Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Morgondagens mobilmaster kan bli ”osynliga”

đŸ“± Morgondagens mobilmaster kan bli ”osynliga”

Genom att montera massor med vÀldigt smÄ antenner i en remsa kan vi fÄ "mobilmaster pÄ löpmeter"

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Dagens mobilmaster och basstationer Àr rejÀla doningar som strÀcker sig över hustak och trÀdtoppar. Det fungerar bra med dagens 4G-mobilnÀt, men nÀr 5G-nÀten nu börjar byggas ut Àndras förutsÀttningarna.

– 4G Ă€r en "one size fits all"-teknik medan 5G Ă€r en mĂ„ngfacetterad lösning. 5G kan vid behov bĂ„de leverera hög datahastighet och tillförlitlighet i form av stabila uppkopplingar, lĂ„g fördröjning och strömförbrukning, sĂ€ger Emil Björnson, gĂ€stprofessor vid avdelningen för kommunikationssystem pĂ„ KTH i ett pressmeddelande.

För att 5G ska kunna leverera de höga överföringshastigheter och lÄga fördröjningstider som Àr teoretiskt möjliga sÄ krÀvs mÄnga fler basstationer Àn idag. Det kan behövas basstationer pÄ bara nÄgra hundra meters avstÄnd frÄn varandra. Det blir dyrt och otympligt att ordna med dagens master och basstationer. Men hÀr har Emil Björnson och hans forskarlag, i samarbete med Ericsson, hittat ett smidigt alternativ.

Det rör sig om vad Emil Björnson kallar för "mobilmast pÄ löpmeter". Det Àr en remsa med en mÀngd smÄ antenner, som kan placeras i princip var som helst.

– Att basstationer idag Ă€r stora Ă€r för att de Ă€r placerade sĂ„ lĂ„ngt borta frĂ„n mobilanvĂ€ndaren. Det Ă€r som att jĂ€mföra strĂ„lkastare pĂ„ en fotbollsplan med en lĂ€slampa pĂ„ ett skrivbord. BĂ„da lyser upp sĂ„ du ser vad du gör, men pĂ„ olika avstĂ„nd. Kan man flytta antennerna nĂ€rmare mobilanvĂ€ndaren gĂ„r det Ă„t mindre energi och mer data kan föras över snabbare, sĂ€ger Emil Björnson.

Mobilmast bakom tapeten

Remsorna kan som sagt sÀttas upp lite var som helst. De kan till exempel dras utmed husfasader eller rent av bakom tapeterna inne i ett rum. De nya antennerna skulle dÄ kunna ersÀtta dagens wifi-teknik.

– Att bygga fler basstationer inomhus, med mobilteknik i stĂ€llet för wifi Ă€r en bra idĂ© eftersom wifi inte Ă€r utvecklat för mobilitet och inte hanterar rörelse lika bra, sĂ€ger Emil Björnson.

Än sĂ„ lĂ€nge rör sig det hĂ€r om en vision och det lĂ€r dröja Ă„tminstone fem Ă„r innan tekniken börjar anvĂ€ndas kommersiellt.

Men Emil Björnson har ocksÄ siktet riktat lÀngre fram Àn sÄ. Han forskar nÀmligen ocksÄ pÄ intelligenta reflekterande ytor. En teknik som kan bli en viktig del i ÀndÄ nÀsta generation av mobilnÀt.

– TĂ€ckningen blir kĂ€nsligare nĂ€r 5G anvĂ€nds. Det som Ă€r bra med de hĂ€r ytorna, eller elektroniska speglar som man ocksĂ„ kan kalla dem, Ă€r att de lyssnar och skickar vidare signalerna samtidigt. Det Ă€r skillnaden mot till exempel wifi-repeaters som inte Ă€r lika snabba. De hĂ€r reflekterande ytorna Ă€r ett av de mest hajpade koncepten i nĂ€sta generations mobilnĂ€t, 6G, sĂ€ger Emil Björnson.

Foto: Anna Nilsen, KTH


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.