Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌮 Förslagen som kan minska den tropiska avskogningen

🌮 Förslagen som kan minska den tropiska avskogningen

Forskare har analyserat över 1 000 förslag pÄ hur vi ska kunna minska avskogningen i tropikerna och har nu hittat de tvÄ effektivaste metoderna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

TvÄ tredjedelar av den globala avskogningen sker i tropiska och subtropiska omrÄden. Avskogningen Àr till stor del kopplad till produktion för export av livsmedel och djurfoder som palmolja, sojabönor, trÀvaror, kakao och kaffe. SÄ vi i vÀstvÀrlden bÀr en del av skulden till avskogningen, men det gör ocksÄ att vi kan hitta lösningar pÄ vÄr sida.

Det har forskare vid Chalmers och universitetet UCLouvain i Belgien tagit fasta pÄ nÀr de analyserat förslag pÄ hur vi i EU skulle kunna arbeta för att minska avskogningen. NÄgon brist pÄ förslag Àr det inte. Totalt har forskarna gÄtt igenom 1 141 olika förslag.

Nu var mÄnga förslag bara varianter pÄ varandra. I slutÀnden var det 86 unika förslag kvar. Av dem var det mÄnga som av en eller annan anledning var orealistiska eller som inte gav nÄgot större resultat.

Kvar efter gallringen fanns till slut tvÄ huvudalternativ som forskarna menar bÄde skulle ha en stor inverkan och som ocksÄ har en realistisk chans att faktiskt kunna genomföras.

Det ena förslaget handlar om sÄ kallad Due diligence. Det vill sÀga att den som importerar en vara ocksÄ Àr ansvarig för sÄdant som hÀnder i leverantörskedjorna.

– Om det visar sig att ett av de importerande företagens leverantörer har produkter som bidrar till avskogning kan företaget fĂ„ betala skadestĂ„nd. Ett sĂ„dant system bedömer vi som bĂ„de trovĂ€rdigt och möjligt att genomföra politiskt och praktiskt. Det finns ocksĂ„ exempel frĂ„n Frankrike och England dĂ€r man har genomfört eller ska genomföra liknande system, sĂ€ger Simon Bager, doktorand vid UniversitĂ© Catholique de Louvain, Belgien och huvudförfattare till studien i ett pressmeddelande.

Rundabordssamtal kan ge stora framgÄngar

Det andra förslaget som forskarna tror pÄ handlar om att samla företag, organisationer och politiker till gemensamma samtal. I de samtalen fÄr alla intressenter ge sin syn pÄ saken och förhoppningsvis kommer de fram till ÄtgÀrder som alla kan enas om.

Exempel pÄ att den metoden kan fungera finns redan. Vi skrev till exempel tidigare om ett projekt dÀr organisationer, med Greenpeace i spetsen, lyckades fÄ de lokala uppköparna av soja att gÄ med pÄ att inte köpa soja som odlats pÄ nyligen avverkad mark.

– SĂ„dana exempel gör att vi kan sĂ€ga att rundabordssamtal kan fĂ„ effekt. Och enligt vĂ„r bedömning Ă€r det en Ă„tgĂ€rd som Ă€r lĂ€ttare att fĂ„ acceptans för, eftersom det dĂ„ inte bara handlar om att lagstiftarna bestĂ€mmer, utan att de inblandade parterna fĂ„r vara med och utforma Ă„tgĂ€rderna sjĂ€lva. Samtidigt kan rundabordsdiskussioner anpassas till det omrĂ„de eller den region dĂ€r det införs, vilket ökar sannolikheten för att initiativet kommer att stödjas av lokala aktörer, sĂ€ger Martin Persson, docent i fysisk resursteori vid Chalmers och en av forskarna bakom studien.

Forskarna har slutligen nÄgra rÄd till politiker, företag och organisationer i EU.

– Vidta Ă„tgĂ€rder som faktiskt har en möjlighet att Ă„stadkomma förĂ€ndring. AnvĂ€nd en bred palett av Ă„tgĂ€rder som kombinerar olika verktyg och som tillsammans bidrar till minskad avskogning. Och till sist: se till att involvera aktörer i leverantörskedjor i sĂ€rskilt viktiga regioner först, för att sedan bygga ut och bredda Ă„tgĂ€rderna över tid, sĂ€ger Simon Bagar.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.