Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☢ Ny detektor ska göra det svårare att smuggla radioaktivt material

☢ Ny detektor ska göra det svårare att smuggla radioaktivt material

På bara några sekunder kan en ny detektor avgöra om det finns radioaktivt material som plutonium på en lastbil eller i en container.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att förhindra spridningen av material som kan användas för att bygga kärnvapen kan nu ha tagit ett steg framåt. En forskargrupp från KTH har nämligen byggt en detektor som kan upptäcka väldigt små mängder radioaktivitet.

Det räcker med ett gram plutonium för att detektorn ska slå larm. Det gör att det blir mycket svårt att transportera radioaktivt material där detektorn installerats.

– Den nya tekniken är tänkt att användas i säkerhetssystem vid flygplatser, hamnar och transportterminaler för att snabbt upptäcka försök till smuggling av kärnämnen. Den ger också nya möjligheter att hantera konsekvenser av kärnkraftsolyckor och för radiologisk miljöövervakning, säger Bo Cederwall, professor i fysik på KTH och ledare för forskargruppen, i ett pressmeddelande.

Jana Petrovic, Bo Cederwall och Alf Göök är några av KTH-forskarna som konstruerat en detektor som kan upptäcka väldigt små mängder av radioaktivt material.

Detektorn ska sitta i en portal som fordon och containrar måste passera igenom. Det tar inte mer än några sekunder för detektorn att upptäcka radioaktivt material så trafiken kan flöda utan uppehåll.

– På flygplatser kan tekniken integreras i de nuvarande säkerhetsbågar som finns för att upptäcka metallföremål. Tekniken har mycket hög känslighet och kan inom någon sekund upptäcka gram-mängder plutonium beroende på tillämpningen och plutoniets isotopsammansättning. Det krävs lite längre tid att få en riktigt bra bild så att man kan se exakt var plutoniumet finns. Detta kan dock ske helt automatiskt, det krävs ingen manuell skanning såsom sker med dagens system, säger Bo Cederwall.

I framtiden kan tekniken även användas för att undersöka större ytor och se hur hög strålningen är. Något som kan vara väldigt värdefullt för att exempelvis se hur radioaktivitet har spritt sig vid en olycka eller terroristattack.

– Vi har ett projekt där vi vill bestycka drönare med den här typen av sensorer för radiologisk miljöövervakning. I samband med exempelvis en kärnkraftsolycka är det extremt viktigt att snabbt kunna kartlägga den radioaktiva kontamineringen i miljön för att skydda befolkningen på bästa möjliga sätt, säger Bo Cederwall.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Dirk Rabe


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.