Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐩 Minskade luftföroreningar har rĂ€ddat 1,5 miljarder fĂ„glar

🐩 Minskade luftföroreningar har rĂ€ddat 1,5 miljarder fĂ„glar

SkÀrpta lagar om luftföroreningar har rÀddat mÄnga fÄglar i USA under de senaste 40 Ären.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Lagar och regler som ska skydda mÀnniskor frÄn att bli sjuka av luftföroreningar har ocksÄ varit vÀldigt bra för fÄglar. Ny forskning visar nÀmligen att om USA inte hade infört hÄrdare lagar mot luftföroreningar hade det funnits 1,5 miljarder fÀrre fÄglar i landet under de senaste 40 Ären.

Forskarna fokuserade i första hand pÄ effekterna av NOx (nitrogen oxide) Budget Trading Program. Det startades 2003 och lyckades minska utslÀppen av kvÀveoxid (som reagerar med andra föroreningar och bildar ozon) dramatiskt under de följande Ären.

Det visade sig att de fÄglar som pÄverkades mest av ozon var smÄfÄglar som sparvar och finkar. DÄ smÄfÄglarna utgör 86 procent av alla fÄglar i USA blir det vÀldigt tydligt om de drabbas hÄrt.

Boven i dramat Àr marknÀra ozon som kan orsaka luftvÀgsproblem för mÀnniskor. Forskningen visar att ozon orsakar samma problem för fÄglar. Dessutom kan ozon döda en del vÀxter och insekter, vilket minskar mÀngden mat för fÄglarna.

– Föga förvĂ„nande sĂ„ fĂ„r fĂ„glar som inte har tillgĂ„ng till bra revir och tillrĂ€ckligt med mat svĂ„rt att överleva och föröka sig, sĂ€ger Amanda Rodewald, professor i ornitologi vid Cornell-universitetet i USA och en av forskarna bakom studien.

Tillsammans gör det hÀr att marknÀra ozon skulle ha orsakat en stor fÄgeldöd om inte USA instiftat nya hÄrdare miljölagar frÄn 1970-talet och framÄt. SÄ genom att skydda oss sjÀlva skyddar vi ocksÄ naturen.

– VĂ„r forskning visar att fördelarna med miljölagstiftning förmodligen har undervĂ€rderats. Minskade föroreningar har positiv inverkan pĂ„ ovĂ€ntade omrĂ„den och ger extra anledning att anvĂ€nda politiska medel för att skydda naturen, sĂ€ger Ivan Rudik, professor vid Cornell-universitetet och medförfattare till studien.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.