Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📚 Ett nytt "biblioteket i Alexandria"

📚 Ett nytt "biblioteket i Alexandria"

En ny databas för vetenskapliga dokument kommer att lanseras i februari. Databasen, OpenAlex, Àr döpt efter det berömda biblioteket i Alexandria, och Àr Àmnad att göra vetenskapliga publikationer mer tillgÀnglig för allmÀnheten.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Tillhörande idealbilden av internet och de förvÀntningar mÀnniskor hade, och till stor del fortfarande har, kring internet, Àr att alla ska ha samma tillgÄng till information. Dock har den drömmen inte helt uppfyllts dÄ vÀrdefull information sÄsom forskning, tenderar att ligga bakom betalvÀggar.

Men det hÀr Àr pÄ vÀg att förÀndras, dÄ ett nytt projekt som Àmnar att göra vetenskapliga dokument tillgÀngliga för allmÀnheten lanseras officiellt i februari. Projektet, som heter OpenAlex, ska publicera och katalogisera tvÄhundra miljoner vetenskapliga dokument, och har som mÄl att göra kopplingar mellan de olika dokumenten, för att underlÀtta för anvÀndarna att hitta artiklar och sammankoppla relevant information inom den globala forskningen. Katalogen Àr tÀnkt att uppdateras varannan vecka, för att hÄlla allmÀnheten vÀl uppdaterad om vad som pÄgÄr i forskningsvÀrlden.

Döpt efter biblioteket i Alexandria

Projektet, som Àr ett initiativ av den ideella organisationen OurResearch i Vancouver, Kanada, finansieras delvis av den Londonbaserade vÀlgörenhetsorganisationen Arcadia Fund, och har fÄtt sitt namn efter det berömda biblioteket i Alexandria; dÀr mÄnga av antikens forskare samlades för att driva den mÀnskliga kunskapen framÄt. Projektet ersÀtter den tidigare tillgÀngliga MAG (Microsoft Academic Graph) som fyllde en liknande funktion, men som avslutades i slutet av 2021.

Databasen Àr tÀnkt att vara hÀr för att stanna

För att förhindra att OpenAlex - likt MAG eller det faktiska biblioteket i Alexandria - gÄr ur tiden, sÄ kommer kÀllkoden som systemet Àr uppbyggt kring att finnas tillgÀnglig under en creative commons-licens. Det innebÀr att om nÄgonting skulle hÀnda databasen, sÄ kan den enkelt Äterskapas av nÄgon som Àr intresserad att hÄlla projektet vid liv - utan att behöva bygga upp den Äter frÄn grunden.

Vi har skrivit tidigare hÀr pÄ Warp News om liknande projekt för att göra kunskap mer tillgÀnglig. Ett exempel Àr Sydafrikanska Book Dash projekt som syftar till att göra litteratur mer tillgÀnglig för barn.

📚 Book Dash vill göra böcker mer tillgĂ€ngliga för barn i Sydafrika
Book Dash Àr en ideell organisation i Sydafrika som arbetar för att alla barn ska ha tillgÄng till böcker, oavsett var de bor.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.