Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 "Möjligt att utrota malaria om tio Ă„r"

💉 "Möjligt att utrota malaria om tio Ă„r"

Nya vacciner mot malaria hyllas som ett av de viktigaste vetenskapliga framstegen. Vaccinen Mosquirix och R21 minskar bÄde förekomst och dödlighet av malaria.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Nya vacciner mot malaria hyllas som ett av de viktigaste vetenskapliga framstegen.
  • Vaccinen Mosquirix och R21 minskar bĂ„de förekomst och dödlighet av malaria.
  • Adrian Hill, ledare för forskargruppen bakom R21, framhĂ„ller vaccinets effektivitet och lĂ€gre kostnad.

Vaccinframsteg mot malaria

PÄ AAAS-konferensen i Denver, USA, presenteras tvÄ vacciner, Mosquirix och R21, som visar lovande resultat i kampen mot malaria. Denna sjukdom ansvarar Ärligen för över 600 000 dödsfall, frÀmst bland barn under fem Är. Forskning kring dessa vacciner markerar ett betydande vetenskapligt framsteg med potential att avsevÀrt minska sjukdomens spridning och dödlighet, skriver DN.

R21 visar vÀgen

Adrian Hill och hans team vid The Jenner Institute, University of Oxford, har utvecklat R21, som sÀrskilt riktar sig mot spÀdbarn. Med en effektivitet pÄ 78 procent i minskning av malariainciden bland denna Äldersgrupp, pekas R21 ut som ett betydande vapen i kampen mot sjukdomen.

Detta vaccin skiljer sig frÄn Mosquirix genom lÀgre produktionskostnader och förmÄgan att produceras i stora volymer, vilket Àr avgörande för att kunna möta det globala behovet.

Trots framstegen understryker Hill vikten av global vilja och finansiering för att uppnÄ mÄlet om att utrota malaria inom tio Är. Med 40 miljoner barn födda varje Är i omrÄden drabbade av malaria, och kostnaden för fyra doser av R21 uppgÄende till 40 svenska kronor per dos, stÄr vÀrlden inför en betydande ekonomisk kostnad. Men Hill betonar att dessa kostnader bör ses som en investering i framtiden, inte bara för att rÀdda liv utan ocksÄ för att minska den ekonomiska bördan sjukdomen för med sig.

Framsteg och framtida potential

Redan i mitten av 2024 förvÀntas R21 vara tillgÀngligt i större mÀngder, medan massvaccineringar med Mosquirix redan pÄbörjats i Kamerun. Med ytterligare vacciner under utveckling Àr framtiden för malariabekÀmpning lovande. Adrian Hill tror att fem vacciner kan vara tillgÀngliga inom nÄgra Är, vilket ytterligare stÀrker möjligheten att nÄ mÄlet om en vÀrld fri frÄn malaria.

Warp News har flera gÄnger skrivit om de nya malariavaccinerna som redan börjar ha en positiv effekt med fÀrre döda barn som resultat.

💉 13% minskad barnadödlighet, tack vare malariavaccin
Malaria dödar en halv miljon barn varje Är, men antalet minskar tack vare nya vaccin.
💉 Nytt malariavaccin fĂ„r WHO:s godkĂ€nnande – en malariafri framtid i sikte?
Det Àr det andra vaccinet i sitt slag, som förvÀntas öka tillgÄngen avsevÀrt och rÀdda otaliga liv i Afrika. Ett monumentalt steg mot en malariabefriad framtid, sÀger WHO.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.