Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ”„ Nya spisar kan rĂ€dda hundratusentals liv i Afrika

đŸ”„ Nya spisar kan rĂ€dda hundratusentals liv i Afrika

Genom att gÄ över till gas eller el i stÀllet för ved och kol skulle mÄnga mÀnniskor slippa andas in farliga gaser nÀr de lagar mat.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ved- och kolkaminer Àr fortfarande vÀldigt vanliga i afrikanska hem. DessvÀrre avger ved- och koleldning farliga gaser som ger mÄnga mÀnniskor problem med luftvÀgarna och som i förlÀngningen kan leda till allvarliga sjukdomar och förtidig död.

Att gÄ över till spisar som drivs av gas eller elektricitet skulle rÀdda mÄnga liv, men det Àr inte pÄ alla platser den övergÄngen Àr möjlig. För att myndigheterna lÀttare ska kunna berÀkna kostnader och fördelar lokalt för att gÄ över till alternativen har forskare vid KTH utvecklat ett datorprogram vid namn Onstove.

”Onstove visar att om man byter ut traditionella ved- och koleldade kaminer i Afrika söder om Sahara kan sĂ„ mĂ„nga som 463 000 dödsfall undvikas. Vi ser ocksĂ„ en kostnadsbesparing för sjukvĂ„rden om 66 miljarder dollar”, sĂ€ger Francesco Fuso-Nerini, universitetslektor vid KTH och en av forskarna bakom verktyget, i ett pressmeddelande.

Enligt studien skulle de nödvÀndiga investeringarna i nya spisar kosta 7,5 miljarder dollar. Mycket pengar men ÀndÄ en liten del av vad vÄrdkostnaderna gÄr pÄ och bara 0,5 procent av vad som Ärligen spenderas i vÀrlden pÄ energiinvesteringar enligt Francesco Fuso-Nerini.

Verktyget har börjat anvÀndas i Kenya för att hjÀlpa regeringarna dÀr att gÄ över till "ren matlagning."

”Verktyget har blivit vĂ€l mottaget dĂ€r vi börjat anvĂ€nda det, och det finns ett stort intresse frĂ„n olika organisationer och regeringar. Men det Ă€r en komplex frĂ„ga och det hĂ€r Ă€r ett av de första verktygen som ger bra information och en bra bild av vad du skulle behöva för att övergĂ„ frĂ„n dessa dĂ„liga sĂ€tt att laga mat”, berĂ€ttar Francesco Fuso-Nerini.

LÀs hela studien hÀr.

🍃 Lönsamt att Ă„terskapa mangroveskog
Mangroveskogar skyddar mot stormar och kusterosion och att Äterskapa skogar som försvunnit kan vara ett ekonomiskt sÀtt att skydda bebyggelse i tropiska omrÄden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.