Àr att vÀnda sig bort frÄn den vanliga metoden som rangordnar lÀnder efter deras bruttonationalprodukt, BNP, och ersÀtta den med en annan indikator: nÀmligen en regerings förmÄga att tillgodose befolkningens grundlÀggande sociala och miljömÀssiga behov. Det gÄr under namnet Social Progress Index, eller SPI.

BerÀkningen baseras pÄ 53 sociala och miljömÀssiga utfallsindikatorer och mÀter ett samhÀlles goda sociala hÀlsa och levnadsvillkor. SPI som verktyg utvecklades för drygt tio Är sedan, 2010, under ledning av Harvard- och MIT-forskare.

Med hjÀlp av grunderna i SPI sÄ utvecklade Europeiska kommissionen nÄgra Är senare, 2016, European Social Progress Index för att kunna utvÀrdera mÀnniskors vÀlbefinnande. BÄda Àr i linje med och erbjuder praktiska sÀtt att uppnÄ de 17 mÄl för hÄllbar utveckling som faststÀllts av FN.

Den stora nyheten Àr att, som beskrivs i SPI:s rapport för 2021, att det totala resultatet har ökat med 4,63 poÀng under det senaste decenniet. Det betyder att livskvaliteten pÄ jorden har förbÀttrats, oavsett lÀndernas olika ekonomiska situationer.

Sedan 2011 har 147 lĂ€nder (86 procent av de som analyserats) förbĂ€ttrat sina resultat med en poĂ€ng eller mer. ÄndĂ„ Ă€r vinsterna i form av sociala framsteg alltjĂ€mt ojĂ€mnt fördelade mellan lĂ€nderna.

MÄnga lÀnder har förbÀttrats nÀr det kommer till sociala framsteg, och ett fÄtal har minskat. Den totala poÀngen har ökat med 4,63 sedan 2011. KÀlla: 2021 Social Progress Index Sammanfattning

💡 Optimist's Edge

Hur pÄverkar det dig och din framtid, kan man ju frÄga? För att uttrycka det enkelt mÄste vi komma ihÄg att fattigdom har kopplats ihop och visat sig vara en kritisk orsak till kriminalitet.

Det finns olika sÀtt att förstÄ detta. Flera teorier inom kriminologi har försökt ge svar pÄ ett av de mest komplexa fenomenen. En fullstÀndig analys av brottslighet Àr inte möjlig i denna artikel men vi kommer ÀndÄ presentera tvÄ teorier för att hjÀlpa alla att förstÄ varför förbÀttringar av sociala framsteg innebÀr goda nyheter för alla.

  • Strainteori, som vĂ€xte fram pĂ„ 1940-talet, bygger pĂ„ tvĂ„ huvudidĂ©er: 1) samhĂ€llet ger oss alla mĂ„l att uppnĂ„, vilka materialiseras i status, rikedom eller tillhörigheter i dagens vĂ€rld; 2) alla medborgare har inte samma möjligheter, vilket skapar en spĂ€nning mellan mĂ„len och medlen för att uppnĂ„ dem. Robert Merton förklarar att individer har fem olika vĂ€gar för att fylla denna lucka. Fyra Ă€r inom lagens omrĂ„de, medan den femte, Upproret, tar sig uttryck i form av olagliga beteenden.

Relativ deprivationsteori utvecklades pÄ 1960-talet under inflytande av Walter Runciman. Den hÀvdar att man kan kÀnna sig berövad, missgynnad och avundsjuk pÄ (en rad olika) önskvÀrda saker som en annan person eller grupp har i sin Àgo.

Hur Àr dÄ detta kopplat till sociala framsteg? Hur pÄverkar det dig?

Svaret Àr enkelt och tydligt. Om den sociala utvecklingen förbÀttras och vÀlstÄndet fördelas jÀmnare, kommer en avgörande orsak till kriminalitet vara avklarad. Det kommer att finnas fler möjligheter att uppnÄ och fÀrre möjligheter att kÀnna sig berövade jÀmfört med andras prestationer. I en artikel publicerad 2014 har forskare frÄn VÀrldsbanken visat hur inkomstskillnader pÄverkat brottsligheten i Mexiko, sÀrskilt kring det mexikanska drogkriget. Styrkan med denna studie var att faststÀlla en orsakseffekt mellan ojÀmlikhet och kriminella beteenden.

Mer social utveckling kommer att ge alla mer lika möjligheter att nÄ sina mÄl. Och detta har slagits fast redan sÄ tidigt som 2002! Det berömda revisionsföretaget Deloitte har publicerat nyckelfunktioner och uppskattar att SPI totalt sett behöver öka med minst tio poÀng för att nÄ FN:s mÄl och dÀrmed sÀkerstÀlla grundlÀggande mÀnskliga behov för alla.

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Vanligtvis ger det hÀr avsnittet dig tips pÄ lösningar för att delta i en förÀndring. Vi brukar ge dig rÄd om företag att investera i, saker du kan installera eller till och med fordon och prylar du kan köpa. Men med det hÀr Àmnet, som i grunden handlar om en enorm uppgift, vad kan du praktiskt göra?

Kanske Àr det mest passande att citera Michael Porter, som deltog i instiftandet av SPI, i sitt tal vid World Economic Forum 2015:

—I min egen erfarenhet har jag sett hur Rwanda gjorde investeringar i sociala framsteg – inklusive jĂ€mstĂ€lldhet mellan könen, en 61 % minskning av barnadödligheten pĂ„ ett enda decennium och 95 % grundskoleinskrivning – avgörande för dess ekonomiska utvecklingsstrategi. Rwandas positiva ekonomiska prestation skulle inte ha varit möjlig utan förbĂ€ttringar i dessa och andra dimensioner av sociala framsteg."

Du kan med andra ord stödja icke-statliga organisationers arbete eller andra aktörer som spelar en vÀsentlig roll för att förbÀttra den sociala verkligheten.

Oavsett om deras mÄl Àr att bygga skolor, kampen för jÀmstÀlldhet mellan könen eller etnisk jÀmstÀlldhet, eller att sÀkerstÀlla tillgÄng till mat och vatten dÀr tillgÄngen Àr sÀmre, kommer de att vara mycket glada över att fÄ en donation, Àven en liten sÄdan.

Och du kan naturligtvis vara förÀndringen sjÀlv.

HÀr Àr exempel pÄ aktörer som strÀvar efter att förbÀttra sociala framsteg:

Börja med att donera till Social Progress Index.

Och ta sedan en titt pÄ dessa initiativ:

Reach for Change

Reach for Change
We are unleashing the power of social entrepreneurship and innovation

1% for the Planet

Nonprofits fighting for social & environmental justice
The negative impacts of the climate change affect people of color at much higher rates that other communities.

Ge effektivt

💰 SĂ„ kan du donera till vĂ€lgörenhet mer effektivt
Ge effektivt Àr en nystartad organisation var syfte Àr att sprida information om och samla in pengar till vÀrldens mest effektiva hjÀlporganisationer. Vi intervjuar grundaren Henri Thunberg.

NÀr det handlar om rÀttvisa och demokrati Àr Amnesty International mycket aktiva. Och inte att förglömma LÀkare Utan GrÀnser, liksom mÄnga fler.

Vad du Àn vÀljer, var sÀker pÄ att det kommer att vara till fördel för dig pÄ ett eller annat sÀtt.

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.