Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Indiska fiskare plockar upp plast som blir till vĂ€rmetĂ„lig asfalt

🚱 Indiska fiskare plockar upp plast som blir till vĂ€rmetĂ„lig asfalt

Ett projekt i Kerala har fÄtt fiskare att inse vÀrdet av att ta med sig plastavfall till land i stÀllet för att kasta tillbaka plasten i havet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fiskarna i den indiska delstaten Kerala har slutat kasta tillbaka plast de fÄr upp i sina nÀt. I stÀllet lÀgger de flaskor, rep, leksaker och annat plastavfall i stora sÀckar som de fÄr av delstatsregeringen. InnehÄllet i sÀckarna lastas av i land och sorteras pÄ speciella sorteringscentraler. Plast som inte kan Ätervinnas pÄ traditionellt sÀtt strimlas för att sedan blandas med asfalt.

Den mest uppenbara fördelen Ă€r förstĂ„s att detta minskar mĂ€ngden plast i havet. Men det minskar ocksĂ„ kostnaden för att reparera och bygga vĂ€gar. Genom att blanda in plast behövs det mindre asfalt, vilket gör asfalten 8–10 procent billigare per kilometer. En extra bonus Ă€r att asfalt med plast i tĂ„l den extrema hettan, som Kerala drabbas av ibland, bĂ€ttre Ă€n traditionell asfalt.

Hittills har det rört sig om ett pilotprojekt dÀr 3 000 fiskare under fyra Är plockat upp 80 000 kilo plastavfall ur havet och anvÀnt det i 135 kilometer asfaltsvÀg. Delstatsregeringen Àr sÄ nöjd med det resultatet att hela fiskeflottan, med ungefÀr 250 000 fiskare, nu ska fÄ sÀckar för att samla plast ur havet.

En annan fördel med plastinsamlingen Àr att det skapar arbetstillfÀllen för kvinnor som annars har svÄrt att fÄ jobb i Kerala. Delstatsregeringen har anstÀllt kvinnor i de sorteringscentraler som tar hand om plasten.

– Det mesta av plastavfallet Ă€r för slitet för att kunna Ă„tervinnas pĂ„ traditionellt sĂ€tt. SĂ„ vi strimlar det och sĂ€ljer det till lokala anlĂ€ggningsföretag som blandar in plasten i asfalt för att bygga vĂ€gar. Pengarna vi fĂ„r in frĂ„n det betalar kvinnornas löner, sĂ€ger VK Lotus pĂ„ Kerala Harbour Engineering Department i en kommentar till The Guardian.

Men den kanske största fördelen med programmet Àr att fiskarna nu ser pÄ plastavfall i havet pÄ ett annat sÀtt.

– Tidigare sĂ„ brydde vi oss inte om plast som följde med i vĂ„ra nĂ€t. Vi tog reda pĂ„ fisken och slĂ€ngde tillbaka plasten i havet. Men inte nu lĂ€ngre. Nu skyddar vi havet för att sĂ€kra vĂ„r försörjning. Om vi fortsatt vara vĂ„rdslösa skulle det till slut inte funnits nĂ„gon fisk kvar för oss att fĂ„nga, sĂ€ger Peter Mathias, ordförande i fiskarförbundet All Kerala Fishing Boat Operators Association i en kommentar till The Guardian.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.