Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⏳ Förbudet mot freoner ger oss mer tid att hantera klimatförändringarna

⏳ Förbudet mot freoner ger oss mer tid att hantera klimatförändringarna

Ett förbud mot freoner både minskade ozonhålet och skyddade växtligheten så att den kan binda mer koldioxid.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

1987 förbjöds användandet av freoner i vad som kallas Montrealprotokollet och det kan ha avvärjt en miljökatastrof på mer än ett sätt, rapporterar BBC. Freonerna förbjöds för att de bröt ner ozonskiktet i atmosfären. Det ozonhål som bildades släppte igenom UV-strålning som är skadlig både för människor, djur och växter.

Förbudet gjorde att ozonhålet minskade och nu visar forskning att förbudet också kan ha gett oss mer tid att ta itu med klimatförändringarna. Ett internationellt forskarlag har nämligen gjort simuleringar som tyder på att temperaturen skulle ha stigit med ytterligare 1,7 grader fram till år 2100 om inget hade gjorts.

Anledning till detta är att den ökade UV-strålningen skulle ha hämmat växternas tillväxt, vilket gör att de inte skulle ha blivit lika bra kolsänkor som de är idag.

Om inte freoner förbjudits 1987 skulle det, enligt forskarnas modell, ha funnits 60 procent mindre ozon i atmosfären runt ekvatorn 2100. Växterna skulle då ha bundit 580 miljarder ton koldioxid mindre än enligt dagens prognoser. Det skulle i sin tur ha inneburit att det 2100 skulle ha funnits 40–50 procent mer koldioxid i atmosfären.

– En värld där dessa kemikalier hade fått fortsätta öka och förstöra ozonlagret skulle ha varit en katastrof för människors hälsa, men även för växtligheten. Den ökade UV-strålningen skulle ha haft en massiv påverkan på växternas förmåga att suga upp kol från atmosfären, vilket skulle ha inneburit högre koldioxidnivåer och ökad global uppvärmning, säger Paul Young, forskare vid Lancaster University och förste författare till studien, i ett pressmeddelande.

Förhoppningsvis kan framgången för Montrealprotokollet visa vägen för hur vi kan hantera klimatförändringarna i framtiden.

– De två utmaningarna är inte helt jämförbara, men det är trevligt att ha något positivt att peka på och se att världen kan samarbeta för allas bästa, säger Paul Young.

Bild: ELG21


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.