Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎅 Julkalendern fylld med vetenskap

🎅 Julkalendern fylld med vetenskap

LTH:s julkalender visar ett nytt intressant vetenskapligt experiment varje dag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns julkalendrar som har godis eller leksaker bakom luckorna, men från Lunds tekniska högskola, LTH, kommer en kalender med ett betydligt mer matnyttigt innehåll. LTH:s julkalender är nämligen fylld med spännande experiment.

Bakom varje lucka i kalendern finns en kortfilm där studenter vid LTH visar ett experiment och förklarar vetenskapen bakom experimentet. Förhoppningen är att så många som möjligt ska följa kalendern, så alla från mellanstadiet och uppåt ska kunna förstå förklaringarna.

– Vi har försökt att täcka in de flesta naturvetenskapliga ämnena. Det blir en blandning av biologi, kemi, fysik och teknik. Dock har vi lite fler fysikexperiment, då det kommer naturligt tack vare ämnena vi själva läser på LTH. Vi är otroligt nöjda med alla avsnitt och vi längtar något enormt tills den första december så att alla kan få ta del av dem, säger Natalia Bogdanovska, som gjort kalendern tillsammans med Ida Ingerskog och Anton Pauli.

Anton Pauli, Natalia Bogdanovska och Ida Ingerskog är LTH-studenterna som ligger bakom årets utgåva av LTH:s vetenskapliga julkalender.

LTH:s julkalender är en tradition som startade 2007 och varje år är det några studenter som får skapa experimenten. Speciellt populär verkar kalendern vara i skolorna och den drar sitt strå till stacken när det gäller att få fler att intressera sig för vetenskapliga studier.

– Jag har kollat på LTH:s julkalender sedan min experimentlärare Tommy visade oss julkalendern på lektionstid i årskurs 4 på lågstadiet. Sedan dess har jag varit fast och kollat alla åren, säger Natalia Bogdanovska.

I årets utgåva kommer vi bland annat att få se experiment om ljusets hastighet, laser, lukt och hur man får saker att sväva. Dessutom ska astronauten Christer Fugelsang dyka upp bakom en av luckorna.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter