Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌮 Projektet som rĂ€ddat 18 000 kvadratkilometer regnskog

🌮 Projektet som rĂ€ddat 18 000 kvadratkilometer regnskog

En överenskommelse mellan odlare och uppköpare visar att det gÄr att öka produktionen av soja i Brasilien utan att avverka nÄgon regnskog.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Avskogningen i Amazonas nĂ„dde sin högsta nivĂ„ sedan 2008 i fjol. Men det finns nĂ„gra glĂ€djeĂ€mnen. Ett Ă€r att avverkningarna Ă€ndĂ„ Ă€r mindre Ă€n hĂ€lften sĂ„ stora som de var 2004. Ett annat Ă€r projektet Amazon Soy Moratorium (ASM). Enligt en ny studie frĂ„n UC Santa Barbara i USA har ASM sedan 2006 rĂ€ddat 18 000 kvadratkilometer regnskog – ett omrĂ„de lika stort som VĂ€rmland.

Det som hÀnde 2006 var att en rad organisationer, med Greenpeace i spetsen, lyckades fÄ de lokala uppköparna av soja att gÄ med pÄ att inte köpa soja som odlats pÄ nyligen avverkad mark. Det gjorde att odlarna inte kunde sÀlja soja som kom frÄn sÄdan mark.

ASM-överenskommelsen har gjort att sojaÄkrarna slutat breda ut sig i Amazonas regnskog.

Enligt forskarnas analys har ASM gjort att de allra flesta odlare ocksĂ„ slutat avverka skog för sojaodling. Forskarnas berĂ€kningar visar att ASM pĂ„ egen hand minskat avskogningen i Amazonas med 35 procent mellan 2002–2016.

IstÀllet för att bara bryta ny mark för odlingarna har bönderna tagit bÀttre hand om de marker de redan har. Under samma period har nÀmligen produktionen av soja pÄ befintlig Äkermark ökat med 400 procent.

Forskarna var oroade att sojaodlarna hade köpt upp Àngsmark och odlat dÀr istÀllet. Det skulle dÄ bara flytta över problemet dÄ boskapsfarmer, som inte omfattas av ASM, skulle avverka regnskog för att ersÀtta dessa Àngsmarker. Men dessbÀttre infördes liknande överenskommelser för djurhÄllning sÄ de bönderna avverkade heller ingen skog för att fÄ nya marker.

Projektet har varit sÄ lyckat att organisationerna bakom överenskommelsen nu hÄller pÄ att förnya den. En orsak till detta Àr att den nya brasilianska regeringen inte visat samma vilja att skydda Amazonas som tidigare regeringar. Hittills har investerare och företag som tillsammans Àr vÀrda tre biljoner dollar skrivit under ett brev dÀr de sÀger att de bara kommer att köpa soja frÄn odlare som följer ASM.

SÄ trots att det kan se mörkt ut för Amazonas just nu finns det bevis för att det gÄr att kombinera effektivt jordbruk med bra naturskydd. Förhoppningsvis kan det leda till att avverkningarna minskar i framtiden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.