Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎅 Julkalendern fylld med vetenskap

🎅 Julkalendern fylld med vetenskap

LTH:s julkalender visar ett nytt intressant vetenskapligt experiment varje dag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns julkalendrar som har godis eller leksaker bakom luckorna, men frÄn Lunds tekniska högskola, LTH, kommer en kalender med ett betydligt mer matnyttigt innehÄll. LTH:s julkalender Àr nÀmligen fylld med spÀnnande experiment.

Bakom varje lucka i kalendern finns en kortfilm dÀr studenter vid LTH visar ett experiment och förklarar vetenskapen bakom experimentet. Förhoppningen Àr att sÄ mÄnga som möjligt ska följa kalendern, sÄ alla frÄn mellanstadiet och uppÄt ska kunna förstÄ förklaringarna.

– Vi har försökt att tĂ€cka in de flesta naturvetenskapliga Ă€mnena. Det blir en blandning av biologi, kemi, fysik och teknik. Dock har vi lite fler fysikexperiment, dĂ„ det kommer naturligt tack vare Ă€mnena vi sjĂ€lva lĂ€ser pĂ„ LTH. Vi Ă€r otroligt nöjda med alla avsnitt och vi lĂ€ngtar nĂ„got enormt tills den första december sĂ„ att alla kan fĂ„ ta del av dem, sĂ€ger Natalia Bogdanovska, som gjort kalendern tillsammans med Ida Ingerskog och Anton Pauli.

Anton Pauli, Natalia Bogdanovska och Ida Ingerskog Àr LTH-studenterna som ligger bakom Ärets utgÄva av LTH:s vetenskapliga julkalender.

LTH:s julkalender Àr en tradition som startade 2007 och varje Är Àr det nÄgra studenter som fÄr skapa experimenten. Speciellt populÀr verkar kalendern vara i skolorna och den drar sitt strÄ till stacken nÀr det gÀller att fÄ fler att intressera sig för vetenskapliga studier.

– Jag har kollat pĂ„ LTH:s julkalender sedan min experimentlĂ€rare Tommy visade oss julkalendern pĂ„ lektionstid i Ă„rskurs 4 pĂ„ lĂ„gstadiet. Sedan dess har jag varit fast och kollat alla Ă„ren, sĂ€ger Natalia Bogdanovska.

I Ärets utgÄva kommer vi bland annat att fÄ se experiment om ljusets hastighet, laser, lukt och hur man fÄr saker att svÀva. Dessutom ska astronauten Christer Fugelsang dyka upp bakom en av luckorna.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.