Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 Kan vĂ€lfĂ€rdsekonomi fĂ„ framtiden att komma snabbare?

💰 Kan vĂ€lfĂ€rdsekonomi fĂ„ framtiden att komma snabbare?

Ett antal lÀnder har slagit sina kloka huvuden ihop för att skapa ett nytt och kanske bÀttre ekonomiskt system som fokuserar pÄ vÀlmÄende - vÀlfÀrdsekonomin.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det mĂ„tt vi nu har för att mĂ€ta ekonomiskt vĂ€lstĂ„nd, BNP eller bruttonationalprodukt, har blivit beroende av “tillvĂ€xt till varje pris”. Nu har ett antal lĂ€nder slagit sina kloka huvuden ihop för att skapa ett nytt och kanske bĂ€ttre ekonomiskt system som fokuserar pĂ„ vĂ€lmĂ„ende, vĂ€lfĂ€rdsekonomin.

Under ett möte i Glasgow, Skottland, trÀffades regeringarna frÄn Skottland, Nya Zeeland, Costa Rica och Slovenien. Syftet var att tillsammans skapa en organisation dÀr de utbyter erfarenheter av god praxis för vÀlmÄende, samtidigt som vÀlbefinnande Àr ett mÄl för utveckling. Detta initiativ stöds av den globalt omfattande Wellbeing Economy Alliance. We-All, som de kallas, sammanför mÄnga organisationer, initiativ och nÀtverk som arbetar för att göra denna nya typ av ekonomi till en verklighet.

Skottlands första minister gav detta TED-talk under 2019 om hur viktigt WEGo Ă€r och varför regeringar har ett ansvar att prioritera vĂ€lmĂ„ende. 

PÄ We-Alls hemsida stÄr det "WEAll Àr ett samarbete mellan organisationer, allianser, rörelser och individer som arbetar för en vÀlfÀrdsekonomi, som levererar mÀnskligt och ekologiskt vÀlbefinnande". Inom We-All finns det ett samarbete vid namn WEGo. WEGo Àr ett partnerskap mellan nationella och regionala regeringar. MÄlen Àr att fördjupa lÀndernas förstÄende och utveckla den gemensamma ambitionen att bygga ekonomier dÀr vÀlmÄende Àr grunden. Just nu bestÄr detta samarbete av Skottland, Nya Zeeland, Island samt Wales.

SĂ„ vad Ă€r dĂ„ en vĂ€lfĂ€rdsekonomi? Internettidningen The Solutions Journal skriver “En vĂ€lfĂ€rdsekonomi har det grundlĂ€ggande mĂ„let att uppnĂ„ hĂ„llbart vĂ€lbefinnande med vĂ€rdighet och rĂ€ttvisa för mĂ€nniskor och resten av naturen”. Det betyder att allas ömsesidiga mĂ„l mĂ„ste vara delat vĂ€lmĂ„ende pĂ„ en hĂ€lsosam planet.

Kanske kÀnns det som att det kommer ta evigheter innan detta blir verklighet, men Àven om en vÀlfÀrdsekonomi inte Àr satt i bruk Ànnu, sÄ har olika nationer och lÀnder egna projekt som gynnar vÀlfÀrdsekonomin.

NĂ„gra exempel:

Tack vare dessa fantastiska initiativ kan kanske inte bara vÀlfÀrdsekonomin komma snabbare, utan ocksÄ framtiden?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.