Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩏 Inte en enda noshörning blev dödad av tjuvskyttar i Kenya under 2020

🩏 Inte en enda noshörning blev dödad av tjuvskyttar i Kenya under 2020

Antalet noshörningar som dödats för sina horn har sjunkit betydligt i bÄde Kenya och Sydafrika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2020 blev ett bra Är för de vilda djuren i Kenya. Antalet tjuvskjutna elefanter sjönk frÄn i snitt 350 per Är under de fem föregÄende Ären till 11 under 2020. Och ingen noshörning föll offer för tjuvskyttarna. NÄgot som inte hÀnt pÄ 20 Är.

Det som har lett till framgÄngen Àr bÀttre underrÀttelsearbete samt tÀtare samarbete mellan djurskyddsorganisationer och lokalbefolkning.

– Via mina team sĂ„ har jag intensifierat vĂ„ra underrĂ€ttelseledda insatser mot tjuvjakt samtidigt som vi har stĂ€rkt samarbetet med polis och lokalbefolkning, sĂ€ger John Waweru chef för Kenya Wildlife Service i en kommentar till BBC.

Framstegen Àr sÄ stora att Kenya Wildlife Service, som ansvarar för skyddet av vilda djur i Kenyas reservat, nu tror att de kan eliminera all tjuvjakt i naturreservaten. Ett steg mot att klara det Àr att mÀrka alla noshörningar, vilket Kenya Wildlife Service nu börjat med.

MÀrkningen ska göra det möjligt för vakterna att identifiera varje individuell noshörning och pÄ sÄ sÀtt kunna följa alla noshörningar bÀttre. Dessutom ska alla noshörningars horn mÀrkas med smÄ sÀndare sÄ att vakterna snabbt kan hitta tjuvjÀgare som sÄgat av hornet.

Och det Àr inte bara i Kenya som noshörningarna klarat sig bÀttre i fjol. Sydafrika har fortfarande problem med tjuvjakt pÄ noshörningar, men antalet döda har stadigt minskat de senaste sex Ären. Under 2020 dödades 33 procent fÀrre noshörningar, 394 mot 594 under 2019.

Nu kan restriktionerna under pandemin gjort det svÄrare för tjuvjÀgare att röra sig obemÀrkt i reservaten, men det visar ÀndÄ att det gÄr att fÄ ner tjuvjakten och förhoppningsvis eliminera den helt i framtiden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.