Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👀 Konflikter kan vara bra - och löna sig i lĂ€ngden

👀 Konflikter kan vara bra - och löna sig i lĂ€ngden

Konflikter Àr ofta nÄgot som de flesta av oss skyr. Faktum Àr dock att fler skulle vinna pÄ att ta tjuren vid hornen. Med rÀtt konfliktlösning kan vi alla bli rikare pÄ konflikterna i vÄr vardag. Kelly Odell ger sina bÀsta tips för att lösa konflikter pÄ ett framgÄngsrikt sÀtt.

Kelly Odell
Kelly Odell

Dela artikeln

I tider som dessa Àr det viktigt att pÄminna oss om att konflikter inte
nödvÀndigtvis Àr nÄgot dÄligt, i sjÀlva verket kan de vara bÄde rimliga och nödvÀndiga. Problemet Àr alltsÄ inte att konflikter uppstÄr, utan hur vi hanterar dem.

FörmĂ„gan att samarbeta med andra mĂ€nniskor Ă€r vĂ€sentlig, till och med nödvĂ€ndig, för ‌framgĂ„ng i arbetet sĂ„vĂ€l som livet i allmĂ€nhet. Samarbete tolkas ofta som en förmĂ„ga att komma bra överens med andra, men den verkliga nyckeln till framgĂ„ngsrikt samarbete handlar mer om att hantera konflikter och uppmuntra sunt oliktĂ€nkande â€ŒĂ€n att jĂ€mt och stĂ€ndigt vara överens.

Kreativitet, bĂ„de hos individer och i grupper, Ă€r en process att ifrĂ„gasĂ€tta etablerade ‌"sanningar" och att se pĂ„ utmaningar pĂ„ nya sĂ€tt. OliktĂ€nkande Ă€r i grunden en nödvĂ€ndig del av kreativitet. Medan den österrikiske ekonomen och filosofen Joseph ‌Schumpeters idĂ© om "kreativ förstörelse" har frĂ€mst anvĂ€nts för att beskriva ‌eller försvara olika delar av kapitalismen, det Ă€r lika giltigt för alla former av ‌ kreativitet.

Det nya förstör alltid, Ă„tminstone till viss del, det gamla. För att kunna ‌identifiera nya och bĂ€ttre lösningar sĂ„ mĂ„ste vi vara öppna för att ifrĂ„gasĂ€tta befintliga lösningar.

För lite konflikthantering - inte konflikter - Àr problemet

Hemligheten ligger i hur vi hanterar konflikter och sporrar vad jag kallar "hÀlsosam meningsskiljaktighet".

NÀr det kommer till konflikt, den sorgliga sanningen i mÄnga organisationer, och misstÀnker jag, i de flesta samhÀllen i allmÀnhet, Àr inte att det finns för mÄnga konflikter utan att det finns för lite konflikthantering.

Konflikter ses generellt som problem som hindrar oss frÄn att göra eller uppnÄ det vi vill och ignoreras ofta eller sopas under mattan istÀllet för att man tar itu med dem. MÄnga konflikter kan lösas genom att man tar tag i dem och identifierar alla nyckelintressenter och tar deras intressen och problem pÄ allvar.

Konflikter försvinner inte heller för att vi ignorerar dem; tvÀrtom förvÀrras de och blir svÄrare att lösa av att ignoreras. Efter tillrÀckligt lÄng tid kanske olika intressenter inte ens kommer ihÄg den ursprungliga underliggande konflikten. Det kan till och med vara sÄ att man Àrvt en konflikt frÄn en föregÄngare, utan att ifrÄgasÀtta eller förstÄ de verkliga orsakerna till sjÀlva konflikten.

Konflikthantering Ă€r inget löst förslag; i vĂ€rsta fall kommer konflikten ‌inte lösas, men ofta leder Ă€rliga, övervĂ€gda försök att lösa konflikter‌ till bĂ€ttre förutsĂ€ttningar för alla inblandade.

Jag öppnade den hÀr artikeln genom att uppmuntra till oliktÀnkande. Senare introducerade jag termen "sunt oliktÀnkande." Men hur kan jag föreslÄ att oliktÀnkande Àr rimligt, till och med nödvÀndigt, i en tid som denna nÀr det kÀnns som om oliktÀnkande Àr utom kontroll?

NÀr den hÀr artikeln skrivs sÄ har det gÄtt ett Är sedan en grupp "oliktÀnkande" stormade den amerikanska huvudstaden, och för tillfÀllet har vi sett oliktÀnkande i Kanada blockera motorvÀgar. Vi ser oliktÀnkande i form av anti-vaxers och till och med oliktÀnkande inom anti-vaxers, vissa Àr mot all vaccination och andra Àr bara mot vissa vacciner. Och nu ser vi en konflikt som har vuxit till ett fullskaligt krig i Ukraina.

Begreppet "hÀlsosamt oliktÀnkande" Àr mer komplext Àn enkelt oliktÀnkande. Sunt oliktÀnkande innebÀr oliktÀnkande inom grupper som strÀvar för gruppens bÀsta mot gemensamma mÄl och/eller gemensamma syften. Verkliga grupper definieras av dem sjÀlva, inte av andra.

Grupper har betydelse – men inte alltid som man tror

NĂ€r jag hjĂ€lper företag och statliga organisationer att hantera oliktĂ€nkande, ‌upptĂ€cker jag ofta att en stor del av problemet ligger i vĂ„ra antaganden om hur vi definierar ‌grupper. Ledningen antar ofta att gruppen bestĂ€ms av ‌‌organisationen, men enskilda personer inom organisationen kanske inte ser ‌företagsgruppen de ingĂ„r i som en vĂ€sentlig eller meningsfull grupp ur deras perspektiv.

Formella grupper definieras ofta av organisationsdiagram och/eller geografi; avdelningar, avdelningar, regioner, lĂ€nder och sĂ„ vidare. Informella grupper finns i alla organisationer i form av grupper av kollegor med gemensamma intressen eller ‌grupper av vĂ€nner inom en organisation.

Ett nyckelelement i Putins retorik i samband med kriget har ‌varit att försöka omdefiniera ukrainare som ryssar. De flesta ukrainare har starkt motsatt sig den definitionen. Putins försök att omdefiniera ‌gruppen Ă€r ett sĂ€tt att rĂ€ttfĂ€rdiga sin invasion. I mindre skala ser jag detta hĂ€nda i vardagen, till exempel nĂ€r chefer omorganiserar och tvingar pĂ„ anstĂ€llda en viss grupptillhörighet.

Nedan följer nÄgra tips för att hantera konflikter.

Tips för att framgĂ„ngsrikt hantera konflikter:‌

1. Ta tjuren vid hornet! Ju lĂ€ngre du vĂ€ntar med att hantera en konflikt, desto vĂ€rre kommer den att bli.‌

2. Se konflikt som en tillgĂ„ng, en normal och nödvĂ€ndig del av tillvĂ€xt och förbĂ€ttring.‌

3. Definiera alla intressenter. Vilka Ă€r de som berörs av eller Ă€r direkt involverade i konflikten?‌

4. Vilka behov eller önskemĂ„l har varje intressent i denna konflikt?‌

5. HÄll ditt sinne öppet för vad Stephen Covey kallar det "tredje alternativet."

Lösningen Ă€r ofta inte ditt sĂ€tt eller mitt sĂ€tt utan ett annat sĂ€tt!‌


Vill du lÀsa mer av Kelly Odell?

Kelly Odell - Warp News
Lecturer, author, strategy consultant, and leadership coach.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.