Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📱 Morgondagens mobilmaster kan bli ”osynliga”

📱 Morgondagens mobilmaster kan bli ”osynliga”

Genom att montera massor med väldigt små antenner i en remsa kan vi få "mobilmaster på löpmeter"

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dagens mobilmaster och basstationer är rejäla doningar som sträcker sig över hustak och trädtoppar. Det fungerar bra med dagens 4G-mobilnät, men när 5G-näten nu börjar byggas ut ändras förutsättningarna.

– 4G är en "one size fits all"-teknik medan 5G är en mångfacetterad lösning. 5G kan vid behov både leverera hög datahastighet och tillförlitlighet i form av stabila uppkopplingar, låg fördröjning och strömförbrukning, säger Emil Björnson, gästprofessor vid avdelningen för kommunikationssystem på KTH i ett pressmeddelande.

För att 5G ska kunna leverera de höga överföringshastigheter och låga fördröjningstider som är teoretiskt möjliga så krävs många fler basstationer än idag. Det kan behövas basstationer på bara några hundra meters avstånd från varandra. Det blir dyrt och otympligt att ordna med dagens master och basstationer. Men här har Emil Björnson och hans forskarlag, i samarbete med Ericsson, hittat ett smidigt alternativ.

Det rör sig om vad Emil Björnson kallar för "mobilmast på löpmeter". Det är en remsa med en mängd små antenner, som kan placeras i princip var som helst.

– Att basstationer idag är stora är för att de är placerade så långt borta från mobilanvändaren. Det är som att jämföra strålkastare på en fotbollsplan med en läslampa på ett skrivbord. Båda lyser upp så du ser vad du gör, men på olika avstånd. Kan man flytta antennerna närmare mobilanvändaren går det åt mindre energi och mer data kan föras över snabbare, säger Emil Björnson.

Mobilmast bakom tapeten

Remsorna kan som sagt sättas upp lite var som helst. De kan till exempel dras utmed husfasader eller rent av bakom tapeterna inne i ett rum. De nya antennerna skulle då kunna ersätta dagens wifi-teknik.

– Att bygga fler basstationer inomhus, med mobilteknik i stället för wifi är en bra idé eftersom wifi inte är utvecklat för mobilitet och inte hanterar rörelse lika bra, säger Emil Björnson.

Än så länge rör sig det här om en vision och det lär dröja åtminstone fem år innan tekniken börjar användas kommersiellt.

Men Emil Björnson har också siktet riktat längre fram än så. Han forskar nämligen också på intelligenta reflekterande ytor. En teknik som kan bli en viktig del i ändå nästa generation av mobilnät.

– Täckningen blir känsligare när 5G används. Det som är bra med de här ytorna, eller elektroniska speglar som man också kan kalla dem, är att de lyssnar och skickar vidare signalerna samtidigt. Det är skillnaden mot till exempel wifi-repeaters som inte är lika snabba. De här reflekterande ytorna är ett av de mest hajpade koncepten i nästa generations mobilnät, 6G, säger Emil Björnson.

Foto: Anna Nilsen, KTH

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.